Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

11 posts / 0 new
Last post
mostwanted
Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

ok.. am un laptop si am instalat de curand acest mandriva . Problema este.. deschid xmms sunetul se aude foarte foarte incet si cu fasait... am instalat ALSA pack si degeaba...am instalat si pe la sounds niste drivere pe acolo si nimic... dau restart..tot incet se aude.. ma duc in cotrol pannel..dau la maxim tot.. se aude fasaitul in boxe si mai tare..melodia ff incet... nu stiu ce sa-i mai fac... inca ceva...unele ferestre mai mari..sa spunem de firefox cand le mut pe desktop mai frameaza..am instalat driverele de la nvidia.. dar parca tot frameaza cand le misc pe ecran.. placa este 8400 Gs nVidia... l-am instalat pentru stabilitate... a si v-as fi recunoascator daca mi-ati spune si un antivirus bun pt linux si firewall. NUmai bine!

cgherman
cgherman's picture
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

scrie in consola:

alsamixer

si vezi la Master cat indica, eventual dai mai tare

N3o
N3o's picture
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

Salut!

Bine ai venit!

1. Legat de sunet daca ai cumva placa audio Intel vezi articolul asta pe wiki.

Daca ajungi cumva la punctul 4 de acolo (schimbarea kernelului) trebuie folosite alte comenzi intrucat pe roedu nu mai sunt mediile pt 2008.0. Comenzile noi sunt:

urpmi.addmedia main2008 http://mirrors.evolva.ro/mandriva/official/2008.0/i586/media/main/release with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia --update main_updates2008 http://mirrors.evolva.ro/mandriva/official/2008.0/i586/media/main/updates with media_info/hdlist.cz

2. Legat de antivirus, pe Linux nu ai nevoie de asa ceva, nu exista virusi pt Linux. Legat de firewall, nici ala nu e necesar, eventual instaleaza iptables (daca nu cumva e deja instalat).

3. Legat de video vezi articolul asta pe wiki (Metoda 2).

mostwanted
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

ok..inca nu am testat sunetul..prima oara am incercat ce scria mai sus..am facut update la kernel.. si nu mai pornea.. zicea ceva de pass.. bagam pass din root si zicea ceva de miss file.. in fine..am reinstalat,.. acuma Sorry, the following package cannot be selected:

- pidgin-2.4.1-2.2mdv2008.1.i586 (due to unsatisfied libgtkspell.so.0) ce e asta? asa imi spune si la xmms si la multe... :(

N3o
N3o's picture
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

este exact ce iti scrie, nu poate instala pidgin din cauza lipsei unui pachet (librarie) numit ligtkspell. Pentru asta dai tu comanda sa il instaleze:
urpmi libgtkspell (din cate am vazut numele complet e libgtkspell0).

Anonymous
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

N3o wrote:
.... lipsei unui pachet (librarie) .....

eu zic bibliotecă ;)

mostwanted
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

ok..am facut niste update-uri de pe net si ce am avut de instalat a mers perfect. Toate bune si frumoase da sunetul nu se lasa mai prejos. Inebunesc il arunc pe geam . DEci am insalat tot ce tinea de alsa... tot incet si cu fasait se aude.. update la kernel nu fac ca iar nu imi porneste. NU stiu ce sa-i mai fac. Scriu xmms in konsola..dau play la o melodie si WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): Device or resource busy. M-am jucat pe la plugin-uri..setari..nimic... off :( ce sa mai instalez ce sa-i mai fac???

shivali
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

Sigur te-ai jucat la setarile din kmix(daca ai kde)??? Dupa ce instalez pe al meu laptop Mandriva se aude la fel ca la tine dar apoi ma duc in kmix si dau tare intrarile
Master, PCM si FRONT( nu uita de asta - e important. - sunt primele 3 de fapt) Apoi se aude multumitor atat cat duce notebookul , este slabut dar o muzica pt casa si un film este ok. Am boxe active care merg ok daca vreau putere.
Merge si alsa si oss si pulseaudio totul. Daca se aude chiar si fasait eu zic ca este bine - poti sa faci unele corectii.

Edit: Si da-l in masa de xmms , baga un Amarok sau rythmobx sau orice altceva - xmms este capricios la mine cand mi-e lumea mai draga ramaneam fara sunet, adica melodia canta el zicea ca e ok dar nu auzeam nimic. Dupe ce reporneam xmms mergea. Este o chestie de gusturi dar totusi... incearca alt player audio

Anonymous
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

pentru ca xmms să se folosească de alsa trebuie instalat pachetul respectiv "urpmi xmms-alsa" ca root iar apoi din setarile xmms alegi alsa ca ieşire audio.

mostwanted
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

nu-mi mai da eroarea aia dar se aude ff incet.. am setat tot ce era de setat la volume prin linux degeaba...

http://www.imigi.ro/public/pview/6355/Untitled.jpg

LE: gata merge. era din kmix :D am dat la 100% si rupe volumul acuma :D  multumesc ca m-ati ajutat pana aici si de promtitudinea de care a-ti dat dovata!

b4dy
Re: Problema sunet pe Mandriva 2008 Spring

am avut si eu o problema legata de sunetul prea slab si  s-a rezolvat din kmix.tot de acolo si zgomotul de fond(de la microfon--l-am inchis)

b4dy