Raspberry Pi

maaxx's picture

Salut,

Sunt convins ca ati auzit de Raspberry Pi pana acum, este vorba de un proiect initiat de un non-profit din UK de a produce calculatoare la dimensiuni si preturi de domeniul diminutivului (cam cat un credit card).

Pagina lor este www.raspberrypi.org iar computerul in sine arata cam asa:

sau asa:

Raspberry Pi costa de la $25 al $35 in functie de model, o nimica toata, chiar si pentru un roman. :-)

Ideea nu este noua, au mai fost tot felul de tentative (vezi Beagleboard), insa ceea ce face Raspberry Pi special este in primul rand pretul, de cel putin 4 ori mai ieftin decat Beagleboard si faptul ca vine preinstalat cu Linux.

De fapt si mai special cred ca este faptul ca o organizatie non-profit cu membri din mediul academic se ocupa de acest proiect; poate ne-am fi asteptat ca un astfel de efort sa fie initiat in vreo zona cu oameni mai amarati gen China sau India nu in Europa (Occidentala).
Legat de pret foarte interesant este interviul cu Eben Upton, inginerul principal al proiectului: "Yeah. It’s not entirely clear to me why the Beagleboard is so expensive. Somebody in that Beagleboard value chain has got to be making a pile of money – I mean, $175 for a Pandaboard or $100 for a Beagleboard? Somebody’s got to be amassing a pile of cash there, because that’s a $10 chip in that device. I don’t know why they’re so expensive. Raspberry Pi, in terms of multimedia, outperforms any other dev board in existence – which is nice."

O serie initiala de Raspberry Pi s-a vandut in cateva minute, insa nu e nici o graba, in urmatoarea luna se vor produce si mai multe, vor fi de ajuns pentru toata lumea.

Cred ca Rasperry Pi va marca un moment important in istoria calculatoarelor, in primul rand datorita pretului si sa nu uitam ca proiectul ar fi fost mult mai greu de realizat daca nu chiar imposibil fara existenta GNU/Linux si a celorlalte programe open source. In UK o licenta de Windows la magazin costa cat vreo 4 astfel de mașinute ;-)

Cred ca Raspberry Pi demonstreaza ca oamenii inca mai pot face lucruri bune daca vor, si nu numai din interes financiar. Multe din echipamentele de pe piata azi ar putea fi de multe ori mai ieftine daca nu ar fi pentru lacomia unora (si prostia altora - a noastra care dam banii pe ele).

Comments

N3o's picture

Pacat ca Beagle si PandaBoard nu isi fac reclama asa puternica, ca si performante sunt superioare, ce-i drept si ca pret...

Mi-e dor de PandaBoardul meu cu care ma jucam :) Fondurile astea...

symbianflo's picture

ma sa stii ca-mi comand unu numai ca sa imi bat joc de n3o cu expisicul lui cu ochiul negru :(

Cind o sa aiba iar online shop-ul....


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are