Instalare DVD Mandrivalinux Free 2010.0

5 posts / 0 new
Last post
george
Instalare DVD Mandrivalinux Free 2010.0

Salutare tuturor,
Incerc sa instalez Mandriva linux Free 2010.0 de pe DVD, nu sunt la prima instalare (am mai avut si versiunile 2007 si 2009), dar nici nu am foarte multa experienta. Am ales sa reinstalez si nu sa fac upgrade de la 2009.1, inteleg ca este mai indicat.
Reusesc sa parcurg primii pasi : setarea limbii, acceptarea licentei, alegerea modelului de tastatura, pertitionare (use existing partition), aleg mount points / si /home (din pacate am ales sa formatez / si acum nu mai am versiunea 2009), si ajung intr-un punct mort : Package Group Selection.
Aici mi se spune : “The following media have been found and will be used during in stall:
- Main media
- Contrib media.
Do you have a supplementary installation medium to configure ?”
Si mi se ofera cateva optiuni : None, CD-ROM, HTTP, FTP, NFS.
Daca aleg CD-ROM, am urmatoarea eroare : “Change your CD-ROM! Please insert the Cd-Rom labeled “HASH(0xa6af410)” in your drive and press Ok when done. If you do not have it, press Cancel to avoid installation from this Cd-Rom.” Insiruirea de numere si litere dintre paranteze nu cred ca este importanta pentru ca se schimba de fiecare data cand incerc. 
Daca aleg None, alta eroare : “unable to acces medium “Main media”.
Ce pot sa fac ? Acum nici nu mai am Linux-ul pe laptop, sa pot face macar upgrade.
Fac precizarea ca imaginea iso o am pe mai multe DVD-uri scrise si cu K3b-ul de pe 2009.1 si cu InfraRecorder pe windows, dupa ce am ramas fara linux. Imaginea am luat-o din doua surse : http://torrent.mandriva.com/public/2010.0/ si de pe pagina oficiala http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-free de pe un server romanesc ftp.iasi.roedu.net.
Am descarcat fisierele :
- mandriva-linux-free-2010.0-i586.iso (nu stiu daca are vre-o importanta daca pe windows arata ca o arhiva winRAR (ca si tip de fisier)
- mandriva-linux-free-2010.0-i586.iso.md5
- mandriva-linux-free-2010.0-i586.iso.md5.asc
- mandriva-linux-free-2010.0-i586.iso.sha1
- mandriva-linux-free-2010.0-i586.idx
Am facut si verificarea imaginii ISO folosind md5sum pe windows cu fisierul “.md5.asc” conform ghidului de instalare de la romikele, iar rezultatul in linia de comanda a fost “mandriva-linux-free-2010.0-i586.iso: OK”.
Nu stiu ce sa mai fac, are cineva vre-o idee ?

George

cgherman
cgherman's picture
Re: Instalare DVD Mandrivalinux Free 2010.0

aceeasi problema in ambele limbi? EN/RO?

Ce model de laptop ai?

N3o
N3o's picture
Re: Instalare DVD Mandrivalinux Free 2010.0

Nu ai ce sa alegi acolo pentru medii suplimentare! Dai NONE (adica lasi default) si dai mai departe. Deci medii suplimentare != discul de instalare.

L.E. Incearca sa nu butonezi acolo. Lasi cum e setat si dai next.

Daca tot nu merge poate sa ramana o singura problema. E murdara lentila unitatii optice sau poate e chiar pe duca. Scrie DVDul la o viteza mai mica. Daca ai o conexiune buna la net poti face un netinstall si atunci poate scapi de problema cu unitatea optica.

mandi
mandi's picture
Re: Instalare DVD Mandrivalinux Free 2010.0

Exact, nu setezi networking (și nici un mediu suplimentar - NONE) în momentul ăla, altfel nu poți trece mai departe (pentru că serverele nu s-au sincronizat încă) și obții ecranul ăsta:

george
Re: Instalare DVD Mandrivalinux Free 2010.0

Uraaa, am reusit ! Acum postez de pe 2010.0. Multumesc mult pentru sfaturi.
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, dar am avut un singur cablu de retea pe care l-am tot plimbat intre laptopul meu si un altul de pe care postam aici, iar la prietenii de la RDS Cable Link daca schimbi de doua ori firul de la un calc la altul, nu iti mai merge net-ul, trebuie sa tot scoti din priza modemul, sa se reseteze, etc, e treaba de durata.
Modelul laptop-ului meu este Lenovo SL500 (ThinkPad).
In limba romana aveam aceleasi probleme la instalare. Daca alegeam ''None'' aveam eroarea aia ''unable to acces medium ''Main media'''' si inca 7-8 erori dupa aceea daca dadeam OK/OK/.....
Dupa zeci de incercari in ambele limbi (adica restart-uri/rebootari), am mai scris un DVD in windows la viteza 2x, si a luat-o cu optiunea ''None'', in limba romana (in paranteza fie spus e groaznic in limba romana, aveam mesaje de genul ''atentie, se pregateste incarcatorul de sistem'' sau ''periferic de demaraj /dev/sda5'', doar sotia s-a bucurat, ca ea oricum nu intelegea nimic nici inainte).

Inclin sa cred ca faza cu l''entila'' de la unitatea optica a fost cauza, desi laptop-ul are sub 1 an, si nu stiu daca am scris/citit 20 de DVD-uri in acest timp. E adevarat ca inainte de instalare am bagat un DVD neglijent, nu intrat bine in suportul acela rotund, si cand am inchis unitatea, sina a impins undeva inauntru DVD-ul, cand am deschis din nou nu mai era nici un disc. A trebuit sa scutur un pic laptop-ul cu totul ca sa cada discul inapoi afara. Poate atunci am atins ceva inauntru, am banuit ca s-a intamplat ceva, dar am bagat imediat un CD cu poze, si a mers.

Multumesc inca o data pentru sfaturile prompte, cred ca se poate inchide postul.

George