ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup) de date & altele

13 posts / 0 new
Last post
piratu
piratu's picture
ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup) de date & altele

(se pare ca va tot spamez in ultima vreme cu intrebari, dar parca imi este mai comod aici decat pe forumuri in alte limbi)

am un disc extern de vreo 320Go pe care doresc sa-l dedic salvarii datelor si nu numai.

ideea este simpla, daca-mi moare discul dur, cum pot sa-mi restaurez sistemul odata ce-l inlocuiesc pe cel defect?

de asemenea, in cazul in care doresc sa restaurez numai datele (sau o parte din ele) pe alt sistem, sa se poata, nu doresc unul exclusiv distributiei Mandriva.

ca tot suntem la capitolul salvarea datelor, a folosit cineva "Backups" si "Snapshots" din Mandriva Control Center?

N3o
N3o's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

Nu am folosit Backups si Snapshots pana acum! Astea sunt noi aparute in Mandriva (odata cu 2008.1) si inca nu le-am dat asa importanta.

In schimb zilele trecute aveam nevoie urgenta de un Wingoze instalat pe un hard (nu in vbox) si am un singur hard „de sacrificiu” - unu mic de 4.3 GB dar pe care era instalat un Spring. Asa ca am folosit dd si i-am facut imaginea, am pus Wingozul pe el, iar dupa ce nu am mai avut nevoie am folosit iar dd sa restaurez imaginea hardului si a functionat perfect!
In caz ca ajuta postez comanda pentru crearea imaginii, precum si comanda pentru restaurarea imaginii pe hard.

Note! In primul rand, hardul caruia vreti sa ii faceti imaginea NU trebuie sa fie montat! Asa ca, in cazul in care nu aveti alt hard cu Linux instalat ar trebui sa utilizati un distro live (precum MDV ONE, MCN Live, KNOPPIX sau SLAX). De asemenea celalalt hard unde veti stoca imaginea trebuie sa fie cel putin egal ca dimensiune cu cel caruia ii faceti imaginea! Inca o nota: Nu folositi aceasta metoda daca aveti si alte solutii la indemana care nu presupun un risc mare!

1. Creati imaginea hardului:

# dd if=/dev/hdX conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c  > /mnt/hdY/imagine-hdX.img.gz

/dev/hdX = hardul caruia vreti sa ii faceti imaginea (in cazul celor pe SATA numele se schimba in sdX)

/mnt/hdY= hardul al doilea pe care va fi salvata imaginea (montat in /mnt/hdY)

X,Y - variabile! (a,b,c,d,....)

2. Restaurati imaginea (operatiunea asta va dura ceva timp)

# gzip -cd /mnt/hdY/imagine-hdX.img.gz | dd of=/dev/hdX

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

Eu prefer sa fac backup doar la date nu la tot sistemul. Sistemul se poate reinstala rapid in caz de catastrofa. Pentru asta am un mic script care arhiveaza cu tar toate folderele ce am nevoie si se executa periodic cu ajutorul lui cron. Nu dau exemplu pentru ca e mai interesant sa-si descopere fiecare talentele de scripting  ;)

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

piratu
piratu's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

eu si scriptingul suntem precum baba si tunul! :)) ... daca sunt amentiat cu pedeapsa cu moartea, poate ma mai gandesc ;)

buuuun, deci:

1. am una bucata de disc extern, cel mai mic gasit prin casa: 320Gb, formatat ext3 (dupa cateva batai de cap pt. ca avea inainte 2 partitii, una FAT32 si una NTFS)
2. interesanta lectia cu salvarea prin imagie, /-ul meu face numai 10Gb, cred ca se poate face manevra (pt. cazuri de extrema urgenta, ex: vreau sa testez o distributie si nu am spatiu liber si trebuie sa sacrific partitia / actuala)
3. partitia de date face 75Gb si nu-i plina (in plus orice operatiune de salvare este un bun prijez de curatenie)
4. datele as dori sa le salvez in timp ce rulez sistemul, nu prin intermediul unei distributii Live, si sa pot accesa datele in mod direct fara programul de salvare

acum:

a) inca fac lupte greco-romane cu HDD-ul extern sa-l conving sa monteze in mod civilizat pe birou si sa nu mai faca mofturi la accesare zicandu-mi ca n-am destule drepturi (auzi la el, doar eu l-am cumparat, nu invers!)

b) mai caut, am dat peste Arkeia (gratuit pana la 50Gb salvati), dar si variantele implicite Mandriva 2008.1 sunt luate in considerare (odata ce punctul a) va fi rezolvat)

c) rdiff-backup pare interesant, voi face cateva teste (http://www.nongnu.org/rdiff-backup/index.html)


Coordonator Mageia Linux România
mandi
mandi's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

Cred ca subiectu' backup n'a prea fost atins, si merita mai multa atentie; ce'am sapat pana acum, :
draksnapshot e doar un fel de interfatza cron pt. rsync, care detecteaza automat si inserarea mediilor pt. backup
si, desi ideea e f.buna, nu e deloc documentata.
drakbackup e bun (combinat cu .backupignore) dar la o eventuala reinstalare a sistemului, n'ash garanta pentru un restore complet.

partimage sau mondo/mindi (pe care le'am mai recomandat) pot sa faca ce cauti tu. (si eu...)
partimage nu merge de pe un disk montat - ma gandesc sa'mi fac un stick USB cu un minim Mandriva,
si sa'l lansez de'acolo, sau de pe un CD live, facut cu draklive dupa sistemul pe care lucrez, daca'i dau de cap.
Scuze pt. raspunsu' nedocumentat - scris pe genunchi in 5 min, la primu' tau post - de'abia acum citesc ce raspunsuri ai mai primit. In legatura cu datele salvate
online, era ieri un articol interesant pe Slashdot (mai ales comentariile) :P

piratu
piratu's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

@mandi

buuuun, ca fost inginer de backu cred ca ma voi intoarce la batranul TSM si-mi instalez un server de backup acasa in beci, imi construiesc un CD BMR, iar cand imi crapa discul n-am decat sa lansez restaurarea si ... in cateva zeci de minute am sistemul cum era inainte fara sa trec prin faza de instalare a OS-ului.

in plus, TSM este incremental pe viatza (datele salvate ocupa cel mai putin din tot ce este pe piata),  stie sa sincronizeze asincron la distante mari, etc.
dar cine spune TSM stie ca trebuie investit in hardware (server, raid pt. pool-urile de date, librarie + casete, etc.) si stapanite destul de bine: AIX + TSM!
este o solutie complicata si cere invetitie, chiar daca reusesc sa cumpar de ocazie pe eBay materialele, totalul tot te duce la 3000 - 5000EUR!

totusi, eu sunt un "looser" fara pretentii cu un laptop si in HDD extern pe care vreau sa-mi salvez niste poze personale, filme, etc.

chestia cu salvatul datelor pe net este OK, numai ca trebuie sa dispui de hardware solid (server de backup pe situl principal + server distant, de preferat in alta tara + safe la 50Km pe putin de serverul principal unde sa trimiti copiile casetelor). ma gandisem sa incep eu o afacere d'asta (netul este aproape VID la capitolul asta) cu un server principal in FR, secundarul in RO, dar investitia initiala ma costa pe putin 50 000 EUR si inca n-am castigat la loto!

in plus, nu numai HDD-ul local trebuie sa-l asiguri in caz de crash, dar daca ai un incendiu si-ti arde calculatorul + discul de bacup??? eh, aici iti iei o unitate de scris DVD BluRay si inchiriezi un "safe depozit box" si le pastrezi acolo :)

dar, am avansat prea tare cu paranoia, eu idei am o gramada (debordez) dar n-am bani sa le pun in practica. cred c-o sa joc la loto mai des :)

PS: pe nevasta-mea am rezolvat-o, i-am activat TimeMachine si gata! eh, cand Linux o sa ajunga la acelasi nivel cu Mac OS X o sa mai putem visa la "cucerirea pietei" :)


Coordonator Mageia Linux România
piratu
piratu's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

dap, functionalitatea de Backup din Mandriva Control Center este un rahat si jumatate!
din 23,2Gb existenti in casutza looser-ului meu n-a salvat decat 7Gb!!! in plus, imposibil de-a dezarhiva fisierele .tar.gz create (zicea ca nu stia cu ce sa-le desfaca) si dupa dimensiune n-a salvat totalitatea fisierelor (dupa log s-a infipt lamentabil la o imagine DVD de openSUSE 11 de 4.4Gb!) ...

arkeia se exclude, este pe bani in exclusivitate!

o sa arunc un ochi pe bacula sa vad ce-i de capul ei. am facut niste cautari pe net si ma gasit o lista impresionanata de programe de salvat datele pt. Linux, printre care Amanda si Kdar :)

adevarul ca TSM este pe bani (sper sa fi inteles bine, 60 USD licenta + 12 luni de suport) dar este de departe "cel mai tare din parcare", dar prea complicat pt. looserul de rand ... (mi-ar trebui ceva gen LazyBackup combinat cu TimeMachine)

continui sa sap ....


Coordonator Mageia Linux România
admin
admin's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)
piratu
piratu's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

maaxx wrote:
keep it simple:
http://www.nongnu.org/rdiff-backup/

intr-adevar este solutia la care m-am oprit momentan. este de citit la documentatie si de tastat comenzi, la greu ... poate reusesc sa-mi confectionez un script cu comenzile si cine stie, sa-i trag si o interfata grafica pt. ca-mi plac lucrurile sexy :)

in paralel studiez si bacula, relativ mai suschiulos, dar nu poti avea acces la datele salvate in mod direct :(


Coordonator Mageia Linux România
ctavme
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

Si eu folosesc tot keep ptr. datele din home.
N-ai cine stie ce documentatie stufoasa. La ce te referi cu "tastat comenzi la greu"? Are GUI foarte simpla (cel putin in KDE, in Gnome n-am incercat).
Singurul lucru care nu-mi place la el e ca face practic o sincronizare si nu un backup propriuzis. Adica daca de exemplu ai "ras" ceva din greseala si a apucat de si-a facut sincronizarea (nu sincronizeaza instantaneu, intervalul de timp il stabilesti tu cum vrei) ti-a "ras" folderul/fisierele si de acolo unde le salvase.

N3o
N3o's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

@ctavme:  :D mai sus era scrisa expresia ”keep it simple” nu aplicatia de care ziceai tu si care este de fapt un frontend pentru rdiff.

ctavme
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

N3o wrote:
@ctavme:  :D mai sus era scrisa expresia ”keep it simple” nu aplicatia de care ziceai tu si care este de fapt un frontend pentru rdiff.

Oups! Ai dreptate. Citisem cam in diagonala numai.
I-am mai dat o solutie atunci.  :)

admin
admin's picture
Re: ce program sa folosesc pentru efectuarea salvarilor (backup)

Piratu wrote:
maaxx wrote:
keep it simple:
http://www.nongnu.org/rdiff-backup/

intr-adevar este solutia la care m-am oprit momentan. este de citit la documentatie si de tastat comenzi, la greu ... poate reusesc sa-mi confectionez un script

Tot din seria keep it simple:

#!/bin/bash

for i in `cat /root/backup/to-backup`;
                do
                                        /usr/bin/rdiff-backup --no-compression -v5 --print-statistics --create-full-path $i gigi@backup.server.ro::/home/gigi/$i;
                 done

iar in /root/backup/to-backup am ceva de genu:
/home/gigi
/var/www
/etc

backupul se poate face si pe local, nu-i musai prin ssh. pui un cronjob si esti beton.