"Ecologic" cuvantul cheie al zilelor noastre

Cu toate cruciadele ecologice in desfasurare, cu toti politicienii vorbind despre campanii de a salva Pamantul, cu autovehiculele hibride construite pe banda rulanta, cu toate becurile de consum redus raspnadite peste tot, nu e oare timpul sa ne uitam si in lumea calculatoarelor pentru solutii mai ecologice? E vorba despre computerul cu Linux si devine tot mai clar ca este mai ecologic.

Este Linuxul mai ecologic?
Da. Un studiu realizat in Marea Britanie a demonstrat acest lucru. Studiul a indicat ca un PC cu Linux rezista de doua ori mai mult decat unul cu Windows. Conform studiului, un computer cu Windows este utilizat in medie 3-4 ani inainte de a fi schimbat cu unul nou. In contrast cu acest lucru, un computer ruland Linux este folosit 6-8 ani inainte de schimbare. De ce? Pentru ca Linux foloseste semnificativ mai putine resurse hardware pentru a realiza aceeasi operatii ca si in Windows. Totul poate fi redus la programare buna si practica, iar comunitatea Linux are cei mai potriviti oameni pentru acest lucru, oameni ce lucreaza pentru a crea cod curat si rapid.

De ce nu este Windows ecologic?
Nu este in interesul lui Windows sa fie ecologic. Microsoft a fost, este si va fi tot timpul interesat doar de bilantul financiar final. Ei sunt o companie producatoare de sistem de operare si software, companie strans legata de producatori mari de hardware (ex. Intel si HP). Nu este in interesul lor sa fabrice produse ce sa faca utilizatorul sa utilizeze computerul de ori mai mult inainte de un upgrade sau inainte de a-l schimba.

Va salva Linuxul Pamantul?
Probabil nu. Chiar daca o companie (firma) nu este interesata de a contribui la ecologizarea mediului, ar trebui sa arunce o privire asupra Linuxului si a posibilelor beneficii ce acesta ii poate oferi. Este mai ieftin sa upgrade-zi sistemele de doua ori mai rar; e mai ieftin sa folosesti soft gratuit; factura de curent este mai redusa (ruland pe hardware mai vechi, mai putin infometat dupa energie, la nivel de companie poate oferi reducere destul de semnificativa a facturii de curent). Pe de alta parte, ultima vreme tot mai multe companii adopta Linux si ruleaza Windows in masini virtuale. De ce? Linux ofera o baza solida si o multitudine de aplicatii, iar cele Windows-Only pot fi rulate in masini virtuale. Un Windows astfel instalat se strica mai lent, dureaza mai mult, este mai usor de configurat si mai usor de facut backup/restore, in comparatie cu un computer ce ruleaza doar Windows.

Schimba lumea!
Schimba lumea prin modul in care o persoana o priveste. Daca cineva nu isi poate imagina o lume fara Windows, aratati-i ce faina si rapida este lumea Linuxului. Aratati-i ca pc-ul lor vechi nu este doar fier vechi, ci ca si-a meritat banii ce au fost investiti in el. Aratati-i ca nimeni nu ar trebui sa-i convinga sa arunce si mai multi bani pe alt computer si mai nou si mai performant atata timp cat vechiul lor calculator poate sa-si faca treaba cu brio.

Articolul original (in engleza):
http://linuxhow2.com/Feature_Articles/The_Buzz_Word_Today_Is_Green.html