Anumite caractere mai greu de găsit pe tastatura 'ro'

7 posts / 0 new
Last post
ono
Anumite caractere mai greu de găsit pe tastatura 'ro'

Unele caractere, cum ar fi < > [ ] { } ' " ;: \ | nu sunt ușor de găsit pe tastatură, atunci când se lucrează cu 'ro'. Totuși, eu le-am găsit, jucându-mă odată desperat cu tastatura în libre office, negăsind astfel de caractere pentru ce lucram eu acolo. Uite ce am descoperit: Ele se găsesc exact în același loc, adică pe aceleași taste ca și pe tastatura americană (USA), dar pentru le face să apară pe document, se folosește obilgatoriu tasta Alt - dreapta. Dar uneori trebuie apăsată și tasta shift, exact în aceleași condiții în care se ea folosește și pe tastatura USA ( adică pentru { } : " | ).
Exemplu: '<' se obține apăsând tasta 'Alt-dreapta + tasta '<' , iar '{' se obține cu Shift + Alt-dreapta + tasta '['. Ș.a.m.d.
Nu știu în ce măsură am postat această "descoperire" corect aici, dar mă gândesc că poate fi totuși utilă pentru alții, care ca și mine, trebuie să folosească foarte frecvent astfel de semne pe tastarura cu diacritice românești. Ca să nu comute mereu de la tastatura ro la cea USA, ori de câte ori trebuie să tipărească un astfel de semn.
Eu am tastatură 'COMPAC', dar cred că ceea ce am găsit e valabil și pe alte tastaturi.

maaxx
maaxx's picture
Ono,

Ono,

Ce layout de tastatura folosesti? La mine (pe gnome, dar nu conteaza) layout-ul RO e la fel cu USA, iar pentru diacritice se foloseste AltGr si t (pt ț), s (pt ș) s.a.m.d.
Poate ajuta ...

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

Patkos Csaba
Asa este comportamentul de

Asa este comportamentul de cand retin eu. Alt dreapta + tasta ce vrei sa fie cel original ci nu cel suprascris de layout-ul romanesc.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

maaxx
maaxx's picture
Ca veni vorba, acum ma

Ca veni vorba, acum ma streseaza layoutu asta pt ca in mod obisnuit folosesc English UK .. si unele chestii sunt diferite. Cred ca o sa ma apuc sa frec fisieru ala cu layoutu.

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

ono
Folosesc

Romanian Standard folosesc, și tot așa și la Mac. Sunt mai multe variante, dar mă mulțumesc pe deplin cu Romania Romanian Standard, care are ș, ț, ă, î și â exact ca la Windows și fix ca la Mac cu tastatură Romania standard. Doar că la Mac era un pic diferit, acolo folosesc tasta Windows - stânga în loc de Alt-dreapta. Numai că pentru Mac am găsit explicit pe internet, atât pentru română, cât și pentru germană, ce și cum să folosesc. La Linux este, într-adevăr un layout destul de prezentabil și pare chiar destul de explicit, acuma după ce m-am împiedicat singur de ele. Înainte de asta nu le înțelegeam suficient de bine.

ono

shogun1
shogun1's picture
Diferă în funcție de mediul

Diferă în funcție de mediul grafic (DE), la Gnome/ Xfce e cu Alt+a, i, t, s pentru â, î, ț, ș, la KDE e combinația Ctrl+Alt+K (implicită, c-o poți schimba din system settings- shortcuts and gestures- etc, cum vrea mușchiu' tău!) și apoi \ = â, [= ă, ]= î, ;= ș, '= ț.
Mie-mi place metoda Kde, mi-am setat tasta wingoz dreapta (super parcă se numește, că meta e wingoz stânga) ca ”schimbător” de layout și apoi e simplu, iar pentru caractere US-International (alea clasice, fără layout RO) ții apăsat Alt dreapta și apeși tasta cu caracterul (adică nu mai ține cont de layout, afișează caracterul scris pe tastă/ dacă ai tastatură US, că eu am la muncă tastatură spaniolă de exemplu, da-i pe wingoz 2000, așa că nu mă chinui cu layouturile :D ).

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

ono
Din moment ce

te obișnuiești cu un anume layout, acela e cel mai potrivit, omul bate repede la tastatură, cel mai adesea fără să se mai uite la taste, dar ca să facă așa, trebuie să găsescă undeva și informațiile astea.

ono