Mici probleme.

7 posts / 0 new
Last post
goldfish
Mici probleme.

Buna seara, si bine v-am gasit dragii mei . . .

Vreau sa va pun pe tava 2 mici probleme care ma "seaca" de cateva zile.

Buuun...

1) De fiecare data cand plec de la calculator pentru o bucata buna de timp, cand ma intorc, il gasesc inghetat. Daca nu-l iau usor de tot, risc sa-mi crape KDE. Cred ca din cauza timpului mare AFK, RAM-ul isi elibereaza prea multa memorie in swap ? ??? ??? (la asta m-am gandit eu prima oara...)

2) Singurele programe emulate sunt Dreamweaver-ul si Flash. Cu Flash-ul am probleme... ma enerveaza ca atunci cand incerc sa lucrez cu el, are un mic-mare delay, care e enervant...spre exemplu sa nu poti sa-ti aranjezi nu text in timp real. Nu stiu de ce e legat acest lucru, de placa mea video, drivere, etc (you got the point) sau pur si simplu asa ruleaza el sub wine? :/ ( if yes, sucks)

Cam atat deocamdata...

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Mici probleme.

OK, deci, ai formulat intrebarile tale cam ciudat ... din primul nu prea am inteles mare lucru, dar incerc sa-ti raspund:
- GNU/Linux isi pune ceva in swap numai daca este absolut necesar. Adica in momentul in care se termina memoria RAM. Daca ai un sistem bunicel, sa zicem cu 1G de RAM, in swap ar trebui sa ajungi foarte rar.
- Luand in considerare ca folosesti Dreamweaver si Flash, s-ar putea ca aceste programe sa-ti pape memoria RAM si atunci sa ajungi intr-adevar in swap.
- GNU/Linux in general lucreaza mai bine cu swap decat windows, si mai repede (s-ar putea sa existe exceptii). Daca atat RAM cat si SWAP sunt pline, atunci sistemul iti omoara programul care-ti consuma cea mai multa memorie.

Pe baza celor de mai sus, si in ideea ca suspectezi swap-ul, eu as monitoriza consumul de memorie pe sistemul tau. Eventual incearca sa lasi computerul in pace dar sa nu ruleze nimica. Tot se blocheaza? O alta chestie ar fi sa opresti screen-saver, managementul monitorului si Kpowersave.

La a doau intrebare nu stiu ce sa-ti raspund. Nu am folosit nici una din cele doua aplicatii pe wine.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

goldfish
Re: Mici probleme.

Cele doua probleme n-au nici-o treaba una cu cealalalta...

Am 512 mb RAM, si n-am absolut nici-o problema in utilizarea lui normala. Doar atunci cand plec o perioada buna de timp de la calculator, sa zicem 2 ore, gasesc sistemu *aproape* mort. Daca nu-l iau usor,si n-astept o perioada bunicica de timp sa-si revina, risc sa-mi crape KDE. Eu ma gandeam ca sistemu baga majoritatea aplicatiilor nefolosite in perioada aia de timp in swap si-si elibereaza ram-ul excesiv de mult, iar in momentul in care vin inapoi si incerc sa le folosesc, le gasesc moarte. Daca e asa cum cred eu, as vrea sa stiu cum dezactivez chestia asta...

Iar pentru Flash, programu in sine nu se blocheaza, nu merge greu. In momentul in care vreau spre exemplu, sa mut un Movie Clip, sa-l pozitionez, el isi schimba pozitia la cateva secunde dupa ce mut cadranul -> devine stresant dupa ceva timp. Vreau sa stiu daca mai foloseste cineva de aici Flash sub wine, si daca au probleme de genu asta cu el.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Mici probleme.

Problema 1.

GNU/Linux niciodata nu baga in swap date atata timp cat este RAM liber sau o aplicatie vrea RAM si nu-i ajunge ce-i liber.

Eu m-as uita la setarile in KPowerSave. Aceasta aplicatie, are obiceiul sa reduca frecventa procesorului pentru a economisi curent in caz de nu este folosit computerul. As mai verifica, tot in KPowerSave, setarile pentru screensaver si eventualele oprire ecran sau standby dupa o anumita vreme.
Aceleasi setari trebuie verificate si in KDE Control Center ...
... evident, astea daca folosesti KDE si nu altceva (Ex. Gnome).

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Mici probleme.

@smicitar: ti-am mutat intrebarea in subiect separat, aici:
http://www.mandrivausers.ro/forum/?topic=7904.msg20730;topicseen#new

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

smicitar
Re: Mici probleme.

am si eu o mica problema si anume:D : nu pot asculta radio in linux imi da erroare si nu stiu ce sa mai instalez de la sound din mcc am instalat cu xine tot ce am putut si inca imi da erroare si nu stiu ce sa instalez ma puteti ajuta? :D

cgherman
cgherman's picture
Re: Mici probleme.