Learn Linux! It pays off, literally!

N3o's picture

Acum la ceas de seara, gandindu-ma in retrospectiva ultimelor luni, am realizat ca ar fi important sa postez urmatoarele ganduri.

De cateva luni sunt angajat in cadrul unei companii. Nimic deosebit pana aici, dar, diferenta majora este faptul ca postul pe care m-am angajat avea ca cerinta si cunostinte de Linux; nu multe dar nici putine, potrivite si cu cat stiam eu. Acum lucrez la o platforma Linux care sta la baza mai multor produse comerciale si la baza altora care sunt in faza experimentala/concept. Satisfactia oferita e mare vazand ca si eu am contribuit (inca putin, ce-i drept) la realizarea unor asemenea lucruri si ca acestea au o aplicatie reala.

Asadar, indemnul meu pentru oricine care citeste aceste randuri si care are ca pasiune si studii tangente la IT si care pe deasupra se gandeste daca merita sa invete Linux si inca nu e decis va pot spune ca _da_, merita, atat ca pasiune cat si ca rasplata materiala! Bineinteles, sa nu credeti ca procesul de invatare se va termina vreodata, el trebuie sa fie un proces continuu de aprofundare!

Tot in aceste randuri vreau sa multumesc intregii comunitati MandrivaUsers.ro (fondatori, moderatori, utilizatori) in sanul careia m-am dezvoltat si am invatat lucruri noi, fie ca acestea au venit din partea celor mai avansati ca mine, fie din partea celor mai incepatori ca mine dar care s-au lovit de niste probleme la care ajutandu-i am invatat si eu odata cu ei.

Prin aceasta asadar se dovedeste inca odata ca o asemenea comunitate isi justifica pe deplin existenta!

P.S.: Pe langa mine mai sunt cativa de aici (MandrivaUsers.ro) care ar putea sa impartaseasca experiente similare si care au ajuns la aceasi concluzie -- ca a meritat sa inveti Linux!

Deci, invatati, invatati, invatati ... Linux!

P.P.S.: Scuzati titlul in engleza dar nu am gasit un joc de cuvinte mai potrivit in romana!

Comments

symbianflo's picture

Ma daca " It pays off, literally!" la noi inseana ca ai dat de lovea... deci berulele mele ????
Hai ca te-am tot iertat , student fara ban , dar acuma ce scuza mai scoti sefule ? < evil >


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

N3o's picture

Berulele se livreaza local; la distanta apare pericolul sa se fisureze la transport si sa se intample tragedii. Asa ca, atunci cand aterizezi in Timisoara da-i un bip si rezolvam berulele! :)

symbianflo's picture

Iar te-ai scos .... ptr moment...ai avut profi. buni ma ... oare toti cimisorenii is asa jmekeri cu dublu "shm" ? ghghghghhg


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

Bravo N3o. Si ai perfecta dreptate.

Eu lucrez acum in unul dintre companiile de top in domeniul programarii din Timisoara. Poate mai sunt maximum 2-3 care lucreaza asa cum facem noi si reusesc sa obtina rezultatele ce obtinem noi si aici ma refer strict la organizare, technici de programare, de management de echipe si evident produsul final. Poate in Romanica noastra mai sunt alte 10 ca noi, cel putin la cum stiu eu lumea IT din tara si din oras.

Noi avem calculatoare de birou de la Apple, folosim MacOS, adica un fel de UNIX.
Pe serverele noastre si pe unul dintre produse (Syneto Storage OS) folosim OpenSolaris / OpenIndiana, adica un fel de UNIX.
Pe produsul nostru care se adreseaza securitatii de retele folosim un Linux compilat de noi, adica un fel de UNIX.
Pe alte masini virtuale pentru diverse chestii legate de lucru mai folosim si Fedora sau Ubuntu, adica un fel de UNIX.

Nici unul dintre colegii mei nu foloseste Windows acasa.

Deci, merita sa inveti Linux pentru ca ai fi surprins in cate locuri dai de el.

PS: Atat Android cat si iOS sunt derivate, sau mai bine zis rude indepartate, cu o forma sau alta de UNIX, doar ca sa mentionez industria de smartphones din care aceste doua systeme de operare ocupa cam 85%.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

symbianflo's picture

Mai domnilor aici , cred eu, ar fi cea mai potrivita o "marturisire" a domnului Patron ,
Cred experienta lui e cea mai buna de dat exemplu ( sa mai vorbim ca e deja Star /vedeta a.s.o cu stella ...????)
Si sa mai stiti ca am in scris de la el POT SA MA LAUD CA-L CUNOSC


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

maaxx's picture

LOL, mare pupincurist symbiane!

Dar, ca sa contribui si eu la poveasta, tre sa recunosc ca ce zice N3o e foarte adevarat. Inainte de Linux eram un neica' Nimeni; acum tot neica' Nimeni sunt, dar macar am un rost si o pasiune in viata si ma pricep cat de cat bine la ce fac.
Fara Linux probabil as fi ajuns unul din subiectii lu' asta: http://moldovenesc.ro/de-ce-esti-sarac/

Succes si felicitari, N3o!

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

symbianflo's picture

Ia lasa-mi vere jugulara in pace , stocholmizatule ghghghgh cica "si ma pricep cat de cat bine la ce fac." zice modestu' MUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

As vrea totusi sa mai adaug ceva la tot ce se discuta aici. Povestile noastre sunt adevarate dar nu reprezinta neaparat majoritatea. Noi suntem cei, care cu Linux, sau prin Linux, facem bani intr-un fel sau altul.

Cu toate astea, banii adevarati sunt in alte parti. Daca esti programator si vrei sa faci multi bani, este clar ca .NET + Windows este calea, dupa aia Java + Windows, si abia dupa aceea restul lumii. Este trist, dar asa se prezinta domeniul software la nivel mondial. In domeniile mentionate mainainte se invart cei mai multi bani, punct.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

shogun1's picture

@Csaba: Ok, corect (presupun...), daaaaaaaaaar, hai să ne gândim la cei ce nu obțin ceva avantaje, ce spuneți? Să ne gândim la userul obișnuit, la dependentul de net, mp3, flv, avi, șamd, la ceea ce numiți voi pr00fii, drept luzări!!! La un tip ca mine!
Majoritatea suntem noi, cei ca mine, luzărul comun, banal, ignorat, noi cei ce folosim ”calculatorul” de plăcere, de distracție, pentru web, filme, muzică, pr0n, șamd!
Nu vă confundați cu masele, cu majoritatea, voi sunteți profesioniști, dar Linux deja e desktop ready, laptop ready, mass ready, luser ready, voi oricum o ardeți pe Unix-Linux de mult, acum a venit deja faza a doua, populară, tehnologia e pentru oameni, nu invers, GNU/ Linux pentru mase, nu pentru geeks!!! Producție pentru mase (ăăăăă, nu cumva se scrie ca-n engleză cu 2 de s???, mass, masse, just wonder?), consum al maselor, economie de consum? Trebuie să convingeți oamenii să vă dea banii, cum altfel? aPPLE ar trebui să fie un exemplu de how to, Google a înțeles asta.

Faceți pasul următor, convingeți-ne că Linux e ceea ce ne trebuie! Da, voi cei ce sunteți implicați, voi știți ce și cum, ieșiți din ”cercul vostru strâmt”. E o lume de descoperit afară.

@N3o: asta e o comunitate de milioane, ai de unde și ai ce învăța (nu tu, dar eu mă-ncadrez)!

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

symbianflo's picture

Mda, Csaba si n3o ei vad prin prisma celor care "stau in spatele, spatelui, celui de la ghiseu"...eu stau calare pe ghiseu , si shogunicul cam are dreptate.
Nu exista o distro care produce profit ( sa nu veniti cu RHEL ca ei sint prea desptepti sa declare tot ca si venit , mai mult de 80% rhel investeste in "developing", care stim toti ce inseamna), nu vreau sa zic ca unul sau altul au dreptate , si nici nu ma intere, dar in micul meu cerc de referinta, observ ca , cu scuza ( mai mult sau mai putin scuza), a crizei , cifrele de afaceri ale celor care sint legati ( in orice fel vreti voi ), de unix s-au dublat ( cel putin...) , si nu vorbesc de enterprise branch, ci de unix global ( de la SDK-urile mobile , la boxuri si servere pina la retele si sisteme).
Curios este ca , dupa tentative esuate , faimoase chiar, de a introduce OSS, gnu unix , in marile retele statale ( din motive pe care nu le enumar aici), tin sa va atrag atentia ca MICILE afaceri/retele/sisteme, pe unix cresc exponential , si asta doar prin reclama "din vorba in vorba", vreau sa zic ca nu a contat asa de mult publicitatea care o are pe net unix cit doua taclale intre intreprinzatori la camera de comert....
ca dovada plin de supermarketuri care ruleaza linux, etc...
Nu tre sa fii programator ca sa vezi chestiile astea... si de aici luserul vede ca casiera da cu dejtu' si intoarce sfera pe monitor si aspasa icoana de mike ca sa tipe in microfon , si zice "moamaaaaaaaaaa ce misto..."
si iaca asa user group-ul are 3200 de membrii activi, ( ok ok cea mai misto parte tot gratarele la padure ramin ...) dar vreau sa zic ca in desktop linux creste si nu se opreste....indiferent ca
se scoate bani sau nu din unix, si ce-i mai important , de mult nu se mai vehiculeaza principiul am un pisic vechi bag un linux pe el ....chiar ce m-a lovit urit de tot
am auzit ( Eu cu urechile mele...) cum un vinzator il lamurea pe unul despre avantajele pe care le are daca ia un desktop cu linux preinstalat....
Sincer , sa fiu in c*r ma doare daca banocii se fac pe java sau net sau android, sau ca masa o fi , ( eu sint egoist...) eu ramin pe unix, mai exact LINUX si daca utilizatori nostri ma asculta pe mine si ei vor face la fel,
atita timp cit sunt aici pot sa le garantez ca o sa-i ajut cu ce si cum pot , daca pot si mai ales daca stiu, si ca mine sint sigur ca si voi veti face la fel,
si astea nu ptr ca asteptam bani ( chiar ar fi misto sa-i pretindem macar niste beri la Hagi Tudose asta al nost' de patron... :D ) ci de-a moaca , ptr ca si noi am invatat ( si invatam) de la altii de-a moaca....
Ma bucur ptr voi ca traiti din unix, si totodata imi pare rau ca sunteti nemultumiti...
Deci shogunelu ( si cu asta inchid ) a pus punctul pe "shm" si cred ca mai ales despre asta ar trebui sa vorbim.

Bafta d.lor


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

De ce se creaza confuzie aici? Eu am notat doar faptul, ca desi poti trai si sa fi multumit cu ce ai prin cunostintele si experienta cu *NIX, adevaratii bani sunt in alta parte. Nu am zis ca nu e bun Linux, dimpotriva toti stiti ca asta folosesc, asta fac, este parte a vietii mele. Dar nici nu pot sa stau cu ochii inchisi si sa nu observ ca unde sunt multi bani (nu pentru mine, sau pentru un om normal, ci la nivel global, adica in industria financiara, bancara si de stat) acolo este altceva decat *NIX.

Ar fi o ignoranta din partea mea sa sustin altfel.

@symbianflo, cred ca noi doi stam la cozi diferite pentru lucruri diferite, deci nu prea pot fi de acord cu metafora ta.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

symbianflo's picture

Pai mai Csaba e si normal , chiar evident... tu si cu copilul ( mai nou ), creezi si eu vind si intretin... , deci e logic ca facem paianjeni la cozi la ghisee diferite :D , niciodata n-am zis altceva dragule :D
Nu vad de ce nu esti de acord cu mine ...


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

maaxx's picture

@Csabi,

Sincer sa fiu nu stiu cat de adevarata mai e treaba cu dotnetu', acuma foarte trendy pare sa fie RoR, Python, NodeJS etc. Ah, si am un amic care scoate aproape $10k pe luna din good old PHP; bine, nu in .ro, dar ce mai conteaza..
Si mai e piata de aplicatii pt mobile (care Nu e dotnet) unde se fac f multi bani acum.

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

Foarte corect ce zici tu. Doar ca tot ce ai insirat tu este doar "tip of the iceberg" (varful aisbergului). Grosul, banii adevarati, se invart in domeniile financiar bancare, si acolo clar domina .NET si Java si Windows. Cum ai zis si tu, si cum am spus si eu mai sus, cu ce facem noi putem obtine venituri si renume profesionala decenta, doar ca "ce e sub apa" conteaza.

Si dintre toti de la tine ma asteptam sa stii cel mai bine. In anglia, cu .NET castigi cam 10x mai mult ca si fara. Eu stiu din surse sigure job-uri la care intri cu 600 lire / zi (sase sute) salar si nici nu treguie sa fii geniu, doar sa le ai cu .NET si Java si sa fii un programator in general bun.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

maaxx's picture

Din (ne?)fericire nu prea urmaresc piata locurilor de munca, habar nu am ce salarii iau astia cu dotnet si java.
Anyway...

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

symbianflo's picture

sa nu uitam ca pe linga Maax ( care ar fi cel bun exemplu , chit ca nu vrea sa recunoasca, si nu sint pupincurist , ci doar realist... hai ma pina si ai tai te dadeau drept luzer cind ai ales *nix...) ar mai fi unul care stim cu toti
ca lucreaza pe sabayon si are mdv sau rosa acasa, numai ca tace si face , nu-i pomenesc numele, dar daca vrea sa ramina anonim ? :D


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

cgherman's picture

Mersi Florian mentionare!

Recunosc cu mandrie ca de 2,5 ani sunt pe linux la munca (95% din task-uri) cu Mandriva/Sabayon ca OS pe masini. Pana acum cateva zile am fost singurul Pinguin la munca in valea "plangerii" numita windows si sunt super multumit.
Ca web developer (PHP/HTML) am gasit si utilizat pe Mandriva/Sabayon toate sculele necesare cu o mai mare flexibiltate fata de M$.
Din pacate colegii mei mai tineri au refuzat pana de curand (cand s-a decis transferul pe Linux a lor) sa incerce acest OS din comoditate si din incapatanare - sa nu mai vorbim de utilizarea consolei ce li se pare cazuta din Matrix.

Revenind la sloganul lui Emanuel: da Linux aduce bani cu efort minim, cand e folosit cu cap pentru multe lucruri si fara efecte neplacute grave.

clucian's picture

De mai bine de 4 ani folosesc Linux intensiv, si traiesc din Linux, si de 8 ani de zile sunt familiarizat cu Linux.
Multe lucruri le-am invatat de aici si de pe internet. Cu parere de rau pot sa spun ca din 2010 am renuntat la Mandriva mai ales de cand a plecat Dodonov. Dodonov a facut niste lucruri OK. Până in 2010 tot ce trecea prin mana mea puneam Mandriva si ca server si ca desktop. Acum am trecut pe altceva, sa stiti ca prinde Linuxul din ce in ce mai mult, peste cativa ani lucrurile o sa se vada altfel.

Comming Soon !