Salutare tuturor
Am un hdd de 200G montat pe hda. Pe acesta este sistemul de operare si toate datele mele(foarte importante). Deoarece incep sa nu mai am incredere in hardul asta, mi-am pus un harddisk nou tot de 200G nou nout, nepartitionat si neformatat. Montat ca hdc.
Vreau sa clonez hda pe hdc. Sunt intr-o confuzie. Cum este comanda corecta?
dd if=/dev/hdc of=/dev/hda bs=1M
sau
dd if=/dev/hda of=/dev/hdc bs=1M
Nu ştiu dacă e corect cum vrei să faci, dar dintre cele două comenzi aş alege-o pe a doua. Asta pentru că if înseamnă input file (sursa) şi of - output file (destinaţia).
[url=http://counter.li.org/]Linux registered user #368449[/url]
asa cred si eu, dar am intrebat prima data pe un canal de irc #mumu unde sunt multi linuxari.
si am primit primul raspuns.
mie nu mi s-a parut ok, asa ca am citit manualul.
am replicat pe canal ca mi se pare gresit
m-a asigurat ca e ok
am cautat pe net
am gasit si una si alta
acum sunt de-a dreptul confuz
si nu pot sa risc, fiindca am date importante
mersi de opinia ta.
voi mai astepta altele, sa fiu sigur
La inceput a fost . . . kernelul!
Close Windows...Open Source.
E corect cum a spus Cosmin. Ăia de pe #mumu vroiau probabil să facă mişto de tine... sau erau prea proşti. :-)
deci dd if=/dev/hdd-vechi of=/dev/hdd-nou (vezi că o să dureze ceva şi dacă întrerupi procesul s-ar putea să fie nevoie să o iei de la capăt).
Şi încă o chestie, nu ştiu dacă dd se ocupă şi de mbr, caz în care ar trebui să rulezi o dată `lilo` sau `grub-install` pe noul hdd (în funcţie de ce bootloader foloseşti, eventual bootezi în rescue mode de pe un cd/dvd).
mersi de ajutor
ma apuc acum de treaba.
La inceput a fost . . . kernelul!
Close Windows...Open Source.
A functionat perfect cu
dd if=/dev/hda/ of=/dev/hdc bs=2M
unde hda=sursa, iar hdc=hardul nou.
A transferat si MBR. Nu a fost cazul sa mai folosesc nici o disketa sau cd de bootare pentru refacerea lilo. A mers din prima.
Din nefericire am ramas cu un gust amar, gandindu-ma ca exista si oameni care cu nepasare te sfatuiesc gresit in mod intentionat(costin de pe canalul #mumu). Daca ii ascultam sfatul fara sa verific manualul de dd, imi faceam frumusel doua harduri "noi noute".
Sunt curios care ar fi fost posibilitatea de recuperare a datelor in cazul in care i-as fi urmat sfatul.
La inceput a fost . . . kernelul!
Close Windows...Open Source.
in 99,999999% din cazuri nimic. (dupa terminarea comenzii)
Cristian
http://www.mandrivausers.ro
Se ştie că pentru o partiţie de NTFS sau FAT32 sunt diferite programe care pot recupera măcar parţial datele şterse, şi asta pentru că la delete simplu se şterge doar adresa fişierului din tabela de alocare.
Întrebarea mea este dacă pentru ext3 se face ştergerea "fizică" a datelor de pe hard... nu ştiu dacă am folosit cea mai bună exprimare dar sper că se înţelege.
În cazul lui MaTricks nu s-ar fi putut recupera nimic, pentru că fiecare bit din /dev/hda ar fi fost înlocuit cu unul corespunzător din /dev/hdc. Cu alte cuvinte nu ar fi dispărut doar inodurile, ci şi zonele de pe disc spre care pointau ele.
[url=http://counter.li.org/]Linux registered user #368449[/url]
Daniel, sunt convins ca dupa o stergere normala de pe ext3, se poate face recuperare. In principiu se intampla acelasi lucru ca si la NTFS si Fat32.
Din cate mi-am dat seama, dd face copiere bit by bit. Avand in vedere ca hardul cel nou nu a fost nic macar formatat inainte de operatiunea asta, ar fi rezultat cel mai adevarat wipe de date :-).
Intr-adevar ar fi fost o catastrofa daca ascultam acea indicatie fara sa verific personal.
Totusi, daca nici macar in utilizatorii de linux nu mai poti avea incredere cand ceri un sfat, in cine sa ai????? E destul de grav in opinia mea. Ceri un sfat si te trezesti cu o catastrofa.
Asa ca RTFM ramane sloganul de baza.
La inceput a fost . . . kernelul!
Close Windows...Open Source.