Desi la capitolul Linux eu sunt in plop iar plopul e in aer... am lucrat cu multe distro-uri, de curiozitate. Si cele care mi-au placut cel mai mult sunt>
1> VectorLinux http://www.vectorlinux.com Este considerat cea mai rapida distributie de pe planeta. Nu stiu daca e asa, dar cu siguranta a fost cea mai rapida dintre toate. Are un echilibru foarte bun intre cerintele unui incepator si cele ale unui avansat, desi ese bazat pe Slackware. Bate de departe alte distro-uri slack-based (ex: Myah OS http://myah.org/)
2> Sabayon Linux http://www.sabayonlinux.org/ O surpriza foarte placuta pentru noobies care vor sa se mai si distreze jucand cate ceva. Mediu KDE redecorat, slack-based. Se merita
3> ArchLinux http://www.archlinux.org/ Simplitate si stabilitate. A doua optiune dupa VectorLinux cand vine vorba de sistemele mai vechi
4> StartCom Linux (editia multimedia) http://linux.startcom.org/ Desi foarte putin folosit, este una din distributiile dragi mie. Eyecandy-uri tinzand spre zero, viteza, scalabilitate si fiabilitate foarte bune.
5> 64 Studio http://64studio.com/ un must have pt cei interesati de prelucrare de sunet si mai nimic altceva.
6> BeOS based (BeOS http://en.wikipedia.org/wiki/BeOS, Haiku http://haiku-os.org/, Zeta http://www.zeta-os.com/) Desi multa lume nu ar fi de-acord cu mine nici pe departe, aceste 3 OS-uri sunt recomandarea mea pentru cei care nu vor sa mai ruleze Windows deoarece s-au plictisit de el dar nici nu s-ar putea impaca vreodata cu modul de instalare al pachetelor in Linux. Pentru pachete software cel mai bun site este de departe http://www.bebits.com/ (Faza dura: versiunea test a VLC Media Player, dupa ce a fost lansata pe Windows, a fost mai intai portata pe BeOS si abia apoi pe Linux ;D )
7> ReactOS http://en.wikipedia.org/wiki/ReactOS http://www.reactos.org/ Acest OS, DACA va reusi sa ajunga la stadiul de versiune stabila, ar fi o livitura SERIOASA atat pentru segmentul Windows cat si pentru cei care doresc sa migreze catre Linux sau care abia au facut-o (adik incepatorii :D ). Are o gramada uriasa de obstacole de invins, si cand l-am instalat nu ma asteptam, sincer, decat sa booteze. Dar am avut surpriza sa mearga mai bine decat m-am asteptat.
Momentan ma opresc aici cu alternativele... As mai avea cateva dar imi cad ochii in gura de somn si nu mai vad tastatura :D
2> Sabayon e gentoo based :)
As mai adauga PCLinuxOS ce are ca stramos pe Mandrake/Mandriva si are un oarecare succes.
Cristian
http://www.mandrivausers.ro
Oups!!! Imi cer scuze, asa este... Asta si vroiam sa scriu, dar se vede ca dormeam pe mine.
Ai perfecta dreptate cu PCLinuxOS. E una in distributiile pe care trebuia sa le adaug. Interfata KDE ingrijita (desi ar fi putut sa fi fost lucrate mai bine meniurile - aceeasi boala o are si Mandriva), viteza buna la rulajul live, comunitate entuziasta, repository destul de mare pentru o distributie atat de mica, documentatie usor accesibila si noobie-friently si integrarea Synaptic.
9> aLinux (fostul Peanut Linux) http://alinux.org/ Este un SO lucrat ingrijit si stabil. Arata bine (mai ales cu Enligtment ;D ) si este rapid. O alegere buna pentru cei familiarizati cu distrourile rpm-based
10> PC-BSD http://www.pcbsd.org/ Consider acest distro una din cele mai bune alegeri pentru cei care vor sa migreze de la Windows. Arata bine, este stabil. Insa marele lui avantaj fata de celelalte distrouri il constituie PBI-urile (PC-BSD Installer). Desi, ce-i drept, aceasta metoda de instalare va manca in cele din urma mai mult spatiu, e o adevarata usurare pentru un noobie (asa, ca mine :D ) sa poata instala programe fara sa-si faca griji pentru dependinte sau linii de comanda. Foarte practic, foarte user-friendly si cu o documentatie bine pusa la punct (mult mai usor de digerat, mai simpla pentru un incepator decat cea a Mandriva, parerea mea)
11> eLive http://www.elivecd.org/ Desi gandit la inceput ca o rampa de prezentare a interfetei Enlightment http://www.enlightenment.org/ acest distro debian-based a ajuns o adevarata opera de arta. Interfata Enlightment este super, viteza de rulare a distro-ului este buna, chiar si in modul live, are un control panel cu o interfata unica si a fost acordata o mare atentie micilor detalii (de exemplu, daca bagi un cd cu autorun, wine ruleaza automat acel cd. Stiu ca poate fi setata chestia asta la wine pe orice distro, dar e dragut sa vezi ca ruleaza out of the box :D )
Am folosit mult timp Vector Linux.
Anu asta m-am procopsit un un jaf de calculator (p3 866MHz, 128 RAM) si am vrut sa pun Vector pe el stiind ca e f light. In mod surprinzator Vectorlinux nu mai e asa light ca odata. Slackware 11 + KDE se misca mai bine decat ultimu vl cu xfce (xfce sucks butt, a devenit cam bloated).
Serios?
Auleo.. e nashpa atunci...
Mie mi se misca mai bine decat Slackware, dar pe un P3 la 1GHz cu 512MB SDRAM si hdd la 7200rpm.