Ma tenteaza foarte mult sa trec pe 64 biti, dar cum nu am experienta cu sisteme pe 64b ma gandeam sa va intreba urmatoarele:
1) se pastreaza setarile din /home/user_name daca se trece de la 32 la 64? Adica sunt compatibile setarile la diferite aplicatii? Evident fisierele vor fi tot acolo, asta stiu.
2) pe un Intel Core 2 Duo si 1 GB RAM este vreo diferenta in performanta intre 32 si 64 biti?
3) care sunt cele mai enervante lucruri ce nu va merg pe 64 biti?
4) la ce programe sa ma astept sa nu le am pe 64 biti?
Mersi
LE: Dupa ceva citit pe net, m-am hotarat sa trec pe 64 biti, dar totusi as vrea sa stiu la ce sa ma astept...
Cred că răspund cu întîrziere, dar fie, mai bine mai tîrziu....
1. Mandriva nu suportă actualizarea majoră (upgrade) de la 32 la 64 de biți; evident ca la orice nouă instalare se poate păstra /home, dar odată cu trecerea eu recomand formatarea directă cu ext3/4 de pe 64 de biți, astfel se profită direct de structura de fișiere pe 64 de biți, altflel se va utiliza sistemul de fișiere precedent dar cu structura sa pe 32 de biți
2. diferența o simți direct la compresare/decompresare audio/video, personal eu am constatat că pe 64 de biți OpenOffice se lansează mai repede; memoria ca de obicei, cu cît mai multă cu atît mai bine, dar pe fostul meu portabil (Core2 Duo cu 1Go RAM) numai în VirtualBox simțeam cei 1Go de RAM
3. pînă acum ceva vreme mă enerva Flash Player care trebuia instalat pe 32 de biți cu nspluginwrapper în Firefox și unele extensii de-ale sale nu sînt încă pe 64 de biți (precum eBay companion) și unele aplicații comerciale precum Skype, dar azi lucrurile sînt pe cale să se rezolve și nu simți dacă le instalezi pe 32 de biți, rulează la fel de bine! Cel mai enervant lucru, personal vorbind, este faptul că în gestionarul de programe nu ai un filtru să-ți afișeze numai versiunile pe 64 de biți, iar cînd ai selectat o listă lungă și la sfîrșt selectezi din greșeală unul pe 32 de biți trebuie să reîncepi! ah, ce mă enervează chestia asta....
4. în general programele comerciale precum Skype și altele de la firme care nu se respectă ;) (nero este și pe 64 de biți!), eventual unele module și codoare/decodoare audio și video, sau unele emulatoare mai exotice, în rest totul se găsește și pe 64 de biți.
Eu am trecut pe 64 de biți de la primul calculator care avea un procesor pe 64 de biți, undeva prin 2007 (foloseam SUSE atunci), atunci aveam dificultăți (java nu era pe 64 de biți, nici nero și multe altele) dar azi aproape totul este disponibil :)
Ce mă enervează este că Mandriva One nu este și pe 64 de biți, precum ubuntu și derivatele sale sau openSUSE și asta poate face diferența! Este mai ușor și mai practic să demarezi cu un Live CD decît cu versiunea DVD.
În încheiere, saltul este semnificativ cînd aveți cel puțin 4Go de RAM și faceți prelucrări video sau rulați mașini vitruale cu XEN sau VirtualBox sau ca OS pentru servere.
Coordonator Mageia Linux România