Samba in 2009.1

10 posts / 0 new
Last post
scorpyo
Samba in 2009.1

Salut
Revin (poate obsedant pentu unii) cu problema legata de Samba (nu am ce face pentru ca restul calculatoarelor cu care sint conectat sint pe vindoz).
La mesajul precedent am primit o rezolvare legata de comanda "mount -a" scrisa in "rc.local". Treaba a functionat si ma asteptam ca problema sa se rezolve odata cu lansarea 2009.1. Insa din pacate nu s-a rezolvat Samba si mai mult: daca scriu comanda in rc.local (nu numai "mount -a" ci orice comanda) aceasta nu este executata, de parca sistemul ar "uita" sa se mai "lege" si de fisierul asta.
Va rog, dati-mi o rezolvare, altfel sint condamnat la a lucra pe vindoz pina la adinci batrineti sau la a da comenzi din consola ca root toata viata.
Scorpyo

mandi
mandi's picture
Re: Samba in 2009.1

nu ma bag la samba, dar rc.local ar trebui sa'ti mearga. Incearca sa pui SPEEDBOOT=no in /etc/sysconfig/speedboot
EDIT: Citeste si aici, poate e aceeasi problema: https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=48920

scorpyo
Re: Samba in 2009.1

Multumesc
Deocamdata merge.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Samba in 2009.1

In rc.local, si in general in fisiere de configurare Linux, este recomandat sa lasi un rand gol la capat. Adica ultimul rand sa fie unul gol.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

scorpyo
Re: Samba in 2009.1

Salut Csabi
Am lasat rindul respectiv gol, insa tot nu a mers. Acum am urmat sfatul lui mandi si an setat speedboot=no. Cum am spus, deocamdata merge, insa (sincer) nu mi se pare ca este o treaba corecta. Pornind de la samba si pina la nefunctionarea rc.local.
Exista o problema pe care se pare ca dezvoltatorii de distributii linux o cam scapa din vedere: nu toti utilizatorii de linux desktop sint atit de perseverenti, de scrutatori sau de "geek" incit sa caute rezolvarea pentru problemele pe care le au. Asta ii indeparteaza de sistem si ii face sa stea in continuare pe vindoz. Daca nu as fi vrut neaparat sa trec pe linux as fi renuntat inca de la aparitia Mandriva 2007.
Este adevarat ca mai toti dintre noi venim din vindoz si ca avem (poate) o perceptie gresita despre cum trebuie sa arate un sistem si ce trebuie sa faca el, insa chiar asta este lucrul pe care trebuie sa il faca: sa ajute tilizatorul si sa ii faca viata mai usoara. Sa trebuiasca sa dai o caruta de comenzi si sa cauti prin tone de documentatie pentru a rezolva ceva care in mod normal s-ar putea rezolva prin citeva click-uri nu mi se pare o rezolvare la indemina oricui.
Da, linux este gratuit. Da, este stabilDa, este rapid. Dar asta sa fie pretul care trebuie platit? Daca da, atunci este un pret pe care utilizatorii normali de vindoz nu il vor plati. Vor descarca si vor instala in continuare copii pirat ale vindoz (geme netl de asa ceva), vor reinstala sistemul de 2-3 ori pe an (sau chiar mai des), insa vor ramine tot pe el, pentru ca este facut pentru "dummies": click, apoi click, next, next si apoi finish. Si.... minune: de obicei merge.
Sint fan linux si nimic nu ma poate intoarce din drum. Sa platesc pentru soft..... nu prea imi convine. Cred ca am sa le dau bani altfel: am sa cumpar tricouri. Asta e, treaba de perceptie.
Hai ca inchei aici, ca am transformat post-ul in altceva si nu este frumos. Ma gindesc sa incep un alt post, cu numele "Ce astept de la linux", in care sa expun treburile astea si in care si ceilalti sa poata sa spuna ce asteapta ei de la linux in general.
Sa aveti sanatate.
Scorpyo

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Samba in 2009.1

@scorpyo: Avem deja un thread din asta ... titlul este "Ce-mi doresc de la Mandriva" sau ceva asemanator.
In mare parte sunt de acord cu ce ai scris acolo. Nu neg, ca se mai intampla ca cele mai banale lucruri sa-ti ia cel mai mult timp, sau ca unele ar trebui sa mearga dar nu merg din prima. Dar acest lucru nu este neaparat ceva rau. Adica, este rau, ca ar trebui sa mearga out-of-the-box, dar e bun ca mai face o mica selectie naturala intre utilizatori. Scopul lui Linux sau a lui Mandriva nu este sa il convinga pe utilizatorul Windows sa treaca pe Linux, daca acesta se simte bine cu ce are, sa-l foloseasca mai departe, insa daca vrea sa treaca la Linux va fi intampinat de un grup prietenos, dispus sa ajute. Un exemplu bun este Ubuntu, care si-a propus sa "fure" utilizatorii de Windows si a reusit in mare parte sa faca acest lucru. A rezultat un forum cu milioane de utilizatori care vorbesc tampenii si se cred experti iar in subconstient sunt convinsi ca Linux nu exista ... doar Ubuntu. Decat asta, eu prefer 10 buguri pe zi. Daca asa ar fi forumul nostru, mi-as da demisia de moderator si de user, as downloada o alta distributie si as lua-o de la capat...
Speedboot - ruleaza anumite chestii, servicii, etc. in alta ordine. E o tehnologie care apare in premiera in Mandriva 2009.1 si cred ca mai are vreo 2 editii pana se perfectioneaza (poate unii isi aduc aminte cand pe la Mandrake 9-10 s-a introdus "pinit" in loc de "xinit" si erau probleme asemanatoare). Deci, in cazul tau, eu vad, ca de fapt el (sistemul) ar vrea sa monteze partitiile inainte sa fie conexiunea de retea realizata/setata/activa. Rezulta o eroare de imposibilitate de montare. De aceea iti merge cand dai comanda manual. Fara Speedboot, rc.local se executa _tot_timpul_ ultimul, deci conexiunea de retea exista deja (daca nu e vreo eroare sau nu a calcat femeia de serviciu pe cablul de retea) ... cu speedboot de fapt se incearca rularea mai multor procese simultan, care teoretic nu depind unul de altul. Dar, totusi, firul de executie mai trebuie imbunatatit.
Te rog, daca ai timpul, semnaleaza problema la mandriva, fa un raport de bug (http://bugzilla.mandriva.com) si spune-le ca nu-ti monteaza partitiile CIFS automat la pornire... ajuta Mandriva sa stie de probleme si sa devina mai bun.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

scorpyo
Re: Samba in 2009.1

Multumesc pentru raspuns.
De dimineata mi-am "descarcat sufletul" (mai am eu multe, insa toate la timpul lor) si a rezultat un reply mare.
Am sa fac un report la Mandriva, pentru ca nu este problema doar de partitii cifs ci este legat de faptul ca ORICE pun in rc.local nu este rulat. Am adaugat o linie care creaza un director in home si.... tzeapa. Manual merge, dar automat la lansarea sistemului nu vrea. Dupa ce am modificat speedboot nu am mai incercat linia respectiva, insa sint convins ca va merge. Deci este ceva legat de rularea rc,local in sine.
Cit priveste "furatul clientilor" de la m$... nu am nimic impotriva, ba din contra (nu vreau sa imi expun aici aversiunea fata de ei si fata de bg). Insa pentru a aduce utilizatori catre linux desktop acesta trebuie sa fie destul de prietenos si sa nu faca probleme, ca altfel vor face comparatia cu vindoz si vor spune: "Hai, bai, ca tot asta e mai bun". Ceea este complet gresit, insa...
Te rog, incearca sa pui o linie in rc.local, de genul " md /home/nume/temporar " si vezi daca o ruleaza la pornire, cu speedboot=auto. Daca da... atunci am eu o problema cu sistemul. Adica porneste prea rapid pentru linux ;D Daca nici la tine nu functioneaza... atunci chiar avem o problema.
Pina atunci.... sa fii sanatos.
Scorpyo

cgherman
cgherman's picture
Re: Samba in 2009.1

scorpyo wrote:
Te rog, incearca sa pui o linie in rc.local, de genul " md /home/nume/temporar " si vezi daca o ruleaza la pornire, cu speedboot=auto.

comanda ar fi

mkdir /home/nume/temporar
scorpyo
Re: Samba in 2009.1

cristian gherman wrote:
scorpyo wrote:
Te rog, incearca sa pui o linie in rc.local, de genul " md /home/nume/temporar " si vezi daca o ruleaza la pornire, cu speedboot=auto.

comanda ar fi

mkdir /home/nume/temporar

Corect si md si mkdir . Eu am ales calea mai scurta. Si ca sa nu ma fac de ris... am incercat ambele variante. Ambele functioneaza.

Revin si spun.... ambele functioneaza manual. Automat functioneaza doar mkdir. De ce? Nu stiu.

admin
admin's picture
Re: Samba in 2009.1

Cred ca `md` este un alias bash specific mandriva (nu e in rhel/centos de ex), ca si `p` (go to previous dir parca). Imho, nu ar trebui sa fi folosit acest alias pentru ca exista deja "md" = Multiple Device driver aka Linux Software RAID... Sigur, nu exista comanda md, dar mdadm da.

Tie nu iti merge md din rc.local pentru ca alias-ul md = mkdir este probabil setat de vreun script din /etc/profile.d/ care nu este incarcat la momentul acela al secventei de boot, el urmand a fi executat de .bash_profile s.a.m.d.

In general e bine sa mergi pe comenzile clasice/standard, daca schimbi distributia e probabil sa nu-ti mai mearga scripturi bazate pe alias-uri d'astea.