Cum se poate rezolva o eroare de configurare

4 posts / 0 new
Last post
ono
Cum se poate rezolva o eroare de configurare

Totem pe mandriva nu merge (cel putin la mine, 2009.1 GNOME) si m-am hotarat sa-l instalez din arhive (tar. gz.) Am pornit la treaba, am primit mesajul ca trebuie sa pun intai totem-plparser. Bun! Am procedat similar. Asta, la rindul lui, mi-a cerut gmime. Eu am ceva gmime, la /usr/lib/. Dar n-o vede. Am pus o linie suplimentara in /etc/ld.so.conf. Nu merge. Am pus export PKG_CONFIG_PATH ... cu calea si catre gmime-2.0.pc. tot degeaba. Am luat un alt gmime, nu din rpm. Configurele lu' asta vrea glib, dar problema se complica. Am glibul care trebuie, 2.19.7. Il vede, dar sustine ca as avea si 2.20, ceea ce eu insa nu gasesc in calculator. Si primesc sfatul sa il sterg pe cel mai mic, sa ramana cel mai mare! Dar daca eu nu gasesc nici cu pkg-config modversion glib-2.20, atunci exista riscul, daca il sterg pe 2.19, sa stric o seama de alte lucruri, care merg. Aici vine rugamintea mea: unde as putea afla cum se umbla cu astfel de instalari. Stiu, am sa primesc raspuns, ca la nivelul meu de cunoastere in linux, ar trebui sa ma tin de rpm-urile gata facute. Insa tare as vrea sa invat si munca "manuala". Nu as vrea sa renunt insa la a-l instala astfel, ar fi un succes "de mare rasunet" (!...)  pentru unul care stie linux cat stiu si eu. Poate altadata, cand ar mai intreba si altcineva asta, as putea si eu sa-l ajut! Multumesc mult.

N3o
N3o's picture
Re: Cum se poate rezolva o eroare de configurare

Daca se intampla ca o aplicatie sa aibe nevoie de expl. de o biblioteca mai veche si tu ai de fapt instalata una mai noua si nu o "vede" poti face symlink dupa cea noua cu numele celei vechi ln -s /usr/lib/caca.so.0.2 /usr/lib/caca.so.0.1.

Daca e nevoie de un anume fisier biblioteca poti cauta sa vezi in ce pachet e cu comanda urpmf nume.so.0 sau ce nume o avea.

Si ar trebui sa mearga Totem... parca l-am si avut instalat pe 2009.1. Ce eroare capatai la rulare?

ono
Re: Cum se poate rezolva o eroare de configurare

Multumesc pentru raspuns! Am sa fac asa si daca mai am nevoie de indrumari, rog sa mi se permita sa recidivez. Eu aveam totem instalat initial cu programul. Insa am vazut cum mergea totemul la cineva cu fedora 10, tot gnome. Si m-am imbolnavit! Puneai dvd-ul, incepea cu mesajul ca sa nu cumva ..., piracy is a crime, etc, etc, si apoi ajungea la filmul propriuzis, unde, ca sa-mi faca in ciuda, vedea toate dvd-urile mele, chiar si cele pentru care trebuia sa fac tot felul de farmece sa vad (cu mplayer) subtitlurile. Tot "imbunatatindu-l" pe cel de pe mandriva mea, am ajuns la faza ca orice dvd rula cateva miimi de secunda, dupa care disparea cu tot cu program. Deci l-am sters de tot. Si ... restul se cunoaste, din primul topic.

ono

N3o
N3o's picture
Re: Cum se poate rezolva o eroare de configurare

Daca ti se mai intampla sa se dea peste cap vreun program (in special astea cu GUI) cauta folderul sau fisierul de setari din /home/user/.nume_program sau /home/user/.config/nume_program si sterge-l. Ar trebui ca programul sa revina la setarile default.