Samba in 2009.0

3 posts / 0 new
Last post
scorpyo
Samba in 2009.0

Salut
Sint nou si pe aici si in Linux, insa incerc sa invat din mers tot ce trebuie (cu ajutorul vostru).
Pina de curind am avut un calculator cu Intel Pentium hypertreading si Mandriva 2009 instalat. Toate erau bune si frumoase, insa am vrut ceva mai puternic. Asa am trecut pe o MB Intel DG45ID cu placa video GeForce. Din diverse motive a trebuit sa reinstalez Mandriva si sa pun noile drivere. Dupa reinstalare nu am mai putut sa accesez directoarele partajate din retea (care evident ca este pe windoz). Am instalat Samba (server si client), insa nu imi vede toate calculatoarele (doar un Win Server 2003 si un XP; celelalte XP-uri nu se vad). Ca sa le pot vedea am editat fstab adaugind cite un director de pe fiecare statie de pe care aveam nevoie. Dupa ce am facut instalarea tuturor cu Samba a fost OK, pina la prima repornire a calculatorului: directoarele mele nu s-au montat automat. Daca dau mount -a este bine, insa nu pot sa stau mereu sa dau comenzi in consola cind stiu ca se poate face automat. Dar cum?
In fstab imi apar de forma:
//Date/Comun /mnt/Date/Comun cifs credentials=auth.xxx.yyy 0 0 (nu sint sigur de forma fisierelor credential, insa exista)
Am incercat tot felul de modalitati de montare automata, insa nu am reusit decit manual.
Va rog sa imi dati o idee despre cum se poate face montare automata a directoarelor din retea.

Scorpyo

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Samba in 2009.0

Hmm ... iata un "quickfix". Probabil o sa mearga daca iti merge cu "mount -a", dar nu este solutia corecta. Adica va merge, dar trebuie sa afli de ce nu vrea din /etc/fstab si sa rezolvi acolo.

Deci, editezi /etc/rc.d/rc.local si adaugi la finalul fisierului pur si simplu "mount -a" (fara ghilimele si cu un rand gol dupa el) dupa care dai restart.
Orice ai in /etc/rc.d/rc.local se executa la pornirea sistemul _dupa_ pornirea restului lucrurilor (exceptie face interfata grafica - adica se va executa mai repede decat sa-ti porneasca grafica)

REPET: asta e o solutie ce o sa mearga, dar iti recomand sa citesti manualele pentru fstab si cifs si sa rezolvi problema la sursa.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

scorpyo
Re: Samba in 2009.0

Multumesc frumos pentru slutie. Functioneaza asa cum mi-ai spus, insa nu este ceea ce trebuie. Am sa mai caut sa vad ce se intimpla, mai ales ca nici pe 2009.1 (nu a rezistat pina se lanseaza si l-am instalat in format RC2) nu fnctioneaza. Ma asteptam sa fie rezolvata problema, insa nu este chiar asa.
Poate versiunea finala va contine rezolvarea, mai ales ca in lista erata prerelease nu apare problema, ca in erata de la 2009.0.
Mai astept si .... vom vedea.
Toate cele bune.