Vreau sa fac un server web (eventual un ftp si mail ) la locul de munca si am nevoie de multe, multe sfaturi. Am gasit un link http://www.howtoforge.com/perfect_setup_mandrake_10_2_p3 (nu fac reclama ) dar m-am incurcat la pagina 3 .
Intrebari (nu neaparat din pagina 3 :) )
1. Serverul de web va fi in spatele unui switch si a unui router si intentionez sa ii dau IP extern (nu 192.168.x.x) prin router. La pagina 3 spune ca trebuie atribuit un hostname , (de acord, dar nu am stabilit nimic cu ISP despre acest lucru.) E musai sa fie atribuit acum ? Daca da trrebuie sa iau legatura cu ISP (Ma intereseaza daca trebuie anuntati pt a face ceva setari "speciale") E prima data cand imi propun sa lucrez cu server de web si nu stiu mare lucru, deaceea va cer suportul pe forum. Cunostinte de linux am dar nu cat mi-as dori.
2. DNS server 1 si 2 trebuie sa fie DNS-ul ISP-ului ?
3. intrebarea asta ar fi trebuit sa fie prima dar ... Ce versiune a mandriva ar trebui sa folosesc ? Am incercat versiunea One dar nu am gasit nimic legat de servere de web sau ftp, probabil se instaleaza pachetele separat cu instaler-ul...pornind serviciile dupa. Pe mine ma intereseaza pt moment sa am o pagina de web functionala, situata pe serverul meu .
4. Ce sfaturi imi dati sau de la cine ar trebuii sa cumpar domeniul . Poate ca nu m-am expimat corect , ceea ce vreau e sa am un server sa zicem cocotat.ro si in mod sigur nu ii atribuii doar un hostname pe serverul meu si gata toata lumea se poate conecta pe el de pe orice calc din internet , deci care sunt pasii care trebuie sa ii fac ?
Configurarea serviciilor si restul le fac dupa ce vad serverul pus la locul lui (adica sambata asta).
Cu deosebit respect ,
Adrian
Salut!
Uite aici un tutorial mai actual!
http://www.howtoforge.com/perfect-server-mandriva-2009.0-i386
Mai bine foloseste o versiune noua de Mandriva decat batranul Mandrake! Deci Mandriva 2009.1 care este versiunea curenta.
Legat de intrebari:
1. Switchul sau routerul ala va forwarda portul 80 pentru web spre serverul tau. IPul "vazut" de cei care acceseaza paginile de net sau orice alt serviciu existent pe server va fi cel "extern" al routerului.
2. DNS1 si DNS2 pe server vor fi cele oferite de router/switch cel mai probabil IPul de LAN al routerului/switchului. Pe switch/router poti seta ce DNS vrei.. recomand OpenDNS:
DNS1=208.67.220.220
DNS2=208.67.222.222
Sper sa nu le fi gresit, le-am scris din memorie, le gasesti pe siteul OpenDNS
3. Ti-am raspuns mai sus! 2009.1 Free
4. Nu am avut tangenta cu, cumparatul de domenii, cineva mai in tema iti va raspunde.
P.S.: Vad ca in tutorialul ala apare descrisa si metoda de adaugare a mediilor de pachete. Ai grija sa nu le incurci si sa pui mediile de 2009.0 pe 2009.1! Vezi ghidul sau pe aici pe forum cum adaugi mediile pt 2009.1. http://mandrivausers.ro/ghid
"Succes(uri)"! ;)
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
Multumesc frumos N3o de raspunsuri , reiau un pic prima intrebare , e necesar sa contactez ISP pt ai comunica dorinta de a face server de web ? necesita setari mai "speciale " din partea lor ? Nu se pune problema upload-ului, depaseste 3 mega ....
Se cere la instalare hostname ? Daca da e musai sa il dau ? Ma gandesc ca ar fi necesara achizionarea domeniului apoi sa ii dau hostname ... gresesc ?
---------------------
[url=http://counter.li.org/cgi-bin/runscript/display-person.cgi?user=432155]L... Registered User 432155 [/url]
La treaba cu serverul web nu ai ce sa ii contactezi. Eventual citeste contractu si vezi daca au ceva conditii legate de asta. Daca faci si server de mail s-ar putea sa ai nevoie de o cerere catre ISP sa iti deblocheze portu 25 pentru trimisu mailurilor (cel putin la RDS asa e).
Hostnameul se poate modifica si dupa instalare asa ca nu ar fi o problema.
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
Ma bag si eu in discutie ca mi se pare ca N3o a inteles gresit ceva ... sau eu am inteles gresit.
- Hostname: Daca nu ai nimic la momentul de fata, lasi localhost la instalare si il modifici dupa aia. Singura chestie va fi ca webserverul Apache va comenta la pornire, dar asta nu ii va afecta funtionalitatea. Evident computerul va fi accesibil din exteriorul lui numai pe baza de IP.
- IP REAL in spatele routerului: Daca vrei sa folosesti IP real in spatele unui router, va trebui sa configurezi routerul pentru "Static Routes" sau "Tunneling" in functie de router si sa pui IP-ul real respectiv pe serverul tau.
- Domeniu: Uite varianta cea mai ieftina. Iti cumperi domeniul de la http://www.rotld.ro (Romanian Top Level Domain), ei se ocupa de orice este .ro. Pretul este de aprox 40E. Dupa aceea cauti un serviciu gratuit de hostare domenii, lucru ce inseamna doar faptul ca site-ul respectiv introduce perechea de nume_domeniu IP in DNS-ul lor. Ai o interfata de configurare si acolo o sa pui IP-ul REAL ce are serverul tau.
- ISP: Daca ai Internet cu IP fix si banda garantata, ISP-ul nu are nici o treaba cu ce faci tu pe firul tau. Nu e nevoie de nici o aprobare sau cerere din moment ce tu ai dat bani pe IP real.
- Mai multe domenii: asta, ca o anticipare a urmatoarei tale intrebari... Poti sa folosesti cate domenii vrei pe acelasi IP si acelasi server. Pur si simplu toate domeniile le vei seta sa duca la acelasi IP, iar in Apache pui cate un VirtualHost pentru fiecare domeniu cu folderul lui si cu pagina lui de web.
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717
daca vrei ceva simplu poti incerca metoda mea:
- iti faci un cont la noip.org (gratuit)
- iti alegi numele domeniului (din optiunile disponibile. de ex: gigel.no-ip.org)
- instalezi pe serverul mandriva clientul noip (disponibil in contrib)
- il configurezi cu comanda
noip -C (ca root)
- pornesti serviciul
service noip start
apoi accesezi domeniul tau creat ( http://gigel.no-ip.org)
Cristian
http://www.mandrivausers.ro
multumesc frumos de raspunsuri,
cgherman , metoda ta e buna dar e vb de o institutie publica , singura posibilitate e sa fac institutie.ro nu institutie.no-ip.org, bineinteles inlocuiesc institutie cu numele ei :)
ok , aici m-ai pierdut , ce rol are acest serviciu ? Cumva ip serverul cu numele site-ului va fi pus in unul din nodurile din internet astfel ca celelalte calc sa stie pe unde sa ajunga la server nu ?
Daca nu are hostname declarat de mine ci doar cel prestabilit si adaugand ip serverul in unul din serviciile de hostare domenii se poate face o pagina web de genul ? htpp://www.a.a.a.a.ro , unde a.a.a.a este o adresa de ip? asta e planul de moment pana va fi cumparat domeniul ro.
e valabil si pentru subdomeniu, ma gandesc la serverul de mail care as vrea sa fie de forma mail.institutie.ro ? sau doar pt http://www.altainstitutie.ro?
Astept ziua de maine sa vad ce fel de server voi avea si sa trec la treaba
Multumesc,
Adrian
---------------------
[url=http://counter.li.org/cgi-bin/runscript/display-person.cgi?user=432155]L... Registered User 432155 [/url]
Ai nevoie de o posibilitate prin care poti lega numele domeniului (firma.ro) de adresa IP. Acest lucru trebuie facut in asa fel incat orice calculator din Internet sa fie capabil sa traduca firma.ro in IP-ul corespunzator, pentru ca toate comunicarile se fac pe baza de IP. Iar serviciul respectiv este unul bine cunoscut si de tine ... DNS (Domain Name System - http://en.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System). Exista servicii gratuite de DNS, in care poti specifica domeniul ce ai (firma.ro) si adresa ta IP la care trebuie sa ajunga vizitatorul.
Da, dar nu asa cum ai specificat tu. Sa zicem ca ai IP-ul 1.2.3.4, si NU ai domeniu inregistrat intr-un DNS. Site-ul tau va fi accesibil sub forma: http://1.2.3.4 fara "www" sau ".ro".
".ro" este domeniul "top" adica cel mai sus, alocat Romaniei ca indicativ (poti sa ai si .com sau orice altceva hostat si in Romania).
Domeniul ce cumperi tu, institutie.ro este un subdomeniu al domeniului ".ro" top.
Tu, ca proprietar al lui institutie.ro poti sa faci cate subdomenii orice.institutie.ro vrei.
"www.institutie.ro" nu este altceva, decat un subdomeniu pentru "institutie.ro"
"mail.institutie.ro" va fi la fel, doar un subdomeniu.
Nu exista limite la subdomenii, pui cate vrei si sunt doar treaba ta.
Pe scurt da, valabil pentru ambele.
Daca mai e ceva neclar, intreaba-ne.
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717
Buna
Daca ai nevoie de ajutor cu domeniile, gazduirea si casutele de e-mail, te pot ajuta cu cea mai mare placere ;)
Marius
-----------------------------------------
Linux registered user # 419668