[2009.0] Carte 2009.0

124 posts / 0 new
Last post
ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
[2009.0] Carte 2009.0

Propun sa incepem activitatea la ghidul pentru Mandriva 2009.0.
Mai precis sa revizuim pe wiki ce am facut pentru 2008.1 si sa facem adaptarile necesare, respectiv sa extindem fiecare capitol cu informatii noi.

De asemenea, sustin ideea sa continuam redacatarea manualului in stilul deja adoptat pentru 2008.1. Aici ma refer la prezentare in engleza si la limbaj. Cred ca o varianta pur romaneasca cu traducerea tuturor termenilor si screenshot-uri in romana este prematura.
De asemenea suport ideea sa se scoata in paralel si o varianta pur romaneasca, dar numai daca nu va fi aceasta varianta de baza. Toate astea, deoarece, in cercul meu de cunostinte, cel putin 3-4 persoane au instalat Mandriva in ultima vreme, persoane care folosesc computerul de multa vreme, si care mi-au spus ca o varianta pur romaneasca ar fi contraproductiva pentru ei. Sunt convins ca nu sunt singurul care a auzit treaba asta. Deocamdata majoritatea oamenilor care se aventureaza in lumea Linuxului cunosc destul de bine calculatorul si sunt obisnuiti cu engleza.

Astept reactiile voastre.

mihaicro
Re: Carte 2009.0

Varianta "pur românească" (cu text şi poze în română) nu are cum să fie contraproductivă. Lucrurile stau la fel şi cu traducerea. Nimeni nu e obligat să o folosească. O versiune cu poze ale interfeţei în română va fi posibilă numai atunci cînd traducerea va fi terminată. Dar chiar şi atunci va trebui păstrată şi varianta manualului în română, dar cu poze ale interfeţei în engleză. Totul e o chestiune de preferinţă.

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Tocmai la asta ma gandeam azi-dimineata!  :)
Eu consider ca perioada propice pentru actualizarea ghidului este intervalul dintre lansarea RC2 si lansarea versiunii finale, adica 2 saptamani si ceva. Cred ca odata cu lansarea RC2 toate noutatile (atat cele legate de design cat si cele de functionalitate) sunt deja implementate si nu mai apar modificari pana la versiunea finala.

Asa ca, saptamana ce vine cand va fi lansata versiunea RC2 trebuie sa ne apucam. Putem chiar si de acum sa ne hotaram/modificam ce nu interfereaza cu lansarea versiunii noi, aici ma refer la completari in carte, fie ele completari la capitole, fie capitole noi.

Deoarece eu voi fi plecat toata saptamana urmatoare azi o sa fac o instalare cooker sa va pot oferi screenshoturile necesare in carte. Tot cu aceasta ocazie o sa notez eventualele modificari/noutati aparute la instalare precum si alte idei ce mai am legate de editia noua a ghidului.

P.S.: De data aceasta (aproape) totul va fi realizat pe wiki. Dupa ce este gata tot textul vom exporta in format .odt si dupa acea unul (unul - ca sa nu apara diferente de formatare) dintre noi va formata textul mai bine in OOo dupa care va exporta in format .pdf!

Revin deseara cu noutatile!

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

@mihaicro: Da, totul este preferinta. Sunt de acord cu tine. Ceea ce vroiam eu sa zic este ca majoritatea dintre cei pe care-i cunosc eu, si pun pariu, ca si tu, ar prefera sa vada wallpaper, desktop, mouse si nu tapet, birou de lucru si soarece.
De aceea sustin ideea continuarii ghidului in stilul in care a fost si cel precedent. Pentru ca majoritatea prefera varianta asta. Si in paralel, putem scoate si unul pur romanesc, iar cu timpul, dupa cateva editii, se poate trece pe cel pur romanesc, dar nu acum.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

cgherman
cgherman's picture
Re: Carte 2009.0

ing. Patkos Csaba wrote:
Cred ca o varianta pur romaneasca cu traducerea tuturor termenilor si screenshot-uri in romana este prematura.

Nu sunt de acord cu asta pentru ca uiti segmentului de utilizatori caruia ii este destinat acest ghid. Multi dintre ei nu au cunosteinte atat de avansate in It sau (din pacate) in engleza. In plus instalarea de la bun inceput ofera posibilitatea instalarii intr-o multime de  limbi.

ing. Patkos Csaba wrote:
... in cercul meu de cunostinte, cel putin 3-4 persoane au instalat Mandriva in ultima vreme, persoane care folosesc computerul de multa vreme, si care mi-au spus ca o varianta pur romaneasca ar fi contraproductiva pentru ei.

Asta pentru ca s-au obisnuit sa foloseasca sisteme cu  M$ in limba engleza Consider ca exemplul prezentat de tine nu e concludent.

Sustin in continuare prezentarea capturilor de ecran in limba romana, si sa facem mentiunea ca se poate instala si in limba engleza.

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Eu unul am obosit sa imi argumentez parerea...

Doar atat mai zic: ar trebui sa OBLIGAM cumva pe cei care descarca/citesc ghidul sa isi exprime parerea legata de el in general si in special legata de limba utilizata. As vrea sa vedem odata ce prefera utilizatorul simplu dar pariez ca utilizatorii romani sunt niste lenesi si egoisti care nu vor sa participe macar cu o parere la un ghid care culmea tot pentru ei a fost creat... In fine. Las de la mine, facem in romana, dar daca vad pe urma pe careva plangandu-se de asta sa fie sanatos. Faca cine o vrea ghidu...

Acum instalez RC2 in romana si fac screenshoturile. Dupa revin cu linkul pt downloadul lor si o lista cu idei pt ghid!

P.S.: Am taiat mai sus „pariez ca”, am vrut sa zic: _stiu ca_ pentru ca odata ce am facut public ghidul am creat sectiune pe forum special pentru sugestii/idei/reclamatii si nimeni nu a postat acolo afara de maaxx. Sa nu intelegeti gresit, nu reprosez asta celor din comunitate care suntem activi si care am participat la crearea ghidului, ma refer la cei care au descarcat/citit ghidul si nu i-a durut nici in c..ot sa critice in vreun fel ghidul.

P.P.S.: Incep sa ma intreb tot mai mult daca are rost sa mai imi bat capul si sa imi petrec timpul in alcatuirea unui ghid pentru astfel de „oameni”.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

Rog pe cineva sa preia capitolul de consola de la mine. Eu renunt la ghid.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

mihaicro
Re: Carte 2009.0

Da, dintre cei care au deja cîţiva ani (buni) de calculator în spate probabil foarte mulţi preferă interfaţa în engleză, mai ales dacă sînt avansaţi. Însă sînt şi oameni care au folosit calculatorul foarte rar sau deloc, probabil în număr de cîteva milioane. O parte nu se împacă cu limba engleză şi sînt blocaţi de faptul că trebuie să folosească această limbă la calculator. În plus nu au prieteni pricepuţi la calculatoare, iar faptul că există Google nu le spune nimic, pentru că nu se descurcă cu engleza. Şi mai sînt şi cei aflaţi la începutul folosirii calculatorului, indiferent de vîrstă. Nu se ştie care e preferinţa lor, cum nu se ştie care ar fi fost preferinţa celor care au învăţat să folosească calculatorul în engleză pentru că nu aveau alternativă.

Poate că dacă MS ar fi făcut treabă mai bună cu traducerile acum majoritatea românilor ar fi lucrat pe PC-uri în română. Şi la fel stau lucrurile pe Linux, dacă s-ar fi găsit 10-20 de oameni care să traducă fiecare distribuţie de la începuturile ei, plus vreo 50 pentru KDE şi încă atîţia pentru Gnome, acum o parte din linuxiştii români ar fi lucrat pe distribuţii complet localizate. Astea-s speculaţii, evident, dar există sigur o cerere de SO, programe şi documentaţie localizate. Se vede şi din îndîrjirea cu care Google traduce tot. M-am uitat pe firele de discuţie despre Google Chrome şi deşi erau şi forumişti români care căutau cu disperare să treacă interfaţa pe engleză, nu erau chiar atît de mulţi pe cît m-aş fi aşteptat. Probabil că GC tradus o să aterizeze şi pe Linux.

La Mandriva mai e de lucru la traducere, însă chestia mai serioasă e traducerea KDE, unde sînt multe lipsuri şi e de vreo 10 ori mai mult de tradus decît la orice distribuţie. Manualul complet românizat depinde de KDE complet tradus, deci mai e de aşteptat pînă atunci.

=====================================

Văd că spiritele s-au încins iarăşi şi sincer nu văd de ce. Echipa care face manualul îl poate face cum doreşte, inclusiv cu capturi de ecran în engleză. Autorul unei cărţi, mai ales a uneia gratuite, e liber să ia ce decizii doreşte. Cine vrea manualul cu capturi în română se poate implica în proiect, învaţă cum se fac capturile, le face şi apoi le introduce în text, într-o versiune a manualului destinată celor care folosesc Mandriva în română. Nu cred că e foarte complicat şi ar lua prea mult timp. Mai complicat e să scrii textul manualului. Vor exista două versiuni, dar pentru asta trebuie într-adevăr mai multă implicare din partea comunităţii. A cere ceva fără a te implica nu e constructiv. N3o, e frustrant să vezi că lumea nu se implică, dar aşa e la început.

===========================

ing. Patkos Csaba, nu te mai aprinde aşa de repede pe chestii din astea lingvistice. Nu ştiu de ce vrei să laşi capitolul scris de tine pe mîna altcuiva, ai muncit la el şi probabil ştii cel mai bine ce mai trebuie scris. Oricum nu e nici o grabă cu manualul, se poate face versiunea cu poze în engleză acum şi apoi cea cu poze în română peste o lună, nu e musai să apară în acelaşi timp.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

Eu nu "ma aprind" dar m-am saturat pana peste cap de discutiile astea lingvistice (vezi si topicul "Carte" unde ma dezbatut click/clic) si sunt obosit sa mai sustin idea mea.
Asa ca, desi nu am inteles din ce ati scris aici ce vreti sau ce veti face, va las pe voi sa scrieti manualul, asa cum o doriti.
Nu sunt suparat sau indignat, doar m-am saturat de tema asta. Si cum nu pot sa scriu ghidul cum vreau eu, pentru ca nu sunt singurul autor, iar intre autori exista disputa asta lingvistica, eu ma retrag.
Din punctul meu de vedere aceasta treaba cu traducerea si adaptarea termenilor este un cliseu. Folosesc calculatorul de ... 17-18 ani. Multi dintre voi nici nu v-ati nascut cand eu am inceput sa "butonez".
Eu nu mai pot sa adopt toate expresiile noi in romana (chiar daca sunt corect traduse). Nu am nimica impotriva lor, dar nu pot sa le folosesc si chiar sa le citesc imi este greu.
In aceste conditii, pot sa scriu doar in stilul meu semi-romanizat, cu multe expresii englezesti.
Sa scriu asa si restul ghidului sa fie tradus mai bine, nu-mi permit. Sunt prea perfectionist pentru asta ... deci varianta asta pica.
Sa scriu asa si altcineva dupa aia sa umble in ce am scris eu, iar nu-mi permit. Sunt prea ... mandru/egoist pentru asta ... deci si varianta asta pica.
Sa scriu in romana pura, cum am spus mai sus, nu pot si probabil nu voi putea niciodata.

In consecinta, pentru binele tuturor, singura varianta este, sa ma retrag si sa predau stafeta "tineretului progresist" (a se interpreta expresia in mod pozitiv).

PS: in cazul in care nu se va adopta maus, tapet, etc. in ghid, sunt deschis la colaborare in continuare.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

romikele
Re: Carte 2009.0

Traducerea cu orice pret a tuturor termenilor e o curata prostie.
As fi curios cati sunt cei care nu stiu ce e acela mouse, desktop, scroll, etc.
Pentru a preintampina totusi asemenea situatii se poate adauga un mic dictionar cu astfel de traduceri, cu titlu informativ.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

yo5bdm
yo5bdm's picture
Re: Carte 2009.0

:D O noua versiune de ghid! Super! Si eu ma bag. N-am intrat ieri si am pierdut o groaza de posturi :P

Dragii mei colegi N3o si Patkos Csaba, noi am muncit cel mai mult la Ghidurile precedente, cu ajutor din partea mai multor contributori, si mi se pare potrivit ca noi 3 sa luam decizia finala asupra continutului si formatului Ghidului. Editia precedenta a fost un succes, am folosit-o de nenumarate ori si am transmis link-ul la nenumarate persoane, nimeni nu s-a plans absolut deloc asupra continutului. Fireste, exista persoane care duc mai departe "religia" lui Pruteanu, si nu-i condamn, insa intre a fi realist si intelegator si a fi fanatic este o cale destul de lunga. Deci, nu mai bagati in seama discutiile legate de lingvistica! Eu personal am incetat cu mult timp in urma. Avem nevoie de ajutorul fiecaruia pentru a alcatui GHIDul. Avand in vedere faptul ca in Romania nu traiesc doar romani, ci si alte nationalitati (maghiari de ex), care desi vor folosi ghidul pentru utilitatea lui, cu siguranta nu vor folosi traducerea in romana a distributiei, consider potrivit sa facem versiunea principala in limba engleza. Cine vrea, se ofera si are vremea necesara, sa adapteze tot ghidul la limba romana.

Asta e parerea mea, si nu o schimb indiferent cine ce imi zice!

LE: De acuma, jur solemn, nici nu mai citesc posturile legate de limbaj, traduceri etc. Din puctul meu de vedere, ghidul se va face integral cu termeni in limba engleza. Daca domnul mihaicro are vremea si energia necesara sa urmareasca si sa posteze intruna despre problemele astea, il invit calduros sa-si foloseasca energia in mod constructiv si sa faca dictionarul de care vorbeste romikele. Si cu asta basta. Ma exaspereaza deja subiectul si nu mai pot. Propun adminilor ca de acum incolo, sau de cand se ia hotararea definitiva asupra limbajului din carte, sa se stearga orice alt post referitor la asta din topicul prezent

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

cgherman
cgherman's picture
Re: Carte 2009.0

imi pare rau Csabi ca te-ai aprins din nou la exprimarea opiniei mele.

In consecita vin cu precizarea: eu folosesc KDE in limba romana de multa vreme fara sa simnt nici o frustrare ptr ca consider reusita traducerea, ceea ce nu pot sa spun deloc despre M$ XP - singura pe care am incercat-o.

De aceea sustin cele de mai sus.

mihaicro
Re: Carte 2009.0

Cred că nu e prea clară diferenţierea între versiunile manualului. Ambele vor fi în română, însă una se va referi la MDV cu interfaţă ENG şi cealaltă la MDV cu interfaţă RO. Aceste două versiuni se adresează unor audienţe diferite. Prima se adresează celor care vor să folosească MDV în engleză, iar cea de-a doua celor care vor să folosească MDV în română. Ambele sînt necesare.

Din ce înţeleg eu autorii manualului doresc să lucreze pe MDV cu interfaţă ENG şi să folosească termenii româneşti pe care îi doresc ei. Asta-i situaţia, ei sînt autorii, pot să facă ce vor.

Pe de altă parte echipa de localizare are nevoie de manual pentru MDV cu interfaţă RO. Însă termenii româneşti folosiţi în manual trebuie să fie aceiaşi cu cei din interfaţa MDV tradusă, altfel terminologia nu va avea coerenţă, unitate. Deci dacă un autor al manualului vrea să scrie cu "download" sau alt termen, o poate face, însă în versiunea "complet românizată" trebuie folosit "descărcare", pentru că acest termen e folosit în interfaţa MDV tradusă. Asta trebuie înţeles, manualul va trebui prelucrat de echipa de localizare în aşa fel încît să fie conform cu terminologia din MDV RO. Deci echipa de localizare va face o altă versiune a manualului, unde vor fi schimbate atît pozele, cît şi comenzile (Fişier>Deschide în loc de File>Open), cît şi unii termeni în română.

Dau un exemplu din manual:

=============
Versiunea originală

Din prudenţă este bine să nu porniţi conexiunea încă, deci bifaţi  No şi daţi click pe
Next.  Installer-ul confirmă că setarea reţelei  s-a terminat. Daţi  click pe  Finish. Aţi
ajuns din nou la  Summary. 
================

=================
Versiunea "complet românizată"

Din prudenţă este bine să nu porniţi conexiunea încă, deci bifaţi Nu şi clicaţi pe
Următorul.  Instalatorul confirmă că setarea reţelei  s-a terminat. Clicaţi pe Finalizează. Aţi
ajuns din nou la  Rezumat. 
==================

Oricum pe primul loc este actualizarea şi îmbunătăţirea manualului.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

@mihaicro si restul lumii ... SI EU CE DR****U AM SCRIS IN PRIMUL POST? EXACT CE ZICI TU AM PROPUS SI EU, SI IMADIAT A SARIT LUMEA PE CAPUL MEU/NOSTRU.

AM FACUT UN POLL, VOTATI ACOLO!

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

romikele
Re: Carte 2009.0

Ce frumos suna "clicati"! ;D ... de ce nu "clacati"?
Deja dam in ridicol... opriti macelul! :o
Cristi, si eu am folosit o perioada KDE in lb. romana, dar cand am intalnit in KGet expresia "impotmolit", am renuntat.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

cgherman
cgherman's picture
Re: Carte 2009.0

romikele wrote:
...dar cand am intalnit in KGet expresia "impotmolit", am renuntat.

:D aia e bestiala

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

mihaicro
Re: Carte 2009.0

Verbul "a clica" există în dicţionarul DOOM 2, nu e o invenţie recentă.

http://dexonline.ro/search.php?cuv=clica

Chestia cu "religia Pruteanu" e un neadevăr. Am mai zis, oricine poate să instaleze MDV într-o limbă pe care o cunoaşte (franceză, spaniolă, maghiară, poloneză, etc.) într-o maşină virtuală cu VirtualBox. O să se poată convinge că în toate limbile marea majoritate a termenilor sînt traduşi, înclusiv "to click". Şi toate acele ţări nu au nici o legătură cu Pruteanu, iar traducerile sînt făcute de voluntari linuxişti, nu de lingvişti profesionişti. Deci e o chestie absolut normală, nu e nici pe departe o exagerare.

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Am terminat de instalat RC2 in romana. Acum aranjam screenshoturile si am vazut evolutia discutiilor. O sa mai fac inca un rand de screenshoturi cu instalarea implicita in engleza... Deja am facut o mica lista cu notite pt. editia viitoare a ghidului. Tineti aproape! Revin ma incolo!

romikele
Re: Carte 2009.0

mihaicro wrote:
Verbul "a clica" există în dicţionarul DOOM 2, nu e o invenţie recentă.

Eram convins ca exista, chiar verificasem in DEX, dar suna ca dracu :'(
Prefer "Apasati Next" etc.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Pana saptamana viitoare ma opresc cu screenshoturile. Cele in romana sunt gata pregatite (cele care acopera instalarea), restul le voi face cand ma intorc (incepand de sambata probabil). Oricum avem timp, pana atunci lasati prostiile si ganditi-va ce ar merita sa mai adaugam/modificam/actualizam in ghid. Eu m-am gandit la astea pana acum:

De adaugat:

- instalarea driverelor video (Nvidia si ATI).
- ?instalarea Compiz - ma gandesc ca merita fiindca multi au intrebat cum se face si nu dorim ca la urmatoarea versiune sa mai fie create pe forum inca 10 topicuri pe aceasi tema.
- un mic set de reguli/practici sub forma unui mic articol/subcapitol, ceva de genu: nu va logati ca root, pastreaza /home pe o partitie separata - la fiecare cu explicatiile de rigoare. Am deja materialul pt asta...

De modificat:

- daca se poate o simplificare a metodei de adaugare a mediilor.

De actualizat:

- toate numirile ”2008.1 Spring” sa fie inlocuite cu ”2009.0” (sa nu uitam antetul unde apare si acolo 2008.1 Spring!).
- data de la pagina 2: de la copyright, data actualizarii
- tot la pagina 2 de adaugat numele celor care au mai contribuit
- numarul editiei. Propun o numerotare de felul urmator: 2.0 - pt 2009.0, 2.1 - pt 2009.1, 3.0 - pt 2010.0 etc.
- ambele coperti! La prima avem de modificat versiunea Mandriva si editia; la cea din spate avem de actualizat screenshotul si iar versiunea Mandriva.
- orice a fost afectat de modificarile aparute in versiunea actuala (o sa detaliez cand fac/postez screenshoturile).

Momentan nu imi vin altele in minte. Va rog completati lista!

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

Eu propun sa fie refacute copertile cu alt design, aici o sa colaborez ca si data trecuta sa iasa cat mai bine.
Cu numerotarea editiei sunt de acord.

... cam atat aveam de adaugat ...

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

yo5bdm
yo5bdm's picture
Re: Carte 2009.0

Ar fi fain sa incorporam in coperta din fata cateva screenshoturi. De aranjat varianta OO si export in PDF ma ocup eu, pana una alta o sa incep lucrul la coperti, in colaborare cu Csabi.

Numerotarea editiei este o idee excelenta.

O alta idee ar fi sa preia cineva capitolul de jocuri (cineva care se pricepe la jocuri). Eu o sa revizuiesc anexele de la sfarsit si eventual o sa completez unde este cazul.

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

piratu
piratu's picture
Re: Carte 2009.0

bravo, după atâţia biţi furtunoşi curşi pe liniile de acces ale furnizorilor văd că s-a ajuns la un consens tacit.

EVITAŢI ÎNTOTDEAUNA DISENSIUNILE!

acum:

1. ghidul va continua să fie scris ca şi până acum; având în vedere că imaginile sunt în engleză se poate admite o libertate de utilizare a termenilor în engleză.

2. pentru termenii în engleză prpoun să creăm un link (legătură) către un glosar cu traducerea termenilor (astfel se creează perioada de tranziţie)

2. ghidul în română o să fie introdus în paralel şi în timp, odată cu finalizarea traducerii, în consecinţă haideţi să-i lăsăm liniştiţi pe autorii ghidului să-şi facă treaba (sunt singurii de altfel), iar cei cu localizarea să dea o mână de ajutor la tradus (vezi secţiunea Traducerea Mandriva Linux) şi să nu-şi irosească energia aici.

cu această ocazie doresc să mulţumesc sincer tuturor pentru implicare, că nu sunteţi mulţi din păcate. moralul votru contează şi nu-mi place să-l aud pe Csabi că lasă totul baltă într-un moment de disperare! avem oameni de bază aici, indiferent de naţionalitate sau vârstă, şi se cuvine să-i respectăm şi să-i preţiuim pentru tot ceea ce fac.

văd că ne-am găsit încet fiecare locul pe forum şi în această comunitate, hai să facem fiecare întâi curat la noi pe bătătură şi să lăudăm sincer şi din belşug curtea vecinului, astfel vom trăi cu toţii într-un cartier frumos.

gata cu vorba, că vorba lungă este sărăcia omului, şi la treabă!

PS: şi n-am fost plecat decât un week-end şi uite că aţi ajuns să vă tăiaţi între voi :(


Coordonator Mageia Linux România
ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

@Piratu: You made my day!  :D  :D  :D  :D  :D

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Am terminat de aranjat ecranele impuscate pentru ghid. Acestea cuprind intreaga parte de instalare si prima bootare. Urmeaza sa fac restul de ecrane impuscate cu MCC, Konsole, samd. (maruntisurile). Screenshoturile pot fi descarcate de aici.

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Bun, azi a aparut 2009, *dvd*free*.iso l-am descarcat. Urmeaza deseara sa fac screenshoturile dintr-o instalare reala. Tot atunci fac si celelalte „marunte”.

Acum am niste idei si va cer parerea:

1. La instalare (in pasul 5) se poate deja seta layoutul tastaturii in limba romana. Astfel putem scoate de la Summary chestia asta si o lasam la inceput. Putem sa prezentam pasul asta ca o optiune si nu un pas obligatoriu.

2. Ce ziceti de o mai buna impartire a ghidului pe 2/3 parti cu subcapitolele aferente:
    a). Instalare
    b). Configurare
    c). Tips&Tricks

3. Inca mai avem de gasit cea mai usoara/rapida solutie pentru adaugarea mediilor (de preferat si PLF). Asta o avem de hotarat odata ce instalam si vedem pe „pielea” noastra cum putem face.

4. As dori sa adaug un sub-capitol undeva pe la configurare despre instalarea driverului placilor video. Ce ziceti, unde ar fi mai bine sa il inseram?

5. Dupa instalarea driverului placii video ar trebui sa aratam si cum se instaleaza Compiz (chestia de baza din MCC bifat, Log Out... etc.)

6. Ar trebui sa avertizam in ghid ca la momentul instalarii GRUB treburile dureaza putin. Sa nu se „sperieze” utilizatorul si sa creada ca s-a blocat „şandramaua”.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

@N3o: de acord cu tine cam la toate punctele:

1) - sa lasam si o varianta de configurare ulterioara la layout-ului
2) - de acord, dar in cazul prezentat de tine "Consola" unde ar intra? Nu prea e nici la configurare nici la tips$tricks
3) - da, asa este, poate o sa ma joc eu astazi, sa pun mirror-urile de final ... oricum trebuie sa le pun sa ma updatez de la cooker la oficial
4) - neaparat trebuie facut. Propun ca dupa instalare imediat primii pasi de configurare sa fie X, driver video si compiz.
6) - da, de acord si cu asta, desi la mine la instalare pe adevarate (NU virtualbox) nu trebuia sa stau. Unde insa am stat destul de mult, era prima pornire dupa instalare, cand dupa incarcarea sistemului ai ecranul negru cateva zeci de secunde bune inainte sa-ti apare fereastra cu Welcome to Mandriva. Si aici trebuie atentionare!

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Da, ar fi cam fortat sa trecem capitolul „Consola” la Tips&Tricks. Ce ziceti de o redenumire a ”Tips&Tricks”? Acum nu imi vin idei cum s-ar putea redenumi...

Apropo, am terminat de instalat 2009 si i-am tras o „sedinta foto”. Toate ecranele impuscate sunt sortate si numerotate. Acestea pot fi descarcate de aici.

yo5bdm
yo5bdm's picture
Re: Carte 2009.0

@ N3o:
1. Eu folosesc uneori tastatura în limba română şi până să mă prind cum se face a fost un "royal pain...", deci ideea e grozavă.
2. Super. Pentru Consolă cred că s-ar putea o parte dedicată, nu cred că merge la Tips&Tricks
4,5. Cred că ar fi bine chiar după instalare, la configurare, inainte de Compiz Fiujăn :D, aşa cum a zis şi Csabi
6. Se poate pune o bulină de avertizare, mai ales că mai sunt pe de-a lungul ghidului.

N3o wrote:
...i-am tras o „sedinta foto”...

Cu blitz, umbrele şi toate cele? Mă supăr că nu m-ai chemat şi pe mine! :D ;D

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

romikele
Re: Carte 2009.0

M-am folosit din plin de "sedinta foto".
La "08-partitioning-done.png" as fi preferat imaginea ca la vers. anterioara, cu cele 3 partitii "in clar".
Daca nu e, o "gimp-uiesc" pe asta...

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Ah, da scuze, graba strica treaba!  :)
Am uitat cum apare in ghid (3 partitii si la fiecare e mentionata si dimensiunea). O sa gimpuiesc eu poza cu pricina si o schimb direct in document!

In 20 de min trebuie sa plec dar cred ca apuc sa o termin! Rezultatul se va vedea in document.

L.E.: Am terminat de modificat/inserat poza in document. De asemenea, am modificat si cea in care apare bootloaderul fiindca nu mai se potriveau hardurile sda/sdc. Am mai adaugat si poza cu mcc (midnight commander) pe care o refolosim din editia precedenta.

Mersi romikele pentru inseratul pozelor in document! Arata super!  ;D

romikele
Re: Carte 2009.0

N3o wrote:
L.E.: Am terminat de modificat/inserat poza in document.

Am gasit-o tot cu RC2, dar am "altoit-o" eu  :)

N3o wrote:
Mersi romikele pentru inseratul pozelor in document! Arata super!  ;D

Placerea a fost de partea mea, imi place cum incepe sa arate, dar mai avem unele adaosuri de facut.
- De inserat partea cu alegerea intre instalarea si updatarea distributiei (avem poza!)
- Cateva vorbe despre bootloader
- De actualizat poza la easyurpmi, cu vers.2009.0 (ma ocup eu de asta)
- De detaliat lucrul cu wine
- De "aranjat" partea de final (fac tabel ca la cuprins? - se aliniaza paginatia mai frumos!)
- De repaginat documentul la final.
Daca mai observ ceva sau imi vine vre-o idee, revin cu propuneri.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

yo5bdm
yo5bdm's picture
Re: Carte 2009.0

romikele wrote:
- De inserat partea cu alegerea intre instalarea si updatarea distributiei (avem poza!)

- De detaliat lucrul cu wine

1. Cum e mai bine, instalare sau updatare? Asta si eu sunt curios

2. De wine ma ocup eu, si asa am nevoie de el pentru jocuri si am ceva experienta cu el (nu prea multa da se poate adauga si de altii).

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

romikele
Re: Carte 2009.0

yo5bdm wrote:
Cum e mai bine, instalare sau updatare? Asta si eu sunt curios

Preferabil este freshinstall, oricum nu dureaza mult (comparabil cu widozele), eu am luat doua ţepe cu updatele, cand am prins cookeru in "miscare".
// rezolvat cu poza la easyurpmi.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

romikele
Re: Carte 2009.0

Sunt unele probleme de formatare care apar evidente la export in PDF, o parte le-am rezolvat, dar mai e destul de lucru, asa ca puteti sa introduceti textele propuse, sa pot incadra mai bine documentul in pagini.
Daca e posibil sa finalizam d.p.d.v. al textului macar pana la jocuri, ar fi OK.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

romikele
Re: Carte 2009.0

Am nevoie de imaginea echivalenta cu cea atasata (package = inkscape, version = 0.46, release = 8mdv2009.0).

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Cred ca de asta e vorba!

romikele
Re: Carte 2009.0

N3o wrote:
Cred ca de asta e vorba!

Exact!... lipsea din arhiva.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

Errata lui 2009 fiind lunga, am putea pune in manual link la varianta automat tradusa de google. Stiu ca multe expresii apar aiurea, m-am uitat peste el, dar ca o solutie rapida zic ca merita.
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwiki.mandriva.com%2Fen%2F2009.0_Errata&hl=en&ie=UTF-8&sl=en&tl=ro

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

yo5bdm
yo5bdm's picture
Re: Carte 2009.0

Avand in vedere multele probleme Mandriva 2009, ce ziceti, n-ar fi mai intelept sa amanam o vreme GHID-ul, pana apar ceva update-uri ce rezolva bugurile? Nu de alta dar daca noi avem probleme imi imaginez cat timp va sta Mandriva instalat pe hardul unui newbie. Deocamdata eu tot 2008 Spring am si tot Spring si recomand la lume sa-si instaleze.

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

yo5bdm stai linistit, oricum suntem destul de urma cu ghidul ... eu nu am apucat nici sa formatez textul de la consola, darminte adaugari ... despre coperta nici nu mai vorbim.

Eu zic sa nu ne grabim cu el, sa incercat sa-l facem cat mai bine si in ritm comod. Cand am terminat toti ce avem de facut la ghid (si cred ca va mai dura vreo 2 saptamani) decidem daca o mai retinem sau ii dam drumul.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Legat de traducerea Erratei, consider ca ar fi mai bine sa lasam linkul spre versiunea originala in engleza. Asa nu vor aparea erori de interpretare datorate unei traduceri proaste. Mai bine invitam cititorul in caz ca nu se va descurca, sa intrebe pe forum ce nu a inteles din Errata.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

bine N3o

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

Am terminat cu formatat / revizuit capitolul Consola.
M-am hotarat sa mai adaug un punct la capitolul respectiv in care o sa vorbesc despre manipulare text (in principiu grep, sed si regexp. Posibil si un pic de awk sau alte chestii simple). Sper ca aceasta saptamana sa fie gata ce doresc sa adaug iar in weekend sa termin coperta.

Poate lansam ghidul saptamana viitoare daca si voi sunteti pe terminate cu partile voastre.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

yo5bdm
yo5bdm's picture
Re: Carte 2009.0

ing. Patkos Csaba wrote:
Am terminat cu formatat / revizuit capitolul Consola.
M-am hotarat sa mai adaug un punct la capitolul respectiv in care o sa vorbesc despre manipulare text (in principiu grep, sed si regexp. Posibil si un pic de awk sau alte chestii simple). Sper ca aceasta saptamana sa fie gata ce doresc sa adaug iar in weekend sa termin coperta.

Poate lansam ghidul saptamana viitoare daca si voi sunteti pe terminate cu partile voastre.

Io am lucrat ceva dar foarte putin. Promit in weekend mai multe, pana saptamana viitoare termin (sper)

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Eu am nevoie de cineva care sa imi confirme daca driverul placilor ATI se poate instala cum am zis eu pentru Nvidia (vedeti aici, metoda 2).

Mai am de completat si facut screenshoturi pentru instalarea Compiz. Daca aveti ceva de mentionat la aceasta parte va rog sa o faceti (eu nu folosesc 2009+compiz, asa ca nu stiu daca sunt ceva chichite samd.) In rest nu as mai avea de completat nimica.

Va rog dupa ce terminam toti de completat si modificat sa nu lansam in aceasi zi ghidul. Fiecare dintre noi sa il citeasca si sa vada daca sunt scapari undeva (de orice fel ar fi ele, exprimare/tehnice). Daca sunt chestii ce au nevoie de lamuriri, postati comentariu in dreptul lor si vedem ce facem. Dupa ce terminam si asta putem lansa ghidul fara probleme!

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Carte 2009.0

In principiu functioneaza asa. Treaba intre ati si nvidia e similara, tot pachetele dkms se iau.
Iti atrag insa atentia asupre ultimului punct. Logo-ul nu prea mai apare pe sisteme un pic mai rapide. Trece asa de repede de faza cu logoul ca in 90% din cazuri nu poate fi observat. Mai degraba ai putea recomanda un test cu "glxgears" sau ceva asemanator.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Bun, o sa ma gandesc la altceva pentru testare.

Intre timp am testat linkurile pentru downloadul imaginilor .iso ale 2009 si doar unul merge, cel de la roedu. Am verificat mirrorurile de la gts si evolva. Nici unul nu are .iso pentru 2009! Asa ca, din pacate pentru Romania doar Roedu poate fi solutia. Momentan voi sterge linkurile care nu functioneaza (nu stiu ce sa fac cu al nostru ftp.mandrivausers.ro....). Va rog pe cei care ati descarcat .iso de pe mirroruri din afara sa imi spuneti cele pe care ati prins viteza buna (de la 500 KB/s in sus). Eu voi adauga de exemplu mirrorul celor de la nluug.nl de unde am luat cu peste 1MB/s.

N3o
N3o's picture
Re: Carte 2009.0

Am terminat partea de instalare a driverului video si Compiz. Am actualizat si comenzile pentru medii. In concluzie, am terminat ce aveam de adaugat!

Anuntati fiecare cand ati terminat si dupa aceea mai aruncam o privire fiecare peste intreg ghidul!

romikele
Re: Carte 2009.0

In principiu eu sunt gata.
La sfarsit voi mai arunca o privire peste tot, ca sa nu scape nimic... sper.
La urma urmei, va trebui repaginat, corectat cuprinsul si adaugat link-urile de rigoare.

Linux pentru toţi
Linux registered user nr. 468331

Pages

Topic locked