Fara introduceti CD X

3 posts / 0 new
Last post
MaTricks
Fara introduceti CD X

Nu am deschis acest topic pentru a pune o intrebare, ci mai degraba de a da o mana de ajutor unor incepatori care se confrunta probabil cu un inconvenient care pe mine ma supara.
De cate ori se doreste instalarea unui pachet software din distributie, se cere introducerea sursei de pe care se face instalarea (CD cu numaru X, DVD).
Instaland Mandriva 2005 LE, la un moment dat eram intrebat daca doresc copierea DVD-ului pe hard. Am spus da, si rezultatul a fost ca nu mi s-a mai cerut ulterior sursa pentru instalari . Mi-a placut asta foarte mult, fiindca pe orice sistem instalam LE, nu mai trebuia sa umblu cu DVDul dupa mine sa pot sa modific cate ceva.
Am facut dupa o vreme trecerea la Mandriva 2006. Nu mi-a placut ca nu face automat copierea pe hard. Dar mi-a placut distributia in sine asa ca am ramas la ea. Totusi, la fiecare instalare de software, cerea mediul.
Ce am facut sa scap de acest impediment?
Logat ca root am creat un director /mediu (cred ca sa poate face oriunde, dar nu in interiorul Home-ului unui user daca sunt mai multi). Eu l-am facut in /var.
In acest director am copiat de pe dvd tot directorul media.
Apoi din Control Center am adaugat acest director la sectiunea "Select from where packages are downloaded when updating the system".
Cu Add Custom-Fisiere locale am introdus calea catre directorul meu de pe harddisk, si calea relativa catre synthesis.
Dupa cateva clipe de indexare, mi-a aparut o fereastra cu o eroare (nu mai tin minte exact ce spunea), dar am inchis fereastra respectiva si m-am intors la
fereastra cu managerul de medii. Aici am bifat ca activat mediul pe care tocmai l-am introdus, si am debifat restul (cdrom1, cdrom2,etc).
Am testat daca merge si....a mers. Mult mai repede decat de pe un DVD sau CD. Si fara sa mai ceara introducerea mediului.
Sper ca acest topic sa fie util unora dintre cei care inca nu stiau cum sa scape de "introduceti mediu X".
Daca cineva cunoaste o cale mai usoara, sa completeze ce am spus, sau sa vina cu alta idee.

Anonymous
Re: Fara introduceti CD X

din câte ştiu eu şi Mandriva 2006 are opţiunea de a copia pe hard dvd/cd-urile de instalare.
eroarea de care aminteşti tu era ceva de genul "copiere eşuata" nu ştiu care e treaba cu ea dar trecem peste ea :-)
dezavantajul e că se ocupă destul de mult spaţiu pe hard-disk iar pentru cei "mai mici" este o problema.

cgherman
cgherman's picture
Re: Fara introduceti CD X

Alternativa pentru cei mofturosi si cu net:
- adaugati sursele direct de pe net, mediul main de pe mirror-uri contine mai multe aplicatii decat ce gasiti pe cele 3 CD (sau DVD) free.

Daca copiati CD 1 in /distrib si CD2 si CD3 in /distrib/media puteti adauga directorul astfel creat cu comanda:

urpmi.addmedia --distrib file:///distrib