Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

14 posts / 0 new
Last post
piratu
piratu's picture
Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

Mandriva 2009 beta 1 i586

azi l-am instalat, pentru inceput pe o masina virtuala cu VMWare Server 1.0.6 pe calculatorul de la munca (Dell Optiplex GX280, P4 HT la 2.8GHz si 2Gb RAM, video Intel integrata) echipat cu un Windows XP SP2.

nu i-am setat cine stie ce resurse, un minim de bun simt (1CPU, 512Mb RAM, 8Gb HDD spart in fisiere de 2Gb si auto-expandabil, placa de retea cu NAT, video la 1024x768)

acum si impresiile (postat cu Firefox din Mandriva 2009 beta 1):

+ n-am avut probleme la instalare, dar a durat 41 de minute avand in vedere ca mai aveam si 2-3 aplicatii pornite
+ a pornit cu 'splashy' fara sa cracneasca
+ n-am avut nici o reroare la pornirea KDE-ului
+ instalat implicit cu KDE ocupa 2.6Gb
+ majoritatea aplicatiilor lansate au pornit fara eroare
+ gestionarul de pachete/programe s-a comportat destul de decent

- thema nu este terminata intr-adevar si tin sa fie gata pana la versiunea finala ca cea propusa este urata
- lipsesc inca multe module si functionalitati din KDE, exemplu
  -> nu am gasit in taskbar gestionarul de birouri viruale!
  -> nu poti face un clic-dreapta pe o iconita din taskbar s-o deplasezi!
  -> themele (ale taskbar-ului), modelul ferestrelor si culorile nu-se schimba de maniera centralizata, ci pe rand, clic-dreapta pe birou sau din System Settings -> Appearance  :(
  -> este de neconceput ca-n ziua de azi cei de la KDE sa-si permita pt. acest "cutting edge desktop environement" sa nu aiba o theme ipmlicita demna de numele asta, cu atat mai putin dezvoltatorii de distributii linux care-l includ!
- "Mandriva Control Center" a disparut in KDE 4! (stiu, a fost inlocuit cu KDE System Settings, dar poate fi in continuare accesat:$ mcc&)
- n-am gasit unde sa setez serverul proxy pt. intreg sistemul ci doar in Firefox
- am in meniul "internet" de 2 ori Firefox**
- vine cu Totem ca lector video implicit (de ce? doar exista Kaffeine!) + codeina pt. instalat codec-urile
- nu are suport Flash in Firefox
- in programul de configurare a mediilor trebue sa setez manual:
  -> Verify RPMs to be installed : allways (implicit nu-i nimic selectionat)
  -> XML meta-data download polycy : On-demand (implicit nu-i nimic selectionat)
-in meniul "System settings -> Appearance ->TT Fonts" trebuie mereu sa setez manual marimea la '96 DPI' si sa activeze 'anti-aliasing'
- 'Mandriva Linux DrakXTools English Manual' a refuzat sa se deschida*
- pe 'kopete' n-am reusit sa-l conving sa foloseasca un proxy :(
- la activarea desktop effects (System settings -> Desktop) am trecut prin ecrane negre si ecrane negre cu pete albe si gri (ce-mi mai ramasese din ferestre) => Ctrl+Alt+Back Space si am ales sa ma conectez cu IceWIN ca sa pot sterge profilul KDE din contul meu de utilizator (/home/user/.kde si /home/user/.kde4) si am repornit cu setarile implicite KDE 4 :)
- am adaugat informatii in 'About Me' din 'System settings' si a inghetat cand am apasat pe 'apply', termitare process :( ... informatiile au fost totusi inregistrate cu exceptia imaginii utilizator pe care o alesesem
- n-am gasit, plimbandu-ma rapid prin meniuri, cum pot lansa manual o actualizare, n-avem la dispozitie decat "install & remove programs"!
- vad ca la crearea utilizatorului iti creaza mereu un grup cu acelasi nume, devenindu-ti grup implicit; de ce oare nu te adauga si ei ca toata lumea, in grupul "users"
- dupa update nu-mi mai porneste automat applet-ul ce se ocupa cu actualizarile, iar iconitele din system try au disparut!

* am rezolvat chestia cu proxy-ul pt. sistem din gestionarul de pachete, cand am dat sa aleg mediile in meniuri am gasit o intrare pt. proxy si i-am indicat adresa, portul si utilizatorul (de remercat ca sunt intr-un Active Directory si mi-a mers ci domeniu\utilizator + parola)
* pachetul cu plugin-ul Flash l-am descarcat de pe situl lui Adobe si l-am instalat din navigator cu optionea "open with software installer" dar mi-a crapat Firefox la repornire, evident, nu reusea sa iasa pe net! am dat cancel la "DOM Inspector"; l-am inchis si repornit si totul a fost OK
* interesant de remarcat ca majoritatea aplicatiilor disponibilie in IceWIN sunt cele din KDE 4!
* la instalarea VMWare Tools a trebuit sa adaug manual o intrare pt. /dev/sr0 ca sa-mi poata monta imaginea iso in /media/cdrom
* dupa ce am instalat manual Konqueror am reusit sa deschid cartea 'Mandriva Linux DrakXTools English Manual'

** de fapt nu sunt 2 intrari, "Mozilla Firefox" corespunde versiunii 2.0.0.16 si "Firefox Web Browser" corespunde versiunii 3.0.1

ca o prima impresie pt. un beta 1 este destul de promitator, KDE 4.1 inca nu este intr-un stadiu comparabil cu 3.5.9, dar poate ca versiunea 4.2 va aduce, sper eu, o mare parte din aceste schimbari. l-am instalat aseara pe o partitie separata pe laptop-ul personal si in seara asta ma voi juca un pic cu el, eventual voi edita un post nou pt. impresii.
se pare ca un 'bug report' este necesar (in cazul in care n-a fost deja facut) pt. micile inconveniente

cred ca instalarea intr-o masina virtuala contribuie si ea la o parte din "defecte", voi vedea ce rezultate obtin cu o instalare pe o partitie separata a calculatorului personal.  8)

PS: vad ca in VirtualBox 1.6.4 am performante mai bune decat in VMWare Server 1.0.6 pentru aceeasi instalare!

Mandriva 2009 beta 1 x86_64

Instalarea s-a efectuat de data asta pe laptopul personal (Compaq Presario Core 2 Duo 1.66GHz, 2Gb RAM, 120Gb SATA HDD, Intel X3100 video, Intel 3945ABG Wifi, Webcam Syntek integrat).
Instalarea si primele impresii sunt aceleasi ca-n versiunea i586, la care adaug:

- ecranul imi blincane des la incarcarea sesiunii, la lansarea de aplicatii, etc.
- taskbar-ul isi pierde (se scurteaza in coltul din dreapta) dimensiunea dupa editare (adaugat widgeturi sau deplasat iconite)
- la editarea de text imi raman mereu linii albastre deaupra cuvintelor, am impresia sa este un bug de driver?
- gestionaul de retea Wifi (Knetwork manager -> Wireless network) este complet "castrat", trebuie sa trec printr-o configurare aprofundata, nu mai este capabil sa-mi listeze retele disponibile si sa optez eu pt. cea la care vreau sa ma conectez
- lipsesc o gramada de programe uzuale instalate implicit cu versiunile anterioare (Kate, Kedit, etc.)
- nu inteleg de ce Krusader nu este instalat implicit?
- stiu ca meniul kickoff a fost criticat, dar poate ca este cazul ca odata cu asa schimbare, trecera la KDE 4.x ca standard, sa-l impuna ca meniu implicit (ce daca-i o inventie SUSE, cred ca si ceilalti sunt capabili sa inoveze!)
- dupa activarea "multiple keyboard layout" nu mai pot tasta caracterele cu ajutorul tastei alt gr!

Concluzie finala

Pai cred ca m-am aruncat ca schipou'n carja la instalarea ei, se pare ca de la beta 2 lucrurile devin amuzante (sunt urmate de RC-uri si beneficiaza de update-uri), pana atunci ma inarmez cu rabdare!

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

E mai sofisticat cu KDE4 asta... iata totusi niste observatii la cele scrise de tine:

" -> nu poti face un clic-dreapta pe o iconita din taskbar s-o deplasezi!" - adevarat, dar poti da click pe setari taskbar si dupa aia tragi tot ce vrei unde vrei. Este diferit, dar mai eficient. Mie-mi convine ca de obicei mutam mai mult de 1 (una) chestie. Asa ca nu mai tre' sa dai click dreapta pe ceva si dupa aia move. Le tragi pur si simplu.

" -> nu am gasit in taskbar gestionarul de birouri viruale!" - aici la ce te-ai referit? Nu inteleg...

"- "Mandriva Control Center" a disparut in KDE 4! (stiu, a fost inlocuit cu KDE System Settings, dar poate fi in continuare accesat)" - aaa, nu stiu Mandriva 2009, dar in 2008.1 a fost INLOCUIT KDE CONTROL CENTER  cu KDE SYSTEM SETTINGS, iar MCC e la locul lui!

"- vine cu Totem ca lector video implicit (de ce? doar exista Kaffeine!) + codeina pt. instalat codec-urile" - de acord, de ce vine Totem? Dar, de ce ar veni cu Kaggeine? What the hell is codeina??? (bine, stiu ce e, este intrebare retorica) ... TOATE distributiile de Linux ar trebui sa vina cu MPlayer default si gata, restul optionale. Culmea e, ca se insista pe tot felu de playere video, iar dupa aia 90% (daca nu mai mult) dintre utilizatori se chinuie sa-si pune MPlayer sau Xine ...

"- la activarea desktop effects..." - masinile virtuale NU stiu accelerareeeee 3D, fie ele VMWare sau VirtualBox. Asa ca e normal sa ai ecrane negre, gri, cu patratele si dungulite incrucisate :P

"- vad ca la crearea utilizatorului iti creaza mereu un grup cu acelasi nume, devenindu-ti grup implicit; de ce oare nu te adauga si ei ca toata lumea, in grupul "users"" - asta asa a fost din totdeauna. Asa face orice sistem de Linux!!! Asa ca, nu este un minus, este cum trebuie sa fie!

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

ing. Patkos Csaba wrote:
E mai sofisticat cu KDE4 asta... iata totusi niste observatii la cele scrise de tine:

este inca in curs de editare, dar imi place sa vad ca oamenii mai si reactioneaza :) (apropo de linistea pe forum, sau poate-s eu prea "dinamita" din fire ;) )

ing. Patkos Csaba wrote:
" -> nu poti face un clic-dreapta pe o iconita din taskbar s-o deplasezi!" - adevarat, dar poti da click pe setari taskbar si dupa aia tragi tot ce vrei unde vrei. Este diferit, dar mai eficient. Mie-mi convine ca de obicei mutam mai mult de 1 (una) chestie. Asa ca nu mai tre' sa dai click dreapta pe ceva si dupa aia move. Le tragi pur si simplu.

nu stiu, dar parca mi-se parea mai simpla deplasarea iconitelor cu clic dreapta, asa prea seamana a dashboard din Mac OS X!

ing. Patkos Csaba wrote:
" -> nu am gasit in taskbar gestionarul de birouri viruale!" - aici la ce te-ai referit? Nu inteleg...

gestionarul de birouri virtuale (Virtual Desktop Manager) sunt cele patru ecrane de care dispunem la o instalare implicita de Mandriva 2008.1, de exemplu, si se afla in partea din stanga jos, pe 'taskbar'

ing. Patkos Csaba wrote:
"- "Mandriva Control Center" a disparut in KDE 4! (stiu, a fost inlocuit cu KDE System Settings, dar poate fi in continuare accesat)" - aaa, nu stiu Mandriva 2009, dar in 2008.1 a fost INLOCUIT KDE CONTROL CENTER  cu KDE SYSTEM SETTINGS, iar MCC e la locul lui!

ca este prezent in distributie, da, dar "la locul lui" nu cred, eu nu l-am gasit in meniuri! vreau sa lansez o actualizare manuala si nu am gasit cum pana acuma :(

ing. Patkos Csaba wrote:
"- vine cu Totem ca lector video implicit (de ce? doar exista Kaffeine!) + codeina pt. instalat codec-urile" - de acord, de ce vine Totem? Dar, de ce ar veni cu Kaggeine? What the hell is codeina??? (bine, stiu ce e, este intrebare retorica) ... TOATE distributiile de Linux ar trebui sa vina cu MPlayer default si gata, restul optionale. Culmea e, ca se insista pe tot felu de playere video, iar dupa aia 90% (daca nu mai mult) dintre utilizatori se chinuie sa-si pune MPlayer sau Xine ...

TOTAL DEACORD CU TINE, ce nu inteleg este de ce nu vine cu MPlayer si Xine ca lector media implicit? (codeina este un asisitent de instalare de plugin-uri gstreamer, iconita in forma de porcusor roz :) )

ing. Patkos Csaba wrote:
"- la activarea desktop effects..." - masinile virtuale NU stiu accelerareeeee 3D, fie ele VMWare sau VirtualBox. Asa ca e normal sa ai ecrane negre, gri, cu patratele si dungulite incrucisate :P

eh, incercarea moarte n-are, dar moare cine incearca! mie mi-a murit KDE-ul imediat dupa, dar l-am resuscitat dupa 3 ... minute :)

ing. Patkos Csaba wrote:
"- vad ca la crearea utilizatorului iti creaza mereu un grup cu acelasi nume, devenindu-ti grup implicit; de ce oare nu te adauga si ei ca toata lumea, in grupul "users"" - asta asa a fost din totdeauna. Asa face orice sistem de Linux!!! Asa ca, nu este un minus, este cum trebuie sa fie!

asta este adevarart numai la Mandriva (am mai intalnit asta la versiunile de Rd Hat 6.x/7.x), dar nu si la celelalte; spre exemplu, openSUSE iti creaza utilizatorul si apartine implicit grupului "users"! ma rog, poate ar fi trebui s-o trec la categoria * (in general am o partitie de date separata, /date, si pentru simplitate (cand sunt mai multi care partajeaza acelasi calculator, eu cu sotia de exeplu si dorim sa accesam pozele, muzica, etc.) este mai simplu sa dai drepturi cu un grup decat per utilizator individual; da, stiu, se poate atasa utilizatorul si grupului "users", dar tot ce creaza el apartine implicit grupui "nume_utilizator" si de aici incepe distractia, iti petreci timpul accordand permisii ...


Coordonator Mageia Linux România
N3o
N3o's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

In caz ca va intrebati unde a disparut MCC incercati cu $mcc& ar trebui sa apara.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

Virtual Desktop Manager - este, mai cauta, poate se numeste Pager ???

Cu MPlayer am vrut sa zic, ca de ce te mai complici cu codec-uri si chestii 3rd party, cand pui MPlayer care are toate cele compilate in el... Mi se pare mai simplu si mai stabil. Iar pe de alta parte, majoritatea playerelor de filme sunt derivate MPlayer sau Xine ... e ca si Dacia / Renault ... tu nu ti-ai lua un Renault daca ai putea alege gratis intre cele doua?

Ia incearca tu in orice linux sa scrii comanda: adduser sau useradd si vezi cum creaza. Nu te lua dupa ce si cum iti face interfata grafica!

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

ing. Patkos Csaba wrote:
Virtual Desktop Manager - este, mai cauta, poate se numeste Pager ???

mai caut, mai caut (de fapt l-am vazut, dar nu-l pot activa!)

ing. Patkos Csaba wrote:
... e ca si Dacia / Renault ... tu nu ti-ai lua un Renault daca ai putea alege gratis intre cele doua?

eh, problema este ca in ciuda patriotismului meu, Dacia nu-mi poate oferi masina care sa-mi satisfaca nevoile pt. ca suntem familie numeroasa (eu, sotia si cei 3 copii - momentan - plus dadaca!), deci va trebui sa optez pt. un Renault Traffic :)

ing. Patkos Csaba wrote:
Ia incearca tu in orice linux sa scrii comanda: adduser sau useradd si vezi cum creaza. Nu te lua dupa ce si cum iti face interfata grafica!

da, linia de comanda este sfanta, dar nici interfata nu te face pacatos. mi-am zis ca totusi, cum Mandriva este cunoscuta ca distributia preferata de incepatori, ma incredintez uneltelor puse la dispozitie: MCC.
tot cu ajutorul ei m-am trecut in grupul "users" si am sters grupul cu numele utilizatorului meu :) si d'atunci am pace si zile cu cer senin si insorit!


Coordonator Mageia Linux România
piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

N3o wrote:
In caz ca va intrebati unde a disparut MCC incercati cu $mcc& ar trebui sa apara.

bingo, merge! multzam ( la mine n-a mers ca nu tastasem & de la sfarsit :) )

nu gasesc prea inteligent din partea lor sa scoata MCC din meniul "tools"


Coordonator Mageia Linux România
N3o
N3o's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

Dupa cum am scris in stire pe site, nu s-a finalizat lucrul la partea cu integrarea KDE... D-aia inca nu vezi MCC prin Meniu. Nu iti fa griji, va aparea la loc!

Iaca stirea oficiala in limba preferata de tine!  :P

piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586

N3o wrote:
Iaca stirea oficiala in limba preferata de tine!  :P

GRESIT! limba mea preferata este romana, cred ca-i un defect din nastere, franceza este o "a treia solutie" pe care am invatat-o din necesitate :)

OFFTOPIC: cati dintre voi se pot lauda c-au invatat franceza la scoala si ca au mai ramas cu ceva in cap? si acum imi aduc aminte de profa din liceu, cu cata umilinta incerca sa ne faca atenti la ora ei si cu cata greata i-i raspundeam ca franceza, latina, nu conteaza, sunt 2 limbi moarte :)
dar stiti voi proverbul cu roata, fie ea si patrata, tot se-ntroarce odata!


Coordonator Mageia Linux România
Grunt
Grunt's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

- Mandriva Control Center nu apare in meniu, poate fi lansat manual.
- KDE Control Center pe undeva? Nici pe asta nu l-am vazut.
- Ecranul palpaie atunci cand lansez o aplicatie sau porneste KDE.
- Am avut mici probleme cu taskbar-ul - cand porneam vreo aplicatie, tot se micsora. Am rezolvat in sfarsit.
- LCD-ul isi pierde din luminozitate in timpul boot-ului, isi revine cand porneste KDE... si asta ma deranjeaza.
- Si tot nu porneste splashy :(

Daca sunt rezolvate toate astea, am motive bune sa fac upgrade.

"Prostilor! Nu mi se spune degeaba Maestrul Mortii! Victoria voastra va va fi infrangerea. Triumful vostru va va fi sicriul. Mi-am invins propria moarte, si din Abis am renascut..."

piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

o sa vad in ce stadiu este RC1 si apoi o sa vad daca se merita sa fac pasul!

cred ca ar fi INDICAT DE INTELIGENT din partea celor de la Mandriva sa faca precum openSUSE, sa ofere in continuare instalarea lui KDE 3.5.x in paralel cu KDE 4.1 (indicat ar fi sa astepte pana la iesirea lui 4.2).


Coordonator Mageia Linux România
cgherman
cgherman's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

Piratu wrote:
o sa vad in ce stadiu este RC1 si apoi o sa vad daca se merita sa fac pasul!

cred ca ar fi INDICAT DE INTELIGENT din partea celor de la Mandriva sa faca precum openSUSE, sa ofere in continuare instalarea lui KDE 3.5.x in paralel cu KDE 4.1 (indicat ar fi sa astepte pana la iesirea lui 4.2).

daca te informai stiai: kde 3.x va fi disponibil in contrib  :D

piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

cristian gherman wrote:
daca te informai stiai: kde 3.x va fi disponibil in contrib  :D

nu scumpule, eu ma refeream sa-l propuna ca optiune direct de la instalare!

altfel ce fac, am de optat intre Gnome si KDE 4.1, si dupa instalare instalez manual KDE 3.5 din contrib??? this sucks!
problema este ca nu cred ca o sa avem un KDE 4.1 destul de stabil si fara bube pana atunci si ca sa nu-si dezamageasca "looserii" ar fi de bun simt sa propuna o instalare direcat cu KDE 3.5.9 :)


Coordonator Mageia Linux România
piratu
piratu's picture
Re: Mandriva Linux 2009 beta 1 versiunea i586 ... si x86_64!

am facut testele pe o masina virtuala cu VMWare Workstation 6.5 beta 2 si sunt impresionat de performante in comparatie cu VirtualBox 1.6.4!  in plus, pe situl de la VMWare gasiti spre descarcare rpm-ul pe 64 biti! (si va puteti inscrie pt. evaluarea acestei versiuni sa castigati un laptop Lenovo 761)


Coordonator Mageia Linux România