Salut
Unul din motivele pentru care am migrat pe Linux cu vreme in urma a fost ca la reinstalarea Windows nu se pastra nicio setare sau program instalate. Cu timpul am invatat ca daca imi fac partitie separata pentru home pot sa pastrez toate setarile legate de desktop fara niciun efort suplimentar. Dar a ramas o problema: pe linga setarile de amplasare a widget-urilor, foldere si alte astea, un utilizator mai instaleaza de-a lungul vremii diverse programe, face diverse setari specifice (de exemplu eu am montate partitii de retea cu samba).
Ei bine, acum vine intrebarea cea mai grea: se pot pastra aceste setari si programe de la o instalare la alta? Exista vreo metoda care sa ii spuna noului sistem de operare (si aici ma refer atit la un upgrade al sistemului de operare cit si la o reinstalare aparuta din diverse motive) ce setari trebuie s pastreze si ce programe sa reinstaleze?
Nu stiu daca s-a mai gindit si altcineva inaintea mea la acest aspect (desi sint aproape sigur ca nu a descoperit eu roata sau apa calda), dar nu stiu daca cineva a gasit o rezolvare. Credeti ca se poate, sau cer eu mult prea mult de la Linux?
Aplicatiile "de sistem", toate astea mari - precum samba, webserver, samd., isi tin setarile in folderul /etc . Tot acolo se pastreaza si setarile de retea si alte minuni. O solutie ar fi sa-ti copiezi tot folderul /etc/ undeva inainte de reinstalare si pe urma ori il pui la loc cu totul ori alegi doar ce fisiere de config te intereseaza (pt samba de expl vezi in /etc/samba/)
Bafta!
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
Nu stiam ca acolo stau setarile de sistem, asa ca este o idee buna sa copiex fisierul inainte de instalare. Dar ar mai fi o problema: de exemplu, instalez un program care nu vine implicit, cum este suita office, sa zicem... XCam. Ma gindeam la o solutie de genul: la instalare, sistemul sa editeze un fisier denumit .... .programe_instalate, situal in /home/user prin adaugarea informatiei necesare pentru programul XCam, apoi, la o reinstalare, sa citeasca acest fisier si sa reinstaleze automat programul, cu toate dependintele necesare, fireste. Cred ca esta ar fi o rezolvare pentru problema mea.
De fiecare data cind fac upgrade imi ia o gramada de timp sa reinstalez toate programele pe care le-am pus de-a lungul vremii, nemaitinind cont de faptul ca nu mereu imi amintesc ce am pus si ce nu.
Zic eu ca este o chestie care ar fi de ajutor tuturor utilizatorilor si ar fi o super facilitate fata de alte sisteme de operare. Cine stie, poate se rezolva cu un script micut, care sa fie rulat permanent astfel incit sa monitorizeze programele instalate pe sistem, iar la momentul oportun sa refaca ce s-a pierdut.
Eu il vad cam asa:
- scriptul instalat odata cu sistemul de operare (daca face parte din acesta) sau ulterior, de catre utilizator; la prima pornire sa faca scanarea calculatorului si sa creeze fisierul cu programe instalate;
- ruleaza permanent, astfel incit la intilnirea comenzii "urpmi nume_program" sa adauge numele acestuia in fisierul creat de el;
- la comanda "urpme nume_program" sa stearga din lista programul respectiv (daca tot l-ai dat tu jos, de ce sa il puna inapoi?!)
- fiind in /home/user , la reinstalarea sistemului de operare ramine acolo si poate fi citit de catre script; daca fisierul exista, scriptul sa instaleze programele din fisier (eventual poate s il intrebe pe utilizator daca mai vrea acele programe).
Nu stiu daca este o idee rezolvabila, insa mie mi se pare foarte buna.
Ramine de vazut daca cei care se pricep sa faca programe pot sa o dezvolte. Ca daca as sti sa programez.... l-as face eu.
Greu de facut asa ceva pentru ca sunt prea multe "necunoscute" (aplicatii). O chestie cumva asemanatoare este outputul comenzii:
rpm -qa
Comanda iti listeaza toate pachetele instalate. Eventual la o noua instalare s-ar putea rula urpmi pentru fiecare pachet din lista aia insa pot aparea probleme, de exemplu la o versiune noua de Mandriva nu mai "pusca" numele pachetelor, cele disponibile fiind mai noi decat cele ce le ai in lista.
expl:
ethtool-6-6mdv2010.1 < ethtool-7-6mdv2010.1 sau chiar numele versiunii deja incurca. 2010.1 vs 2011
Eventual ar trebui "tratata" lista printr-o serie de filtre reg-exp (expresii regulate) care sa inlature partea de versiune din nume
expl: in loc de ethtool-6-6mdv2010.1 sa fie doar ethtool
Parca avem in ghid asa ceva la capitolul consola (pg. 77 - manipulare text).
Eventual mai cauta pe net (sed/awk etc.).
P.S.: "eventual" overflow! :))
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
hmmm si asta o vad dificila ptr ca de obicei cind se schimba numele de ex. : ethtool-6-6 in ethtool-7-6 si aliasul din index se schimba , exact ptr a proteja si pachetul care apartine fiecarei generatii/%_mdkversion, deci daca pe o mandriva/generatie de pachet , urpmi ethtool-6 merge pe o alta mandriva/generatie devine ethtool-7, aliasul se schimba obligatoriu chiar si in cazul aceleasi %_mdkversion, ptr ca un upgrade la pachet nu ar fi posibil decit daca e buildat cu epoch , dar asta e o alta poveste si cam periculoasa, si vad ca este folosita doar in caz de forta majora.
Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are
Vad ca exista unelte la dispozitie: "rpm -qa", tratarea prin filtre etc. Asta inseamna ca se poate face un asemenea progam. Nu stiu daca rpm -qa isi ia datele dintr-un fisier sau daca scaneaza pe moment calculatorul, dar oricum ar fi, exista o asemenea comanda. (De data asta sint mai luminat decit la inceputul discutiei)
In concluzie: se poate inhama cineva la o asemenea corvoada? Poate cineva sa faca un asemenea program? Poate ar trebui sa apelam la oamenii care chiar cu asa ceva se ocupa. E o idee.
Mi-a venit ideea asta pentru ca sint destul de comod si totodata aerian ca sa stau sa dau comenzi inainte de instalare, pe linga faptul ca daca se defecteaza partitia de root nu mai poti obtine nimic inainte de instalare, ca sa poti reface. "Ceva" care sa faca lucrul asta permanent este (zic eu) cea mai buna solutie de rezolvare.
Ramine sa vedem daca ideea "prinde" si pentru altii.
Si inca ceva: trebuie sa ne gindim si la utilizatorii pentru care consola este ca padurea amazoniana: de nepatruns. Ei nu vor sti sa dea o asemenea comanda si nici ce sa faca cu ea.
Reiau ce am zis mai sus, sper eu cit mai succint si mai clar:
- dupa instalarea sistemului instalez programul "samba-client-3.5.3-3.2mdv2010.2" (este doar un exemplu;
- programul retine "samba-client"; nu cred ca este cineva interesat de versiune si alte alea, doar de programul in sine; cum bine au zis si N3o si symbianflo, versiunile se schimba, OS-ul se schimba etc, dar numele programului ramine (in marea majoritate a cazurilor) acelasi
- la o reinstalare, acelasi program citeste ca are de instalat "samba-client" si isi aduce "samba-client-3.5.4-3.5mdv2011" (iarasi, exemplu, nu imi saritiin cap ca nu exista);
- problema rezolvata.
Poate ca eu vad lucrurile simplist si doar din punctul de vedere al utilizatorului de rind, pe care nu il intereseaza daca versiunea lui de program este 3.5.3 sau 3.6 atita vreme cit se instaleaza si functioneaza.
Poate o parere avizata (luind in calcul si aberatiile din acest mesaj) o sa imi spuna ca nu se poate sau ca este o munca se Sisif sa faci asa ceva, insa.... eu tot mai sper.
P.S.: Am cautat ceva despre acest subiect pe net si am gasit asta: http://wlmtips.com/2009/11/05/easily-reinstall-all-programs-after-fresh-...
Credeti ca se poate face asa ceva sin in Mandriva, dar cu optiunile de "automatizare" expuse mai sus?
ceea ce incercam sa zic mai sus este exact opusul , NUMELE POATE RAMINE ACELASI DAR ALIASUL ( NUMELE CARE IL FOLOSESTE URPMI /GURPMI PTR A CAUTA IN INDEXARE ), SE SCHIMBA deci daca tu ai libtool1 acuma si vrei un script care sa-l reinstaleze in mod automat trebuie sa stii care este (aliasul / index-name din hdlist), care acum ,
un exemlu banal care sigur il ai si tu :
[symbianflo@Mandriva2010_2 ~]$ rpm -q -i lib64alsa2 --provides
Name : lib64alsa2 Relocations: (not relocatable)
Version : 1.0.23 Vendor: Mandriva
Release : 2.1mdv2010.1 Build Date: sab 20 nov 2010 08:44:47 CET
Install Date: sab 04 dic 2010 10:00:10 CET Build Host: titan.mandriva.com
Group : Sound Source RPM: libalsa2-1.0.23-2.1mdv2010.1.src.rpm
Size : 1028734 License: GPL
Signature : DSA/SHA1, sab 20 nov 2010 08:52:05 CET, Key ID 9aa8d0d022458a98
Packager : Mandriva Linux Security Team
URL : http://www.alsa-project.org/
Summary : Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) library
Description :
Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) is a modularized architecture which
supports quite a large range of ISA and PCI cards.
It's fully compatible with old OSS drivers (either OSS/Lite, OSS/commercial).
To use the features of alsa, one can either use:
- the old OSS api
- the new ALSA api that provides many enhanced features.
-Using the ALSA api requires to use the ALSA library.
alsa-lib
-
libalsa = 1.0.23
libasound.so.2()(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9)(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9.0)(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9.0rc4)(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9.0rc8)(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9.3)(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9.5)(64bit)
libasound.so.2(ALSA_0.9.7)(64bit)
smixer-ac97.so()(64bit)
smixer-hda.so()(64bit)
smixer-python.so()(64bit)
smixer-sbase.so()(64bit)
lib64alsa2 = 2:1.0.23-2.1mdv2010.1
lib64alsa2(x86-64) = 2:1.0.23-2.1mdv2010.1
[symbianflo@Mandriva2010_2 ~]$
dupa cum vezi aliasurile sunt :
alsa-lib si libalsa , ei pe 2011 aliasurile devin alsa-lib2 si libalsa2
deci scriptul tau facut pe 2010.2 o sa tot caute alsa-lib si libalsa ani la rind si nu le gaseste....
Cam asta vroiam sa zic.... si nici cu "grep" nu tine figura ptr ca sunt multe care au acelai trunchi in nume , dar tu incearca , poate reusesti....mi imi rezulta mult mai usor sa-ti salvezi lista din rpm -qa sau rpmdb si la o instalre noua dai urpmi lista , si care nu le gaseste le cauti cu mina cu urpmf nume.so si vezi noul nume al pachetului.
Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are
Exista asa ceva la instalare cand ajungeai la selectarea pachetelor aveai undeva Save Package Selection (o iconita cu o discheta) in stanga sau dreapta jos. Si tot de acolo puteai sa ii dai tu lista de pachete cu ce vrei sa instaleze. Dar, sunt (posibil) 2 dezavantaje majore:
1. Lista va contine doar pachete din mediile oficiale (nu am incercat vreodata sa folosesc si alte medii la instalare desi am vazut ca s-ar putea; deci exista sansa sa poti instala pachete si din alte medii dar doar prin netinstall)
2. Iar problema de versiune -- nu mai tin minte cum arata lista care o salvai, poate continea numele generic sau complet cu tot cu versiune...
Eu unul n-am timp sa ma ocup de asa ceva din pacate. In plus, nu mi se pare ca afectez mult timp configurarii ulterioare a sistemului dupa o instalare. In 2 ore lejer imi configurez totul (kde, aplicatii marunte, webserver, mysql, iptables, etc.)
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
era ,MO era .... ai vazut installerul dela cooker? e ala dela one ...nu mai ai alea alea .... nici macar selctarea manuala a pachetelor....
Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are
Sper ca mai o fi la netinstall
--
Ghidul Mandriva
Configurarea PPPoE
pai daca nu , o sa-mi fac un mirror local din tot si instalez ad labam direct in vm, ca dupa cum se vad chestiile pe host o sa sar 2011, rpm5.x asta nu prea prezinta incredere.... :D
Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are
Din ce s-a spus mai sus, inteleg citeva lucruri:
1. este al naibii de greu de facut
2. chiar daca ar fi facut, ar fi aproape inutilizabil din cauza modificarilor numelor programelor (fisierelor)
Ei, asta e. Macar am incercat. E si asta ceva, nu?!