Buna ziua
Nu vreau sa supar pe nimeni, insa nu am gasit nicaieri aceasta informatie.. Am un HDD (de 160 giga, nu stiu daca asta conteaza prea mult) pe care am 3 partitii windows: C - pe care e sistemul windows, D - pe care as dori sa instalez Mandriva Linux si E - pe care e adunata toata agoniseala mea de o viata.. :) . De o buna vreme folosesc Mandriva Linux, insa de pe CD, ceea ce nu e ok.. - de fiecare data trebuie sa ii fac acele setari inclusiv de conectare la internet. Am inteles ca, cu ajutorul acestui forum si impreuna cu membrii lui, problema mea se va rezolva si ma voi putea folosi si eu in adevaratul sens al cuvantului de toate avantajele acestui sistem de operare - care mie cel putin mi se pare incredibil Windows-ul e "in pantaloni scurti" in cel mai fericit caz fata de Mandriva!!! Asadar, daca sunteti draguti, va rog frumos ajutati-ma (ajutati-ne, pentru ca probabil nu sunt singurul) sa rezolv aceasta problema. Multumesc anticipat!
Mai intai citeste GHIDUL (vezi butonul de sus pe care scrie "Ghid Mandriva").
Dupa aceea, defragmentezi cele 3 partitii windows.
Redimensionezi o partitie care are macar 10 GB spatiu liber, dupa care creezi o noua partitie cu acel spatiu.
La instalare alegi "Use existing partition"...
Cand vei putea salva toate datele si te vei hotari sa reorganizezi hardul, dai de veste si mai discutam.
Intre timp sper sa realizez un material cu cateva exemple de pregatire a suportului pentru instalare, in mai multe situatii: doar linux, dual boot windows-linux, multi-boot, windows-+ mai multe distro linux, sau numai linux.
Daca ai neclaritati, mai intreaba-ne.
Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331
Salut! Bine ai venit!
Oricum si oriunde ai vrea sa instalezi iti recomand sa iti salvezi pe ceva datele importante! Nu spun ca unealta de partionare a Mandriva e defectuoasa ci sunt riscuri destul de mari cand faci asemenea operatii.
Daca vrei sa instalezi pe D fa cum zice romikele, defragmenteaza toate partitiile, booteaza de pe DVDul cu Mandriva si cand ajungi la partitionare cu atentie mare te uiti care e D-ul, il selectezi si il stergi dupa care il formatezi ext2 si poti da "Use existing partitions".
Inca odata iti recomand sa iti salvezi datele importante pe DVD-uri sau alt HDD!
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
Multumesc pentru sfaturi romikele si N3o. Bine v-am gasit si eu! Numai ca.. daca nu ma incadram in categoria "incepatori", scriam in alta parte.. In Windows sa zicem ca ma descurc da.. in Linux mai deloc.. Chestia e ca vreau si ma lupt din rasputeri sa cunosc Linux-ul aproape sau cel putin la fel de bine ca Windows-ul.. Din acest motiv vreau sa ma lamuresc bine inainte sa instalez Linux-ul..
Acum ma adresez lui romikele:
In primul rand, am citit acel ghid, il am imprimat langa mine. Apropos.. Foarte tare! Apoi.. [defragmentezi cele 3 partitii windows] defragmentarea sa o fac in Windows, cu aplicatia lui sau este ceva mult mai bun? [Redimensionezi o partitie care are macar 10 GB spatiu liber, dupa care creezi o noua partitie cu acel spatiu.La instalare alegi "Use existing partition"...].. aici in exemplul meu, las C-ul cu Windows-ul, redimensionez D-ul la 10 Giga si creez defapt partitia D, nu? La asta te refereai? Nu mai fac alta! Mai pe la sfarsit spuneai [Cand vei putea salva toate datele si te vei hotari sa reorganizezi hardul, dai de veste si mai discutam... Te refereai la faptul ca ar trebui sa renunt? Adica.. dupa ce defragmentez, redimensionez si creez partitii, instalez Linux-ul sau ma las pagubas pana voi..[ salva toate datele si te vei hotari sa reorganizezi hardul ?
Multumesc mult pentru sfaturi dar fara nici o suparare, mai astept un replay sa fiu lamurit..
N3o? Sa nu crezi ca te-am uitat.. ;) Multumesc si tie pentru tot, numai ca m-ai cam bagat in ceata.. Cum adica.. [cand ajungi la partitionare cu atentie mare te uiti care e D-ul, il selectezi si il stergi dupa care il formatezi ext2 si poti da "Use existing partitions". Cum il sterg? Adica.. Cand ajung la acea faza ma opresc? Si.. cum e aia formatare ext2?
Inafara de aceste nelamuriri, am inteles tot.. ;D - daca mai era ceva de inteles..
Inca o data multumiri amandorura si va rog respectuos, inca o data sau de cate ori e nevoie, sa ma ajutati!
ALLiN
Ok, hai ca o luam punctual:
1. Da, defragmentezi din Windows toate cele 3 partitii. Inainte sa dai restart uita-te la dimensiunile fiecarei partitii. Asta te va ajuta sa le deosebesti cand partitionezi din Mandriva.
1b/2. Cat e de mare D-ul? Sistemul se instaleaza foarte bine si in 6 GB +1 GB pentru partitia de swap. Deci daca are macar 7 GB e ok, treci mai departe. Acum dai restart!
3. Bootezi DVD-ul cu Mandriva, parcurgi instalarea cum e descris in ghid pana la pagina 8 inclusiv. La partionare alegi "Custom disk partitioning".
4. Acum o sa iti afiseze in mod grafic structura hard diskului. Iti vor aparea cele 3 partitii de pe disc dar sub alt nume (in Linux numirea partitiilor e alta) de forma: hda1, hda2, hda3, sau daca ai hdd pe SATA atunci e sda1, sda2, sda3. Ca sa identifici care din ele este D-ul dai un click pe fiecare si vezi ce dimensiune au fiecare. O sa iti dai seama care e D-ul dintre ele.
5. Bun, acum ai identificat care e D-ul, dai click pe el si sterge partitia (apasa Delete), vezi poza de mai jos (poza 1)
6. Partitia este stearsa, acum in locul ei e un spatiu alb, dai click pe el si apoi click pe Create, vezi poza de mai jos (poza 2)
7. Acum alege filesystemul (cum e NTFS sau FAT32 in Windows in Linux sunt mai multe tipuri de filesystem). Alege ext3 (care e si deja ales default) si seteaza dimensiunea partitiei (macar 6 GB si mai lasa din total aprox 1GB liber pentru swap), la mount point lasi "/" care ar fi echivalentul C din Windows, adica partitia root. vezi jos (poza 3)
8. Acum mai ai o bucatica alba nefolosita pe care o vei face partitia swap. Procedezi ca la 7 cu exceptia filesystemului care va fi Linux swap (ar trebui sa fie setat oricum automat). La dimensiune dai slider-ul ala la maxim (la capat in dreapta). Vezi jos la (poza 4).
9. Acum ca sunt create toate partitiile necesare instalarii Mandriva dai click pe Done.
10. O sa fii atentionat ca va fi scrisa tabela de partitii. Dai ok si se vor formata partitiile pe care le-ai creat.
Succes!
P.S.: @romikele, da pentru editia viitoare a ghidului trebuie neaparat sa detaliem la partitionare!
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
// edit @N3o, ai fost mai iute de mana :P
Sa incercam sa lamurim toate aspectele.
De la inceput trebuie stiut ca aproape pentru orice operatie exista cel putin o alternativa.
In cele ce urmeaza voi incerca sa recomand calea care mi se pare cea mai sigura, nu neaparat si cea mai simpla.
Ideea de baza e ca, daca poti salva toate datele importante, poti reorganiza hardl, astfel incat sa existe o ordne si logica in alcatuirea partitiilor.
Ideal ar fi ca toate partitiile sa fie primare, dar e stiut faptul ca nu se pot crea decat maxim 4 asemenea partitii, a patra putand sa fie "extended" si sa le contina pe toate cele logice care ar fi create.
Eu unul, pentru dual-boot folosesc o shema de tipul:
- partitia 1, windows (C)
- partitia 2, date windows (D)
- partitia 3, / (root, linux - adica sistemul de operare, in cazul de fata Mandriva)
- partitia 4- extinsa, in care:
- partitia 5, /home (un fel de My Computer)
- partitia 6, swap-linux, de max 800 MB, de obicei ce ramane de la rotunjirea spatiului partitiilor anteroare
Organizarea aceasta o fac de obicei inainte de instalare cu ajutorul lui GParted live-cd, sau folosind programul GParted din Nimblex2008.
In cazul cand nu poti face asa mare "deranj", daca in D ai cel putin 10GB liberi, dupa defragmentare (evident din windows - recomand O&O Defrag), in spatiul liber creat instalezi Mandriva.
Daca poti renunta la D, faci cum a exemplificat N3o mai sus, stergand si apoi recreand acea partitie.
Mai exact in sfaturi am putea fi daca ai pune un prinscreen cu Partition Magic, sa vedem exact partitiile, si sa ne spui daca hdd-ul e ata sau sata si marimea RAM-ului.
Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331
Va multumesc amandorura inca o data! Nu am crezut ca voi gasi aici oameni in adevaratul sens al cuvantului, care sa stie sa si cum sa isi ajute aproapele! Ati fost foarte tari! Mi-ati explicat ca unui copil de clasa a 4-a si nu imi e rusine sa recunosc, ca a fost cea mai pe intelesul meu! Sa nu uitam ca sunt novice in ale Linux-ului. Cu toate aceste date ma pot apuca cu incredere de instalat Linux-ul, mai intai ca alternativa si apoi, sper eu cat mai curand (functie de cat de repede il prind) sa trec pe Linux si numai pe Linux! Deocamdata mi se pare putin cam greu, avand in vedere ca de aproape 10 ani, bag in mine numai Windows dar, acum vazand si ce oameni ma asteapta in aceasta comunitate, imi doresc tot mai mult sa ma convertesc si sa ajung om de baza in lumea (deocamdata misterioasa) a Lunux-ului.
Vis-a-vis de acel print screen, nu trebuie sa il fac, deoarece am mancat Windows in acesti 10 ani pe paine. :) Ce va pot spune este ca am 2 HDD, nici unul pe sata. Primul, pe care e Windows-ul (despre care am vorbit pana acuma), format din 3 partitii (C - Windows (8.74G), D - Muzica (18.5G) si H - I-am spus eu Linux (9.97G) si al doi-lea HDD - E - Diverse(160G). Partitia H este libera in totalitate si din al doi-lea HDD mai am liber 8G. Memorie RAM am 1G. In incheiere, daca nu va cer prea mult, as dori sa imi confirmati, ca si dupa aflarea datelor ce tocmai vi le-am furnizat si lipseau, pot urma aceeasi pasi inlocuind partitia D (din explicatiile de mai sus) cu partitia H si daca imi ajung acei 9.97G spatiu liber pentru Mandriva.
P.S. Daca sunteti online si primesc raspunsul repede, pot sa va promit ca il instalez acum!
Inca o data va multumesc din suflet pentru tot ceea ce faceti pentru toti in general dar si pentru mine, in special.
ALLiN
Ok, Huston we have a go for launch!
Poti instala pe partitia H de 9.9 GB. O singura mentiune! Cand faci partitionarea din Mandriva lasa-ti vreo 512 MB pentru partitia swap, restul foloseste pentru sistem (9.4) sau daca vrei, mai simplu, 9 GB pentru / si 900 MB la swap. Dimensiunile nu trebuie sa fie exacte.. O sa vezi tu!
Go for it!
P.S.: Daca ar fi dupa mine nu m-as grabi. As face astfel:
- hardul de 40 GB l-as tine pentru Linux
- hardul de 160 l-as tine cu Windows.
Asa nu ai risca nimica sa se strice!
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
Si eu la fel.
Cel de 160 pe master pentru windows si cel de 40 pe slave, pentru linux, din care 10 GB pentru / (root), 512 MB pentru swap, restul pentru /home (toate primare).
Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331
Buna dimineata..
Sunt foarte dezamagit, in primul rand de mine.. Desi parea usor, se pare ca nu e chiar asa.. Am stat pana la 4 dimineata si degeaba.. Sa va spun de ce.. Am defragmentat HDD-ul asa cum mi-ati spus si apoi am dat un restart la sistem cu DVD-ul cu Linux-ul inauntru (download-at de pe adresa recomandata de voi, ftp-ul din iasi..). Am setat din Bios sa ruleze intai DVD-ul si i-am dat restart. Dupa restart, a inceput sa se incarce Linux-ul si mi-a aparut acea fereastra care ma intreaba daca vreau sa il instalez. Pana aici toate bune dar dupa ce i-am dat enter pe install nu mi-a aparut acea fereastra ca la voi in manual (care imi cerea sa aleg Tara) ci o fereasra cu totul diferita, neagra cu doua benzi albastre, una sus si una jos. Imi amintesc, pe cea de jos scria: Alt+F1 pt. x, Alt+F2 pt. Y si Alt+F3 pt. z. In mijlocul ecranului imi apareau ferestre albastre de informare, pana la un moment dat cand aparea ultima care imi spunea ca e eroare, si cu asta basta. Poate cineva sa imi spuna de ce mi s-au intamplat toate astea? Ce anume am gresit de am iesit din tipare? De ce la mine arata altfel instalarea? As mai avea ce sa fac sa ma pot bucura de Linux? Multumesc foarte mult. Poate cu ajutorul dumneavoastra voi avea si eu Linux in acest week-end.
ALLiN
1) Mai mult ca sigur este o problema cu DVD-ul.
1)a) Verifica cu MD5 suma de control (vezi ghidul)
1)b) Daca MD5 pusca, mai scrie odata DVD-ul
2) Ce versiune de Mandriva ai downloadat mai exact? Sper ca Mandriva 2009 Free DVD, adica asta: mandriva-linux-free-2009-dvd-i586.iso
3) Acel(e) ecrane in mode text trebuie sa-ti apara, dar ar trebuis a dureze doar cateva secunde pana incarca de pe disk toate cele pentru instalarea grafica.
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717
Multumesc de promtitudine ing. Patkos Csaba
DVD-ul ca unitate sau ca suport de stocare de informatii? Daca e a 2-a varianta, nu contrazic! Numai ca dupa ce l-am download-at de pe acel ftp cu iasi in adresa, l-am scris pe dvd cu copy image (recomandat de voi) i-am bifat si verificarea pe care a facut-o si s-a terminat cu succes. Din Windows nu se poate rula, scrie invalid win32 aplication.. Si cand buteaza apare problema care am relatat-o. Poate nu au pe acel ftp adresa corecta.. Sau ce stiu eu.. Ceva trebuie sa fie pt. ca mie mi se blocheaza instalarea.. Inafara de acea imagine care spuneai, mai am nevoie de vreun alt fisier? Eu pe dvd am pus doar acea imagine..
ALLiN
Mai pe detaliu ... presupunand ca ai imaginea downloadata pe windows:
- ai nevoie fisierul sus-mentionat (cel cu extensia .iso) pentru a fi scris pe disk, procedura asta ai facut-o bine din moment ce a bootat de pe el
- poti verifica corectitudinea imaginii .iso downloadat cu md5sum, procedezi astfel:
- daca nu pusca md5sum-ul, inseamna ca imaginea downloadata contine erori. O mai downloadezi odata.
- daca pusca, mai scrie odata diskul DVD, poate a fost o eroare la scrierea diskului sau diskul este de proasta calitate si sunt probleme la citire. Incearca sa folosesti diskuri mai calitative (Philips, TDK, Sony, etc)
- daca tot nu vrea, incearca sa imprumuti de la cineva o alta unitate dvd si sa incerci sa il instalezi cu ala
Dar inainte de toate astea, te rog sa ne dai urmatoarele pentru a te putea ajuta mai bine:
1) descriere hardware completa a computerului tau
2) eroarea ce iti apare pe ecran - aici va trebui sa te apuci de instalare, sa ai eroarea, si sa o scrii cu manuta pe o foaie dupa care sa-l butonezi aici in forum
Problema ta este 90% din motive de probleme de citire disk, dar pentru a exclude si alte eventuale cauze este important sa ne raspunzi la punctele (1) si (2) de mai sus.
Mersi.
[/]
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717
Apropos de copiere imagine disk.Incercati doar cu Nero,e cel mai sigur program de copiat.Dupa ce ati descarcat imaginea cu Linux (varianta care vreti),in calculatorul d-voastra,nu incercati cu alte programe asemanatoare.Am patit-o si eu ,de aceea o spun mai departe,celor care intampina probleme.