Problema RAID 0

8 posts / 0 new
Last post
IceDark23
Problema RAID 0

De curand am realizat un RAID 0 format din 2x250GB WD sata 8MB, cand am instalat windows XP, am pastrat 20GB nepartitionati pt instalare ulterioara Linux!! Inainte aveam un hard separat cu Linux, dar acum avand 2 in raid nu stiu daca ar fi tocmai indicat sa mai adaug inca unul, avand o sursa noname!

Problema:
Se introduce cd'ul botabil de Mandriva 2006, totul bine si frumos, se vad partitiile, o impart pe ce'a de 20 in swap si ext3, se instaleaza pana la sfarsit si la restart nu mai pleaca nimic.. Managerul de boot pe care Mandriva mi'l ofera este (Grub ?!? parca)!!! Aceste se initializeaza si zice parca un Error 5!!
Ca sa recuperez partitia de win xp folosesc o discheta startup win 98 si comanda fdisk/mbr .

Inainte cand foloseam 2 hdd'uri pt xp/linux (fiecare cu treaba lui) ca manager de boot foloseam Lilo care isi facea treaba super OK! Acum la instalare nu imi mai da voie sa folosesc LILO (... Cd'urile de instalare sunt aceleasi!!
Lilo nu stie RAID 0? Atunci macar asta singurul de ce nu isi face treaba?!?! Precizez ca am incercat de 4-5 ori, partitionarea am realizat'o ca la carte si nu am omis nimic care sa tina de mine!!
Controlerul este onboard via vt8237!

HELP pls..

admin
admin's picture
Re: Problema RAID 0

Raidul ala e software sau hardware?
Daca e software (linux raid), atunci ai nevoie de o partitie separata /boot

IceDark23
Re: Problema RAID 0

Se zice ca ar fi hardware, facut de VT8237, dar nu stiu ce sa zic..
Partitiile mi le recunoaste perfect, le formatez, copiaza pachetele pe ele.. problema este numai la boot!!!!

Se cam zice cum ca LILO/GRUB nu prea ar sti sa booteze de pe raid 0!!!!

Am incercat sa ii setez si o disketa pt boot, de pe care sa plece dar nici cu aceasta nu a vrut (Error 5 si ingheata tot)

Cred ca am sa renunt la raid si am sa pun din nou hardul si sistemul de operare, oricum in win XP nu am vazut vre'o diferenta!

admin
admin's picture
Re: Problema RAID 0

mai bine asa, ma indoiesc ca ai fi vazut vreo diferenta. raid-ul e bun el, dar pe controllere serioase, nu pe junkuri "fake". si daca ai vreodata nevoie de raid, poti folosi cu incredere linux raid (software), este excelent.

IceDark23
Re: Problema RAID 0

Dar exista vre'o distributie de linux (ceva mai recent) care sa stie sa booteze si de pe raid 0 facut de bios! Ca eu am acum raid facut de bios 2x250 in mai mult partitii printre care as fi vrut si un linux pe una din ele.. Problema este managerul de boot care nu stie sa plece de pe raid 0 si prin urmare nu mai pleaca nimic de pe acel raid nici macar XP'ul.

Un LILO mai recent ceva.. ?!?!?

admin
admin's picture
Re: Problema RAID 0

stiu sa plece de pe raid0 hardware si software toate, la tine probabil nu-i nici hardware, nu-i nici software, o fi vreo nenorocire de fake-raid. daca nu merge inseamna ca in raidu ala pute ceva si oricum nu-ti recomand sa te bazezi pe asa ceva, sa nu plangi mai tarziu. eu as merge pe vechea schema cu partitii simple.

IceDark23
Re: Problema RAID 0

Ce inseamna fake-raid ?

fratiijderi
Re: Problema RAID 0

Probabil ca se refera la placa de baza care are optiunea de raid numai cu numele.

PROBABIL ca oi fi setat tu ceva prost pe acolo sau pur si simplu sunt probleme (pot fi si buguri).

Incearca sa faci o partitie de 300~600MB numai pentru Boot.

Oricum nici io nu iti recomand sa faci asa ceva pentru ca daca iti pica mai incolo s-a dus toata munca ta pe apa sambetei.