NTFS, din nou

10 posts / 0 new
Last post
prahaai
NTFS, din nou

Asta este primul meu post. Ieri am downloadat Mandriva ONE de pe site-ul oficial si l-am testat. Imi place cum se comporta.
Dupa ce l-am testat, nu imi mai mergea windowsul... Nu mai booteaza. Erori, blue screen of death UNMOUNTABLE_BOOT_DEVICE, blah, blah. Am incercat sa il reinstalez, cu formatare si tot nu booteaza.
Am instalat Mandriva pentru prima oara... nu stiu daca mam descurcat bine, dar a functionat.

PROBLEMA ESTE ca am inafara de partitia ext3 de linux (sper sa ma exprim bine, ieri este PRIMA data in viata mea cand ma ating de linux si nu am nici cea mai vaga idee cum functioneaza. sunt total newbie!) am 2 partitii NTFS pe care am date vitale... Am cautat pe forum despre NTFS si am vazut ca linuxul nu poate scrie. OK, fie... dar la mine cu "Devices", sau ce explorer o fi in linux, NICI MACAR NU VEDE partitiile NTFS, deci nici macar nu le poate citi ! Se comporta de parca nu ar exista... desi cand am instalat linuxul, toate cele 3 partitii mi-au aparut acolo, pentru ca am formatat C: care era NTFS.

SO, what can i do? Vreau sa pot sa vad partitiile alea doua, pe care le am pline cu date.
Si as vrea sa stiu, pot sa schimb partitia din NTFS in ceva compatibil linux, FARA sa pierd datele de pe ele? Imi e groaza sa fac backup si sa formatez hardurile, apoi sa schimb in FAT, sau (chiar, care e mai bun? fat32? ext3, ext2?) ce o mai fi pe acolo...
Multumesc anticipat. Cu cat aflu mai repede un raspuns, cu atat mai bine... acum scriu de pe Mandriva One Live...

pvd2010
Raspuns: NTFS, din nou

Pai depinde de ce vrei sa faci in viitor. Vrei sa renunti la windows de tot atunci le convertesti in ext3, desi nu te sfatuiesc intrucat esti mult prea incepator. o alta solutie este sa instalezi windoz asa cum poti si cu ajutorul partition magic sa le convertesti in fat32 (astfel ca si windows si linux sa poata scrie si citi de pe ele), fara sa trebuiasca sa muti datele dar atentie! riscul de a pierde date tot exista. Ca sa poti accesa celelalte partitii ale sistemului indiferent daca sunt ntfs sau fat trebuie ca mai intai sa le montezi manual daca nu se face automat. oricum vezi in /mnt ce directoare ai acolo....
Care file system e mai bun? fat32 e cel mai prost dintre cele utilizate frecvent de tine  ;)

Grunt
Grunt's picture
Raspuns: NTFS, din nou

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME e ceva destul de serios. Din cate pot sa imi dau seama ai nevoie de o reinstalare a Windows-ului, caz in care nu o sa iti mai functioneze bootloader-ul. Totusi, eu zic sa il reinstalezi, sa iti faci un backup si sa folosesti PartitionMagic pentru a lucra cu partitiile.

Incearca sa rulezi "fdisk" din Linux ca sa vezi ce zice de partitii.

"Prostilor! Nu mi se spune degeaba Maestrul Mortii! Victoria voastra va va fi infrangerea. Triumful vostru va va fi sicriul. Mi-am invins propria moarte, si din Abis am renascut..."

romikele
Raspuns: NTFS, din nou

Trebuie sa stii ca Mandriva poate monta "read-only" partitiile NTFS, deci fara pericol de a strica ceva pe ele. Default nu vei vedea decat pe cele FAT32.
Pentru linistea ta, ca sa vezi daca acele partitii mai exista, deschizi un terminal (consola), dai comanda "su", apoi tastezi parola de root, pe care sper ai ales-o la instalare.
Dupa aceea tastezi "fdisk -l", si postezi output-ul, sa vedem ce se poate face. Se pare ca trebuie sa umbli prin /etc/fstab.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

prahaai
Raspuns: NTFS, din nou

Ok. Multumesc pentru sfaturi.
Am incercat sa instalez windowsul de mai multe ori, am doua harduri, unul de 3GB si unul de 20GB (nu radetzi :p) Cel de 20GB era partitionat in doua, pe o parte aveam windowsul si pe cealalta alte chestii. Fizic, asta de 20 era Primary Master, cel de 3 era Primary Slave. Am incercat sa instalez windowsul si pe cel de 3 si pe cel de 20 (pe care se afla C:/ ). Dupa ce formateaza si copie fisierele, da reboot automat si de acolo trebuie sa booteze de pe hard, sa continuie instalarea, dar se blocheaza... ecranul albastru. Am mai vazut si o alta eroare, de BIOS, care imi cere sa dau ctr+alt+del... sincer nu mai tin minte ce zicea, dar oricum, nu poate boota. Era o eroare de o singura propozitie, asta e tot ce tin minte si spunea ceva de rau despre hard disk.

Revenind la linux.

Disk /dev/hda: 20.5 GB, 20547841536 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2498 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

  Device Boot      Start        End      Blocks  Id  System
/dev/hda1  *        639        2498    14940450    7  HPFS/NTFS
/dev/hda2              1        638    5124703+  5  Extended
/dev/hda5              1        563    4522234+  83  Linux
/dev/hda6            564        638      602406  82  Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/hdb: 3228 MB, 3228696576 bytes
128 heads, 63 sectors/track, 782 cylinders
Units = cylinders of 8064 * 512 = 4128768 bytes

  Device Boot      Start        End      Blocks  Id  System
/dev/hdb1  *          1        782    3152992+  83  Linux

Am mai lasat doar o parte din hardul de 20GB pe NTFS si nu imi vine deloc sa o formatez... am facut backupuri pe un DVD, dar... ma gandesc ca poate o sa ma intorc la windows intro zi si... cum nu prea stiu cum functioneaza linux... ma gandesc la munca mea.

Multumesc foarte mult pentru ajutor.

prahaai
Raspuns: NTFS, din nou

A. Am mai testat doua versiuni de linux: Slax si Knoppix (care mi-a placut la nebunie!!! pacat ca este doar live CD). Unde vreau sa ajung este ca ambele versiuni imi vedeau hard diskurile NTFS inainte sa instalez Mandriva... si am putut sa copii de pe ele, pe un memory stick... Cam asta vreau si acum.
Ce mi-a mai placut la Knoppix era ca are un emulator de windows si am putut sa rulez in program pe care l-am facut eu in Dev-C++, folosing HGE, care se bazeaza pe DirectX. Mi-a mers! Rula foarte greu si intepat, dar am ramas uimit ca merge! ...

romikele
Raspuns: NTFS, din nou

E o adevarata "nebunie" pe hda.
hda1 ar fi trebuit sa fie primara, ntfs incepand cu cilindrul 1, cu windowsul pe ea,
apoi hda2 extinsa, care sa contina hda5 si hda6.
Repartitioneaza cu atentie.
Nu incerca sa instalezi windowsul pe hdb, mai ales ca e mic la cei 3GB.
Pe hdb poti instala un linux mic.
Cel mai usor si sigur, reinstalezi windows, creezi partitia C ntfs de 8...10 GB (cat vrei sa aloci tu pt. windows), restul il lasi nealocat.
Apoi instalezi Mandriva in acel spatiu liber, installerul va sti ce sa faca (/, swap, home), va instala bootloaderul (optezi pt. instalarea sa in MBR), apoi dupa reboot vei putea opta pe care din ele sa bootezi.
Eu in hdb as instala un SLAX, vers.5.0.6 are un installer, dar partitia trebuie preformatata in ext2.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

prahaai
Raspuns: NTFS, din nou

Ok. Merci frumos pentru sfaturi. Probabil ca asa am sa fac.
Oricum, tot nu stiu cum sa ACCESEZ partitia NTFS, cum sa deschid fisierele de pe ea. Nu pot vedea decat cele doua partitii ext, atat.

Am o alta problema... stiu ca nu se incadreaza la titlu, dar nu stiu CUM sa instalez un program. Am cautat pe net, am reusit sa instalez flash playerul pentru Firefox (Mandriva). Din download am intrat in flash player si am scris "./flashplayer-installer".

Am incercat apoi sa instalez Firefox 2, pentru ca default este 1.5 si eu vreau 2. Am scris "./firefox", dupa ce am navigat in directorul cu kitul dezarhivat, dar mia zis "./firefox-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open        shared object file: No such file or directory".
Am downloadat Yahoo Messenger pentru linux, pentru redhad si lam instalat cu instalerul, dar nu il gasesc nicaieri acum "usr/bin/ymessenger" nu exista... (Mai inainte am incercat sa instalez versiunea pentru debian, dar nu exista comanda dpkg, si am incercat si versiunea pentru freebsd, dar nu merge comanda pkg_add). I am really confused...

As vrea sa downloadez Gaim, dar ce versiune sa iau si cum sa o instalez?... Si daca o instalez, o sa mai stiu unde sa il gasesc, ca sa il deschid? Banuiesc ca nu exista vreun Program Files in Linux...
Si cum pot sa dau log in ca root, inainte sa scriu o comanda? Ca sa instalez yahoo messnger, scria acolo ca trebuie sa intru ca root, dar cum pot sa intru din consola asa, pur si simplu?

Poate exista vreun locusor pe net, unde se raspunda la aceste intrebari, ca sa nu mai stresez pe nimeni de acum incolo?

Stiu ca sunt newbie, dar intrebarile astea nu am sa le pun decat o singura data. Inteleg calculatoarele foarte bine, dar linuxul este ceva complet nou si ciudat pentru mine...

pvd2010
Raspuns: NTFS, din nou

http://wiki.mandrivausers.ro/doku.php sunt raspunsurile la toate intrebarile tale prezentate simplu si la obiect... aaa si in lb. romana.

emulator de windows? da! ii zice wine...

romikele
Raspuns: NTFS, din nou

Ca sa vezi ce ai pe ntfs, sa zicem partitia C (hda1, pe care Mandriva o monteaza ca win_c), creezi mai intai directorul de montare cu:
# mkdir /mnt/win_c (daca el nu exista in prealabil)
apoi montezi read-only partitia cu:
# mount /dev/hda1 /mnt/win_c/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222
Evident, cele de mai sus le faci ca root (asta indica semnul diez (#) de la inceputul comenzii, pe care nu-l tastezi).
Cum sa faci ca aceasta situatie sa ramana si dupa reboot, mai tarziu...
Citeste manualele (tastezi in consola...): man mount, man fstab

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331