Parlamentul European vs. ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este o intelegere internationala in discutie care va reglementa pe viitor protectia drepturilor de autor, inclusiv piratare pe Internet, medii fizice, detinere materiale piratate, etc. La negocierile ACTA participa cele mai importante companii din domeniu precum si reprezentanti din tarile "importante" pentru protectia drepturilor de autor. Tarile din UE sunt reprezentate direct de catre UE.

Problema mare cu ACTA este, ca da cand au inceput discutiile din 2007-2008, aceste negocieri erau tinute secrete. Insusi existenta negocierilor ACTA era secret ... totusi, nimic nu este perfect si lumea a aflat despre mai multe documente ce au fost publicate neoficial si ilegal.

Intre timp s-au schimbat si legile in UE si a fost adoptat si Tratatul de la Lisabona care a intrat in vigoare din 1 decembrie 2009. In consecinta, acum Parlamentul European solicita desecretizarea tuturor documentelor precedente/prezente/viitoare de la negocieri si consultarea publica in problemele prezentate in ACTA. De asemenea, Parlamentul European sustine ca nu va participa la ACTA in cazul in care acest lucru contravine drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la exprimare, arta, viata privata, etc. prin actiuni cum ar fi cautarea/scanarea datelor din echipamente electronice (ex. laptopuri, mp3 playere, etc) la granitele UE fara mandate judecatoresti in acest sens, sau alte abuzuri asupre drepturilor omului.
De asemenea Parlamentul European se opune si va institui o interzicere a asa numitor legi "three strikes" ce ar urma a fi introduse in mai multe tari din UE si din lume. Aceste legi, pe scurt, permit unei institutii guvernamentale sa interzica accesul unei persoane la Internet pe o perioada determinata sau nedeterminata in cazul in care este prins ca downloadeaza sau share-uie materiale piratate (ex. filme, muzica, softuri, etc.). Problema mare este ca acest lucru se poate face fara hotarare judecatoreasca si fara ca persoanele considerate "pirati" sa aiba vreun fel dreptul sa se apere, incalcand astfel mai multe drepturi de baza ale omului (ex. dreptul la informatie) si implicit principiul nevinovatiei.

http://www.michaelgeist.ca/content/view/4848/125/

De asemenea, exista in momentul de fata pe rola in UE o procedura de a introduce "Dreptul la acces la Internet" in drepturile fundamentale ale omului in categoria "Dreptul la informatie", astfel interzicand efectiv orice sistare a dreptului de acces la Internet fara hotarare irevocabila judecatoreasca (atentie, asta nu inseamna ca RDS nu v-a avea voie sa va taie netul daca nu platiti factura, va insemna ca nu va putea nimeni sa va interzica sa folositi Internetul ca sursa de informare, cum ar fi sa mergeti intr-un Internet cafe si sa stati pe net).

Speram ca aceste masuri aduc in sfarsit o franare in adoptarea legilor abuzive asupra utilizatorilor de Internet si vor ajuta la modernizarea legii drepturilor de autor, care dupa cum stim este mult depasita si nu poate fi aplicata cu succes in era Internetului si a informatiilor digitale.