nu merge instalarea 2009.1

17 posts / 0 new
Last post
tabtnk
nu merge instalarea 2009.1

Am o problemă
Am incercat sa instalez Mandriva 2009.1 şi îmi dă eroare ”Fatal error finishing initialization”.
M-am uitat la kernel messages:
Sense key: Medium error [current]
ISO 9660 Extensions: Microsoft Joilet Level 3
ISO 9660 Extensions: RRIP_1991A
Medium error [current]
E o problemă de la arderea DVD-ului? Sistemul meu e pe 64 de biţi - Siliocon integrated... nu mai ştiu ce (asta mi-a sărit în ochi la instalare şi din errata la 2009.1 de pe wiki se pare că sistemul meu nu e suportat, dar nu sunt sigur acum pentru că în minutul ăsta Mandriva Wiki e pagină indisponibilă). Am ars 2 dvd-uri cu k3b v. 1.0.5., am verificat md5sum, a fost ok. Am mai ars 1 dvd tot pe 64 biţi cu comanda  growisofs -Z /dev/sr0=mandriva-linux-free-2009.1-i586.iso şi a fost ok, dar la bootare mi-a dat exact aceleaşi probleme de mai sus. Am stat şi m-am tot chinuit 4 ore să îmi pun mandriva 2009.1. Ce să fac?

N3o
N3o's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

Se pare ca ai o problema la scrisul discurilor. Incearca un netinstall. Asta presupune sa iei o imagine de 33MB care incape pe un CD. Daca unitatea optica nu e busita de tot probabil imaginea scrisa pe CD va fi ok. Asa am si eu cu un DVD-RW LG care la citit/scris DVDuri e busit dar la citit/scris CDuri merge brici.

Asadar, iei imaginea asta ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.mandrake.com/official/2009.1/x86_64/install/images/boot.iso
care are md5sum aici si o scrii pe un disc dupa care bootezi.
Realizezi conexiunea la internet (e rapid de facut ai sa vezi) si cand ajungi la configurarea surselor de instalare alegi FTP server, Sepecify mirror manually

apoi la FTP server pui: ftp.iasi.roedu.net
si jos la mandriva directory: /mirrors/ftp.mandrake.com/official/2009.1/x86_64

Ar trebui sa mearga, in 30 de minute sistemul va fi sus!

tabtnk
Re: nu mergea instalarea 2009.1

Da, aşa era -- era o problemă cu scrierea dvd-ului. Am cumpărat o nouă unuitate DVD mi-am instalat Mandriva 2009.1 demult şi merge ok, fără probleme. Scuze că am întârziat aşa de mult cu acest mesaj -- oricum mai bine mai târziu decât niciodată :-\

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

Mai scrie odata discul, preferabil la 4x nu mai mult si incearca din nou. Ce zici tu este tipic de eroare citire disk. Unitatile de laptop pot face figuri, chiar daca sunt noi, asa sunt ele, mai naspa din fabricatie.
Al tau laptop e OK, s-ar putea sa ai probleme cu sunetul, totusi, exista cateva modele Toshiba cu un chip foarte exotic la sunet si nu merge sunetul CU NICI UN FEL DE LINUX, deci nici cu Mandriva. Sper ca nu ai modelul respecitv...

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

blueboy
Re: nu mergea instalarea 2009.1

Salutate tuturor:

 Sunt nou pe aici, si tot odata in lumea linux. M-am oprit la distributia mandriva pt ca am gasit o comunitate destul de mare (asta la prima cautare) si un ghid de instalare & utilizare pot spune chiar destul de bun. Inainte de a ma apucat de treaba am citit tot ghidul si nu odata, chiar de mai multe ori, initial am vrut sa instalez OS-ul pe o masina virtuala (VirtualBOX) dar am avut ceva probleme asa ca am renuntat, m-am hotarat sa il instalez cap coada pe hdd, tot aici mentionez si configuratia pe care o detin: este vorba despre un laptop toshiba satellite A300 cu un procesor Intel Core 2 Duo T5750 la 2.0GHz, memorie 3 Gb RAM, placa video ATI Mobility Radeon HD 3470 la 512Mb, sunte Realtek Hd, LAN Realtek, iar un wlan Intel Pro 3945 ABG, mai putin interesante aceste ultime detalii, am deja instalat SO windows sp2 pe el, si vreau momentan sa rulez in paralel aceste 2 sisteme, mentionez ca SO mandriva l-am instalat pe una din partitiile care era goala, am redimensiunat-o, undeva la 35 BG.

Ieri m-am apucat sa instalez ,mandriva-linux-free-2009.1-i586.iso (4,294,967,295  size)  de la adresa ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.mandrake.com/official/iso/2009.1, am descarcat imaginea, am scris-o pe dvd (cei drept faca  verificarea integritati ei in prealabil, folosind md5sum). Am urmat pas cu pas instructiunile din ghid, la alegerea desktop-ului am ales  KDE, dupa instalarea propriu zisa imi da un mesaj de eroare, "95 installation transaction failed" iar mai jos in ecran multe linii, banuiesc ca sunt pachetele care nu au putut sa fie instalate, am trecut totusi mai departe, la sectiunea de SUMMARY la Hardware, mai exact la Grapichal interface imi spune NOT CONFIGURED (scris cu rosu), daca totusi dau click pe butonul configure atunci imi derecteaza ca placa video este din familia ATI mobility 3400 HD, aleag acest driver  la rezolutia de 1280x800 , dau next apoi reboot, la bootare aleg Boot Mandriva Linux 2009 Spring, isi face treaba dar dupa ce incarca tot ce are de incarcat display-ul ramane negru si un un promter ca de dos, nu face nimic altceva, oricat as sta sau orice as scrie acolo nu se intampla nimic (am cititi la un moment dat pe forum o chestie cu apasarea  ctrl alt f2 apoi dupa logare sa scriu XFdrake si sa aleg de acolo driverul dar tot de poamana imi da o eroare gen parametii incorecti), apasa Ctrl Alt Del,  se restarteaza, apoi aleg optiunea Boot Mandriva Linux 2009 Spring (Safe Mode) aici ma loghez ca root si apoi incerc sa initializez modul grafic tastand startx ercanul se face pt cateva secunde rosu si tot pt cateva secunde imi apare si cursorul  apoi se opresete si se "intoarce" tot in modul text, iar aici ultima linie este o eroare: error setting MTRR (base = 0xC0000000, size = 0x10000000, type = 1) invalid argument (22).

 Am mai citit pe forum sa vad daca au mai fost probleme de acest gen si nu am gasit ceva  care sa ma ajute, am vazut ca au tot fost probleme cu diferite tipuri de placi video, nVidia, ATI, SIS..... am incercat sa fac in mare  cam tot ce am gasit dar nimic, se poate o mana de ajutor in aceasta directie? Sa fie oare de la imaginea arsa pe DVD?

Multumesc anticipat.

mandi
mandi's picture
Re: nu mergea instalarea 2009.1

blueboy wrote:
verificarea integritati ei in prealabil, folosind md5sum

Salutări!
Şi eu zic că de la MD5 n-a mers probabil, chestia asta e mama problemelor (90%) la o instalare nouă. Dacă mai ai răbdare cam 3 zile, apare RC2, 2010. Din ce-am văzut până acum, merge foarte bine, şi te va scuti de experienţa unui upgrade (de la 2009.1 Spring, la 2010.0). Urmăreşte zilele astea ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.mandrake.com/devel/iso/2010.0/
La ce componente ai, aş pune direct x86_64. Eu aşa am făcut acu' un an şi ceva, când eram ca tine, şi n-am regretat încă.
Dacă ai 35 G, poţi face o partiţie de 8-10 G / şi una de 25 /home. Baftă!
PS. Dacă nu te descurci, întreabă! Dacă nu răspunde nimeni, întrebă pe goagă si întreabă iar pe forum, poate n-a citit nimeni prima oară.

cgherman
cgherman's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

@blueboy

data viitoare sa incepi un topic nou daca nu are legatura cu cel curent.

blueboy
Re: nu merge instalarea 2009.1

Mersi asa am sa fac.... oricum aseara am tras mandriva-linux-free-rc1-2010-i586.iso dar daca tu ma sfatuiesti sa trag RC2 si varianta x86_64 asa am sa fac, sfatul unuia care a testat este mai important zic eu. Mersi inca odata.

  Sorry, asa o sa fac data viitoare, doar ca nu sunt adeptul acestui gen sincer, chiar daca problema mea nu este identica este asemanatoare, si am considerat ca nu este necesar din punctul meu de vedere sa deschid un topic nou pt acest lucru, iti si argumentez (tot din punctul meu de vedere), daca cineva pe viitor are o problema cu instalarea mandriva 2009.1 zic ca este mai util daca da o cautare asemanatoare cu a mea, in speta "nu merge instalarea 2009.1" si sa gaseasca aici mai multe probleme in aceasta directie, decat sa stea in urma rezultatului cautarii sa pagineze cateva topicuri, eu unul pe google sincer daca nu gasesc dupa cautare ceva care ma multumeste destul de repede (primele 3 4 link-uri, sau prima pagina), in criza de timp renunt si ma reorientez. Ma repet este parerea mea, dar oricum o sa ma conformez acestei reguli a comunitaii.

Multumesc mult inca odata.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

Quote:
...in criza de timp renunt si ma reorientez...

Asa ceva nu exista. Ori cauti ceva pana gasesti solutie, ori te reorientezi. Daca ai crize de timp nu cauta, cauta cand ai timp. Scopul cautarii este gasirea solutiei, indiferent ca se intampla repede sau incet. Evident este preferabil repede.

Si ca sa te contra-argumentez, doar asa de dragul discutiei si fara sa vreau sa te ofensez in vreun fel, titlul de "nu merge instalarea 2009.1" este din start aiurea, iar daca ar fi (nu zic ca sunt chiar acum) 20 de feluri de probleme fiecare cu 20 de feluri de raspuns si inca vreo 10 comentarii la fiecare ... cred ca nu ti-ai gasi niciodata solutia.

Daca insa, ar fi 20 de topicuri separate, fiecare cu un titlu de genul "nu merge instalare 2009.1 - eroare la configurare pachete" ... unde ar fi o singura problema cu o singura discutie si cu o singura (sau multiple) solutii, cautarea ta ar fi mult mai usoara si ai gasi solutia mult mai repede.

Sper ca nu te-am suparat in vreun fel, si iti doresc bun venit la noi pe forum si iti dorim o viata usoara alaturi de Mandriva.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

blueboy
Re: nu merge instalarea 2009.1

ing. Patkós Csaba wrote:
Quote:
...in criza de timp renunt si ma reorientez...

Asa ceva nu exista. Ori cauti ceva pana gasesti solutie, ori te reorientezi. Daca ai crize de timp nu cauta, cauta cand ai timp. Scopul cautarii este gasirea solutiei, indiferent ca se intampla repede sau incet. Evident este preferabil repede.

Si ca sa te contra-argumentez, doar asa de dragul discutiei si fara sa vreau sa te ofensez in vreun fel, titlul de "nu merge instalarea 2009.1" este din start aiurea, iar daca ar fi (nu zic ca sunt chiar acum) 20 de feluri de probleme fiecare cu 20 de feluri de raspuns si inca vreo 10 comentarii la fiecare ... cred ca nu ti-ai gasi niciodata solutia.

Daca insa, ar fi 20 de topicuri separate, fiecare cu un titlu de genul "nu merge instalare 2009.1 - eroare la configurare pachete" ... unde ar fi o singura problema cu o singura discutie si cu o singura (sau multiple) solutii, cautarea ta ar fi mult mai usoara si ai gasi solutia mult mai repede.

Sper ca nu te-am suparat in vreun fel, si iti doresc bun venit la noi pe forum si iti dorim o viata usoara alaturi de Mandriva.

Salutare,

  Nu am de ce sa ma supar chiar imi place, daca si dreptul la opinie ne mai este ingradit, indiferent de metoda prin care il exprimi atunci este nasol,

Quote:
...in criza de timp renunt si ma reorientez...

, poate nu ai ajuns sa faci asa ceva dar........... in acest secol al vitezei .........

  Oricum sunt forumuri, unde esti judecat (invers fata de aici)  daca deschizi un asftel de topic.

Oricum mersi.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

Quote:
poate nu ai ajuns sa faci asa ceva dar........... in acest secol al vitezei .........

Grr ... ma provoci sa ma laud acum ...  ::) ::) ... uite eu am 2 joburi, imi fac masteratul (dupa ce am terminat 2 facultati), ma ocup (evident cu altii, nu de unul singur) cu administrarea acestui forum si reprezint comunitatea Mandriva din Romania in MUGs ... asa ca stiu cum e cu este / nu este timp ... important e sa iti structurezi resursele bine si atunci ai timp pentru toate.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

mystery
Re: nu merge instalarea 2009.1

blueboy  

Quote:
initial am vrut sa instalez OS-ul pe o masina virtuala (VirtualBOX)

acest link demonstreaza ca se poate :http://www.videotutorial.ro/upload/linux_mandriva_one_2009_rulare_in_mod_live_cd_fara_instalare/linux_mandriva_one_2009_rulare_in_mod_live_cd_fara_instalare.html

insa e suficient de complicat  ca sa nu-ti iasa.
Ai fi putut insa sa incerci varianta live-cd direct nu in virtual box ocazie cu care vedeai si daca apar erori adica daca laptopul tau si componentele pe care le are incluse (placa video,sunet,retea....) se inteleg cu distributia nativ sau trebuie "ajutata" (instalate drivere proprietare/speciale).
Reduceai timpul tau asa de pretios cu .....? %.

Cel mai organizat portal cu si despre Linux: http://www.yolinux.com

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

Mai mystery, ti-ai pus avatar cu pinguini ce au pe burta logo-ul de la concurenta ... sa-ti fie rusine  :P

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

mystery
Re: nu merge instalarea 2009.1

pai daca asta folosesc ? 
Eu nu am vrut sa fac nici o reclama la vreo distributie aparte si nu cred ca poate fi vorba de concurenta in lumea linux sau cel putin nu ar trebui sa fie.
RHEL si Centos sunt gemeni iar ca pachete tot RPM_uri folosesc ca si Mandriva deci nu vad unde e rivalitatea ?
Diferente e clar ca exista dar hai sa nu spunem la nimeni...... ;)

Cel mai organizat portal cu si despre Linux: http://www.yolinux.com

blueboy
Re: nu merge instalarea 2009.1

....... sa intru direct in paine fara alte comentarii, am tras de aici ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.mandrake.com/devel/iso/2010.0/rc1/  varianta File:mandriva-linux-free-rc1-2010-i586.iso , fisierul mandriva-linux-free-rc1-2010-i586.iso.md5 are :

- a372deea2c2f648423ee1a44450770b9  mandriva-linux-free-rc1-2010-i586.iso, am facut verificare cu md5sum la ISO-ul tras si am obtinut:
- c76e3cc7d5c847c458b90b11abd51872 *mandriva-linux-free-rc1-2010-i586.iso, din care observ eu cele 2 siruri nu prea seamana, este ok????

cgherman
cgherman's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1
ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: nu merge instalarea 2009.1

Se pare ca nu, ori nu ti s-a downloadad bine, ori este gresita imaginea pe ias.roedu.net (poate s-a stricat cand s-au sincronizat ei). Mai exista multe locuri din care il poti lua.

Pentru mystery, era mai mult in gluma ce am zis, mi s-a parut haios.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717