Placa sunet default

6 posts / 0 new
Last post
gerbil
Placa sunet default

                  Am instalat si eu Mandriva 2008.1 spring si am o problema cu sunetul ... Eu in calculator am 2 placi de sunet ( cea onboard care este Intel realtek HD si una separata C-media ) ... Pe cea C-media am pus-o doar pt a folosi de pe ea portul midi in windows, intrucat placa de baza nu are midi pe ea; folosesc acest port midi pt a cupla o orga yamaha la caclulator in windows ... In windows pot pune usor ce placa de sunet sa fie activa...o folosesc pe cea onboard deoarece se aude mult mai bine, cea c-media are o baraiala, fasaiala, etc, dupa cum v-am zis am pus-o doar pt midi ... In mandriva o pune el automat pe cea C-media default, toate sunetele auzindu-se prin C-media ... Am incercat sa o pun din mixer de acolo pe cea HD intel realtek si degeaba nu are nici o influenta, tot prin c-media se aude ... Ce pot sa ii fac a fie default la tot sunetul din mandriva cea onboard ? Am incercat si in mandriva 2008.1 free si powerpack si la fel nu vrea si pace... Va rog sa ma ajutati daca stiti o solutie, nu vreau sa am sonor prin c-media ci prin cea onboard ... Multumiri !  ( ps: sunt incepator in linux )

N3o
N3o's picture
Re: Placa sunet default

Este activata din BIOS placa oboard? Daca nu, activeaz-o si vezi atunci.

gerbil
Re: Placa sunet default

Pai este, dupa cum am scris mai sus am si windows instalat in care folosesc sunetul prin cea onboard ...

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Placa sunet default

cred ca in doua locuri ar trebui sa umbli pentru asta:

1) configuratiile de alsa. Va trebui sa sapi un pic pe internet, dar google e de mare ajutor cu o cautare dupa "alsa how to set defaul sound card" (fara ghilimele), sau pagina asta: http://seehuhn.de/pages/alsa sau documentatia de la alsa. Din pacate nu stiu din cap sa-ti zic cum se face, dar prin zona indicata de mine probabil gasesti solutie.

2) setaria placii de sunet implicite (default) in KDE (in cazul in care folosesti Gnome poate te ajuta altcineva cu setarile de acolo): Menu / Tools / System Tools / Control Center va deschide KDE Control Center. Selectezi Sound & Media / Sound system si te joci pe acolo cu setarile.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

alex2007
Re: Placa sunet default

Multumesc mult, am reusit ... Acum mai am o problema, care e legata tot de placa de sunet onboard ... Deci am un tv tuner leadtek al carui sunet este bagat prin mufa "CD" de pe placa de baza ... Chestia e ca Mandriva nu vede intrarea "CD" vede numai line in, microfon, si intrarile din front panel ....si in concluzie nu am sunet pe tv tuner ... Ce pot sa ii fac, va rog mult sa ma ajutati !

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Placa sunet default

ruleaza in consola: alsamixer
Asta iti da un mixer in mod text, unde iti apar absolut toate intrarile despre care stie driverul si sistemul de sunet alsa (alsa= advanced linux sound architecture).

Daca nu este, s-ar putea sa nu-ti fie bun driverul de sunet, sa nu fie corect detectata placa de sunet sau sa se incarce driverul gresit. In acest caz, consulta wiki-ul nostru
http://wiki.mandrivausers.ro/erata_mandriva_2008.1?s[]=erata#sunetul_nu_functioneaza_pe_unele_modele_de_placi_audio_intel

Da copy paste la tot linkul ca nu-l ia din cauza semnelor [].

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717