Stiu ca o sa sune trivial dar n'am prea gasit pana acum raspunsuri la:
1. Ce sunt serviciile startup KDE (din kcontrol):
'KDED – Home/Remote/System - Base URL Notifier'? Ceva legat de KSycoca - pot fi oprite? Ajuta la ceva?
2. Ce useri/ grupuri din cei preinstalati imi trebuie/ si pe care pot sa'i dilesc linistit, pentru un box desktop - care nu ruleaza v'un server (sau unul care are CUPS ca sa tipareasca local, pe parport0)? Am mai sters din ei...ex: games. Exemple: uucp, operator, news, vcsa, htdig (useri) sau slocate, utmp (grupuri)...
E vreo lista undeva unde sa povesteasca fiecare ce face?
Stiu ca Mandriva e putin diferita de alte distributii la capitolu' asta (foloseste diferiti useri (grupuri) pt. diferite servicii - nu ca as avea habar cum merg alte distributii :D
Multzam pt. rabdare,
eu n-am sters nici unul din acesti useri si am doar un simplu desktop.
Sincer nu stiu ce efect poate avea o asemenea actiune....
Cristian
http://www.mandrivausers.ro
Merci pt. raspuns, oricum, Cristian.
Credeam ca exista p'undeva prin documentatie o lista cu userii si de ce's ei p'acolo.
N'am prea avut timp sa guglesc (i'a apucat harnicia acu' vara pe toti, la mine la munca), dar tot am mai gasit azi o intrebare similara.
Din ce'am citit (atasat paginile) intr'o carte mai veche de RedHat (din care inteleg v'o 5%..) , ei zic ca'i recomandat sa stergi ce nu'ti trebuie.
Oare ce nu'mi trebuie? De ex., cand am sters grupu' tape care n'are nici un user, mi'au aparut erori la incarcare.
Despre serviciile startup KDE chiar n'am gasit nimic.
In principiu este bine sa nu stergi userii/grupurile. Acestia sunt creati de catre urpmi pentru aplicatiile instalate si de obicei (nu tot timpul) sunt scoase cand scoti aplicatiile care depind de ei. Evident poti sa te joci cu ei si sa vezi ce iese, dar documentatie exacta a listei cred ca nu exista, pentru ca este la mivel de dependenta de aplicatie (ex. MySQL iti va face un user si grup "mysql" s.a.m.d.).
Faptul ca un grup nu are nici un user, nu inseamna ca nu este folosit. De multe ori, din motive de securitate, sunt rulate unele aplicatii cu aceste grupuri, iar aceste aplicatii pot dupa aceea sa comunice intre ele prin drepturile comune asignate prin grup (ex. mysqld are o optiune sa-l rulezi ca userul X si grupul Y, cred ca treaba merge la orice executabil, si astfel are acces la anumit fisiere setate cu drepturi pentru userul X si grupul Y).
Mandriva nu este diferit la acest nivel de alte sisteme de operare Linux, aceasta practica este unul general. Grupurile asignate aplicatiilor au de obicei GID-urile 1-499, GID=0 este root, iar GID>500 sunt de obicei utilizatorii obisnuiti (GID => Group ID).
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717
S'a mai facut lumina si la mine'n sat! Multumesc frumos pt. timp si explicatii.
LOL ;D
Am mai capatat curaj – o sa ma joc cu ei, cate unu', pe rand, ca sa'i pot pune si inapoi daca stric ceva.
Merci mult.
Cea mai sigura cale de backup este sa faci o copie dupa fisierele /etc/passwd si /etc/group. Trebuie sa fii root pentru asta. Si dupa aia faci ce vrei cu ele, stergi grupuri, pui grupuri, whatever. In orice caz, sa nu stergi root din /etc/passwd.
;)
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717