Nou venit!

4 posts / 0 new
Last post
danfion2004
Nou venit!

Salut pe toata lumea!Doresc sa trec de la Windows la Linux.Am ales(si descarcat) Mandriva Linux-free-2006!De pe forumuri am inteles ca se preteaza pt.incepatori.Handicap:1)nu cunosc engleza;2)nu am un"profesor"!Intrebare:unde gasesc(elev clasa a I-a)manual(tutoriale) pt.a instala,configura etc.aceasta distributie?Nu vad pe site o arhiva cu astfel de probleme.Multumesc pt.intelegere!!!!!!!!

cgherman
cgherman's picture
Re: Nou venit!

Aici vezi pasii parcursi la instalare:

http://www.mandrake.tips.4.free.fr/installmdv2006.html

daca nu cunosti engleza e o problema. poate ar trebui sa incerci versiunea Live CD - Discovery pana te obisnuiesti.

Vali
Re: Nou venit!

Mandriva are suport (limitat ce e drept) pt lb romana. instalarea o poti face foarte usor. trebuie doar sa fii atent la partitionare ca sa nu stergi tot hardul :D. dar chiar daca vei folosi in limba romana te vei lovi de tot felul de probleme deoarece termenii tot in engleza ar trebuii folositi.
pt inceput, daca nu gasesti documentatia necesara, citeste pe forumurile de profil. majoritatea au si documentatie in romana. chiar daca difera distributia, in esenta linuxul este acelasi diferind doar prin cateva customizari.

ps1: atentie la partitionare. cel mai bine pt inceput este sa instalezi linux pe o masina virtuala (gen vmware) sau pe un hard gol (in acest caz sa ai doar hardul pt linux conectat)
ps2: la bootloader (sau incarcatorul de sistem parca ii spunea in romana :D) sa alegi sa il puna in mbr. in caz ca din diferite motive nu mai vrei sa iti apara meniul de boot si vrei sa se incarce direct windowsul :( bootezi de pe o disketa de win98 si dai comanda
fdisk /mbr

spor si bafta.

florea
Re: Nou venit!

Cu google ai sa gasesti cateva tutoriale si in romana (tutoriale cu informatii generale despre instalarea linux, instalare care decurge cam la fel pentru majoritatea distributiilor).
In cazul in care esti pus pe treaba, cauta prin biblioteci carti despre Linux. Cele mai recente cuprind informatii despre Mandrake si nu ar trebui sa ai vreo problema. De altfel, daca reusesti sa intalezi din prima incercare nu o sa mai ai probleme.
Bafta!