O luna incheiata

6 posts / 0 new
Last post
MaTricks
O luna incheiata

Poate ca nu sunteti curiosi, dar eu trebuie sa spun cuiva :)

Azi se implineste o luna de la data divortului meu definitiv.
Aaaa, nu, nu de nevasta-mea. Ci de Windows. De o luna incheiata nu am mai pus mana pe o fereastra .
Si cu cat trece timpul mai mult, imi dau seama ca nu m-as mai putea intoace la produsul lui Billy.
Ce am constatat in perioada asta de tranzitie:

1.Prima saptamana: Injurat linux, nostalgie dupa lucrurile prea binecunoscute din windows, dezorientare.

2.A doua saptamana: studii intensive de command line, administrare si permisiuni. Incep sa ma imprietenesc cu linuxul. Tot mai multe solutii descoperite. Imi ajustez setul de programe cu care eram familiarizat. Ma mai loveste cate o data o problema care stiu ca in Windows as rezolva-o in 2 minute. Nu cedez. Caut solutii. Le gasesc.

3.A treia saptamana. Studiile se aprofundeaza. Diferite experiente. Noaptea visez ... linux :-)) . Intr-o zi vad o interfata de Windows. Traiesc o senzatie de "arid". Imi vine in minte interfata de KDE. Mmmm. Ce diferenta!!!

4.Saptamana a patra. Incep sa ma documentez despre networking, administrare retele, securitate. Dau de greu. Gasesc ajutor. Rezolv problema impusa. Simt o satisfactie ciudata. Sunt indragostit. Hei...de linux :P . Incerc o recompilare de kernel. Esuata. Reinstalez Mandriva (toate setarile si programele preferate sunt la locul lor, in home). Minunat. A durat 20 de minute sa am OS-ul complet functional. In windows imi lua o zi sa imi reinstalez sistemul cu toate programele bibilite dupa gustul meu si cu toate setarile refacute.

5.De azi, nu mai am nici o partitie fat pe hard. Ext3 rules everywhere. Adio Windows. Nu doar ca nu imi mai e dor de el, dar stiu ca orice imi putea oferi, se poate face la fel de bine si in linux, poate avand chiar mai multe alternative.

O precizare: Nu am fost niciodata gamer. Poate din acest motiv mi-a fost usor sa fac aceasta tranzitie. Dar sunt convins ca si daca as fi fost gamer, as fi adoptat o solutie de compromis, si as fi folosit un emulator, dar windowsul nu ar mai fi fost o optiune pentru mine.

Va multumesc ca m-ati ascultat. Simteam nevoia sa impartasesc experienta mea.

MaTricks - Linux Addicted

cgherman
cgherman's picture
Re: O luna incheiata

Felicitari, tine-o tot asa :-)

romikele
Re: O luna incheiata

Felicitari, sa ne mai impartasesti impresiile de ex. la 6 luni de la "divort".
Nu te va arde dorul de windows, ca pe fumatorul care se lasa de tutun?
Eu am deja 6 luni si ma simt minunat in linux; cand te gandesti ca acum 11 luni nu stiam despre linux decat ca exista si chiar este folosit de unii fan(atic)i...

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

MaTricks
Raspuns: Re: O luna incheiata

romikele wrote:
Felicitari, sa ne mai impartasesti impresiile de ex. la 6 luni de la "divort".
Nu te va arde dorul de windows, ca pe fumatorul care se lasa de tutun?
Eu am deja 6 luni si ma simt minunat in linux; cand te gandesti ca acum 11 luni nu stiam despre linux decat ca exista si chiar este folosit de unii fan(atic)i...

Nu pot sa ma abtin de la un zambet.
Incercand sa ma familiarizez cu noul forum (inca sunt nostalgic dupa xoop), am dat peste acest subiect.
In curand sunt 10 luni de cand am gustat "tranzitia" de la Windows la linux.
Un lucru a devenit certitudine. Ca nu voi mai scrie peste un an sau peste cinci despre ce s-a intamplat atunci, deoarece va fi absurd. Dupa aceste 10 luni stiu cu certitudine ca nu imi este dor de windows, cum mi-ar fi de o tigara. Si nu imi va ma fi niciodata.
Stiu ca in aceste 10 luni am asimilat multe cunostinte despre linux, si am mai realizat ca in fiecare zi este ceva nou de invatat.
Alt lucru de care ma bucur pentru cele 10 luni, este multimea de "ucenici", care au facut marea tranzitie, si care au nevoie tot mai putin de ajutorul meu pentru a se descurca singuri. In orasul nostru se simte un aer de schimbare  :) .
Ma bucur de asemenea pentru toate acele firme, societati sau fundatii care chiar daca la inceput au strambat din nas cand le-am prezentat o alternativa Open Source, azi folosesc linux si sunt la fel de productivi. Si ma mai bucur ca am scapat de multimea de service-uri de devirusare. ;D
Am lasat la sfarsit lucrul de care ma bucur cel mai mult. Comunitatea de pe mandrivausers.ro te face sa simti ca totul este posibil, ca nu esti singur intr-o lume izolata si ca utilizatorii de linux chiar inteleg spiritul Opent Source.

La inceput a fost . . . kernelul!
Close Windows...Open Source.

adyx
Raspuns: O luna incheiata

Da, trecerea asta de la Windows la Linux este destul de "dureroasa". Parca incerci sa te lasi de un drog :) Dar este posibila. Nu am vazut insa cazuri de trecere de la Linux la Windows decat foarte rare. De asemenea foarte putini fac o trecere completa intre cele doua sisteme de operare, fara sa mai pastreze Windows. Am inteles in timp ca este o anume afinitate care separa unii utilizatori de altii si ii face capabili sa accepte si sa poata face schimbarea dar nu stiu in ce consta exact :)

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.
A.E.

romikele
Raspuns: O luna incheiata

Mulţi ar vrea să scape definitiv de windows (eu sunt cap de listă :)), dar din păcate la job sunt nevoit să folosesc programe ale unor firme ca Bosh, Makita, s.a., care nu rulează decât pe windows.
Acasă însă mă simt în deplină libertate, şi chiar dacă rezolvarea unei probleme îmi ia mai mult timp decât alternativa, satisfacţia este imensă.
Acum, după aproape 1 an şi jumătate de linux, chiar dacă mai am multe de învăţat, am satisfacţia că i-am molipsit şi pe alţii şi că îmi rezolv problemele cotidiene fără să trag cu urechea la uşă, să văd cine sună, BSA-ul, sau poştaşul? :) :)
Urez tuturor celor care trudesc pentru bunul mers al acestui forum sănătate deplină şi putere de muncă,  atât lor cât şi tuturor colaboratorilor şi userilor sărbatori fericite şi un viitor mai luminos!

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331