Partitionare manuala si refacerea sistemului

9 posts / 0 new
Last post
Pixelut
Partitionare manuala si refacerea sistemului

Desi am instalat Linux de multe ori (Mandriva si Fedora, cateodata Ubuntu, uneori Suse) nu sunt sigur ca stiu ce inseamna partitionare. Asa ca o sa intreb.

Nu stiu daca trebuie sa specific si capacitatea hardului, da' e de 465 Go. Rezonabil. Nu port Windows, nu mai e la moda.

Si acum tineti-va bine, ca dupa atatia ani de partitionare dupa ureche am de intrebat:

1) Multa vreme am folosit o singura partitie + SWAP, dar in ultima vreme merg si cu o partitie de /home. Cat de mare sau de mic ar trebui sa fie SWAP-ul ca sa nu dauneze unei functionari optime? Auzisem ca e vorba de dublul memorie de RAM. La 2Go inseamna un SWAP de 4 Go. E ok? Pe de alta parte daca ma simt generos in ziua partitionarii si dau un SWAP de 20Go obtin efectul invers, adica incetinirea sistemului?

2) La o noua partitionare pot pastra partitia de SWAP sau e bine s-o formatez?

3) Partitia de /root: ext 3 sau 4? Home sa fie XFS sau tot ext? Fedora facea o chestie nasoala, greu de scos, despre care nu stiu mare lucru: LWM. E buna la ceva?

Ok, si acum partea de refacere. Am grija sa nu sterg partitia de /home, la fiecare instalare ii refac punctul de montare si am grija sa n-o formateze. Se pastreaza documentele si - din cate am inteles - setarile pentru anumite programe. Cu toate acestea sunt obligat sa salvez paleta de culori pentru Inkscape, aflata in /usr/share/inkscape. Mai am cateva scripturi in Blender si cam atat.

1) - setarile programelor unde se alfa? in /usr/share? Sa fac o partitie separata pentru /usr/share? E prea de tot? Chiar, cate partitii ar trebui sa fac si cate ar trebui sa pastrez daca vreau sa devin paranoic la capitolul backup?

2) - cum pot salva o lista a pachetelor, pe care s-o restaurez dupa? Am descoperit ceva pe un blog Ubuntu:

http://linuxologist.com/linuxhowto/howto-fresh-ubuntu-install-without-losing-your-current-settings/

Sa zicem ca l-as intelege (desi comenzile nu sunt de urpmi, parca de sudo apt-get?), dar parca l-as mai asculta explicat... Cam atat deocamdata, vedem ce se mai iveste...

cgherman
cgherman's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

1. La 2 Gb RAM  ajunge swap de 2 G. La mine f rar am vazut ca scria ceva pe swap avand tot 2 Gb
2. O poti pastra
3 Cred ca e mai bine Ext3/4

1. cel generale ale sistemului sunt in /etc sau unele in /usr/share ori /opt. Setarile personale ale userilor se afla in /home/user. Ce e in /usr/share/inskscape nu a fost scris de aplicatie la instalare?

vezi :  rpm -ql inkscape

2. o poti salva cu comanda

rpm -qa >>lista_pachete.txt

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

1) Eu personal am experimentat cu mai multe variante de swap. Cred ca daca ai peste 1G de RAM, swap de 1G este suficient. In principiu nu pierz/castigi nimic cu mai mult swap daca acesta nu este folosit. De exemplu, daca ai 2G ram, forte rar o sa se bage in swap, sau o sa puna acolo procese/aplicatii de care nu te-ai atins de cate ore/zile bune de functionare fara oprire a sistemului. Numai in cazul in care rulezi aplicatii ce necesita foarte multa memorie ajungi ca ceva mai important sa fie scris in swap.
Eu personal am 3G RAM pe sistem, si 1G swap. Cu 2-3 exceptii mici niciodata nu a fost nevoie de swap pe sistemul meu. Acum, daca as avea swap de 20G, pur si simplu as irosi spatiul de pe harddisk.

2) Poti sa il pastrezi sau nu, cum iti place. Partitia swap este oricum o zona de pastrare a datelor temporar. Se goleste la fiecare pornire de sistem (parca), asa ca nu ai pe el date ce te pot afecta.

3) Sistemul de fisiere ext3 a fost inventat mai demult si este foarte performant cu fisiere mici si mai putin performant cu fisiere mari, iar capacitatea lui maxima este parca 2TBytes pentru fiecare partitie ext3. Sistemul de fisiere ext4 este mai nou, de fapt a ajuns "mainstream" in 2009. Are capacitate mult mai mare (nu sunt sigur, dar parca partitia cea mai mare ce poti face trece de cativa PetaBytes) si este mai optimizat pentru fisiere mai mari.
Eu personal am observat doar avantaje (viteza mai buna) dupa ce mi-am convertit tot sistemul de la ext3 la ext4, asa ca iti recomand ext4.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

Pixelut
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

Lucrul cu consola are mari dezavantaje pentru un incepator, pentru ca modul vizual il ajuta sa inteleaga mai bine despre ce este vorba, chiar daca modalitatea de lucru nu e foarte comoda. Si nu ma refer la apasatul pe butoane, ci bagat nasul prin fisierele sistemului. Cred ca ar o metoda combinata ar fi mai buna, o metoda in care incepatorul sa invete si cateva comenzi uzuale in consola, dar sa si deschida fisierele in GUI (sau in Midnight Commander, era pe Mandrake cu ceva ani in urma), sa vada ce structura au, sa le vada continutul, sa le modifice, sa le salveze etc.

Din cate banuiesc fisierul lista_pachete.txt nu exista inainte de a rula comanda recomandata de cgherman. E importan sa stiu ce a facut comanda.

Ghidandu-ma si dupa blogul Ubuntu principiul e urmatorul:

1. Generez o lista a pachetelor cu rpm -qa >>lista_pachete.txt
2. Salvez lista_pachete.txt pe ceva.
3. Salvez sursele (el le ia din /etc/apt/sources.list, eu de unde le iau?)
4. Reinstalez pastrand partitia /home
5. Repun lista_pachete.txt de unde am luat-o (am luat-o din home/numele_meu)
7. Repun sources.list in etc... de unde era initial, nu o gasesc la mine.
8. Dau comanda de reinstalare a pachetelor in consola (urmeaza sa aflu)

Cam asta e, sa inteleg si eu principiile de baza, ca niste comenzi pe burta goala nu-mi spun mare lucru.

piratu
piratu's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

Răspund la prima ta întrebare:

1. o partiție de swap de 1Go este suficientă (swapul nu este decît o prelungire pe discul dur a memoriei calculatorului)
2. da, o poți păstra, este golită automat la redemararea sistemului (dacă ai mai multe Linuxuri instalate pe aceeiași mașină poți folosi o singură partiție de swap pentru toate cum numai unul este activ odată), dar poți instala Mandriva și fără swap și configura swapul într-un fișier
3. pune toate partițiile pe Ext4 și nu-ți mai bate capul
4. pentru salvgardare poți folosi soluția furnizată cu Mandriva (include și ceva configurații), mai important decît savlarea configurațiilor programelor este salvarea datelor personale, cam tot ce-i în /home/utilizator
5. era pe aici pe undeva pe forum un exempu de script ce permitea reinstalarea aplicațiilor folosite după o reinstalare, caută și tu un pic.

La a doua ta întrebare.

1. linia de comandă în Linux este un „rău necesar” (cum spunea tatăl meu. rău cu rău, dar mai rău fără rău ;)
2. dacă vrei vizual ai „Centrul de control” ce conține totalitatea uneltelor grafice de care ai nevoie pentru a-ți configura sistemul
3. pantru a înțelege mai bine comenzile, tastează „man numele_comemzii”, apoi poți vizita Wikiul nostru, iar în ultimă instanță poți pune întrebări pe forum.

Acum, cîteva sfaturi personale referitoare la partiționare:
1. pe platformele x86/x86-64 actuale nu poți avea mai mult de 4 partiții primare (ex: /dev/sda1 , /dev/sda2 , /dev/sda3 și /dev/sda4)
2. poți avea mai mult de 4 partiții pe un calculator, dar atunci una din primare devine extinsă și va conține restul de partiții, dar logice (de la ex: /dev/sda5 în sus)
3. pentru sistemele multi-demaraj (multiboot : mai multe sisteme de operare instalate pe acelasi calculator) este bine să instalezi încărcătorul de sitem (bootloader) pe partița rădăcină ( / ), cu condiția ca aceasta să fie primară; apoi prin simpla sa marcare ca activă la pornire calculatorul va demara de pe ea
4. pune încărcătorul de sistem în MBR dacă ai numai un Linux pe calculator, în configurație multi-demaraj poți avea surprize (de cîte ori n-am troznit Windowsul din neatenție instalîn un Cooker seara tîrziu.....); eu personal nu recomand instalarea încărcătorului de sistem în MBR
5. în general prima partiție de pe disc este de 200 Mo și montez pe ea /boot, a doua de 10 Go unde montez /, apoi creez una extinsă unde pun swap și o partiție de date tot restul discului, montată în /date (acolo țin totul, filme, muzică și nu trebuie să mă mai chinui cu migrarea datelor cînd instalez o nouă versiune, migrarea lui /home nu m-a încîntat)

Poate obiceiurile mele de utilizare pot șoca pe unii, dar fiind un adept al sistemelor multi-demaraj chestia cu o partiție de date separată (dacă ai Windows este bine s-o faci NTFS) și comună tuturor sistemelor este soliția ce mi-a convenit cel mai bine. Este foarte banal să-i faci o copie pe un disc extern decît să te încurci cu aplicații de salvgardare.


Coordonator Mageia Linux România
ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

Chiar daca nu iti place consola ... iti recomand sa citesti ghidul nostru, are un capitol de consola unde se explica una alta.

Grafic in fisiere de sistem = sinucidere tehnica
NICI UN PROGRAM SAU INTERFATA GRAFICA NU AR TREBUI SA RULEZE CA ROOT. CU EXCEPTIA LUI MCC.
- poate ca sunt eu prea paranoic, dar mai bine asa decat dupa aia la reparatii

Quote:
Fedora facea o chestie nasoala, greu de scos, despre care nu stiu mare lucru: LWM. E buna la ceva?

Este de fapt LVM (Logical Volume Management) si e mai bine fara el. Acolo ideea este ca iti faci tu vreo 3 partitii, dar el nu aloca efectiv spatiul pe disk si poti tu, dupa aceea sa aloci la fiecare partitie din ce mai ai liber/nealocat. Nu l-am folosit niciodata ca am inteles ca este foarte lent si duce si la fragmentarea partitiilor, asa ca mai bine fara.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

symbianflo
symbianflo's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

@piratu
sorry da cam generalizezi ...
se cam poate  un pic cam tot ce zici ca nu se poate ....sorry
BEOWULF  ( oricare arhitectura vrei tu ) paritii primare  cite subsisteme x4, extinse idem x1
etc,
( visul vietii mele  :'( :'( :'( )
@pixelut
in ceea ce priveste grafica , sunt de acord 100% cu Csaba
ce te-ai face daca nu-ti mai porneste nici  un dm ? formatezi ca in widoze ?


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

cgherman
cgherman's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

symbianflo wrote:
ce te-ai face daca nu-ti mai porneste nici  un dm ? formatezi ca in widoze ?

Nup... pune back-up pe care l-a facut cu 2 ore inainte :D

symbianflo
symbianflo's picture
Re: Partitionare manuala si refacerea sistemului

cgherman wrote:
symbianflo wrote:
ce te-ai face daca nu-ti mai porneste nici  un dm ? formatezi ca in widoze ?

Nup... pune back-up pe care l-a facut cu 2 ore inainte :D

FACUT DD  ;D ;D ;D


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are