mandriva one rezolution

4 posts / 0 new
Last post
meandrey
mandriva one rezolution

am incercat si eu mandriva one dar am o problema cu rezolutia:
nu pot sa o pun pe 32 de biti doar 16 si 24, placa video intel x3100
se poate face ceva?
multumesc

cgherman
cgherman's picture
Re: mandriva one rezolution

24 de biti e maximum

:D

meandrey
Re: mandriva one rezolution

la fel era si la editia pe dvd ? :D
acuma mi-am dat seama ca ii pe 24 biti pt ca am primit o eroare de la counter strike ... imi zicea ca nu poate schimba de pe 32 pe 16 :D

Multumesc de raspuns :) foarte rapid :D

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: mandriva one rezolution

Quote:
la fel era si la editia pe dvd ?

La fel a fost, este si va fi probabil indiferent de distributia de Linux sau suportul pe care vine. Adevarul este ca de fapt nu exista 32 biti la culori, pentru ca ai 8 biti/culoare (0-254) si ai 3 culori (RGB) => 8x3=24biti. Totusi, domnii de la M$ s-au gandit ca dupa 8 si 16 biti arata mai bine 32 decat 24.
Si totusi ... exista si o explicatie technica ... dar aparuta mult mai recent, si anume, colorspace-ul RGBA, adica Red/Green/Blue/Alpha, unde Alpha este reprezentat de 8 biti (0-254) si inseamna transparenta.
Insa Alpha este "o culoare virtuala" pentru ca monitorul nu stie de Alpha, doar de RGB. Cu alte cuvinte, Alpha este postprocesat de placa video sau de kernel peste colorspace-ul RGB si rezulta tot 3 culori usor modificati.

Concluzie: Din punct de vedere tehnic/electronic, maximul este de 24 biti, dar se poate considera la nivel software/sistem si nivelul de transparenta (Alpha) ca si culoare separata, rezultand astfel 32 biti.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717