Samba in 2011

2 posts / 0 new
Last post
scorpyo
Samba in 2011

Asa cum am promis intr-o discutie anterioara ( http://mandrivausers.ro/content/cum-fac-cu-reteaua ), am incercat posibilitatile de partajare a fisierelor in retea intre calculatoare Windows si Mandriva 2011.
Am folosit pe urmatoarele sisteme: Windows Server 2003, WinXP, Win7.
Presupunem urmatoarele:
- utilizator Mandriva = userlin
- utilizator Win = userwin
- folderele care trebuie partajate au permisiunile setate in fiecare sistem de operare in parte (Mandriva nu poate modifica permisiunile la distanta oricit s-ar chinui) si utilizatorii userwin au permisiunile setate pentru respectivele directoare
- pe sistemul Mandriva exista directoare create in locul in care doriti montarea folderelor de retea (de ex: /home/userlin/cale/catre/director )
In Mandriva, MCC/Network Sharing se alege "Acces Windows (SMB) ....". La deschidere veti fi intimpinati de un mesaj de genul: "Domain Authentification Required / Which username: userwinx / Another one"
Alegeti userul pentru care doriti sa montati folderele din retea. Mesajul va aparea pentru fiecare server in parte, asa ca nu va speriati. La intrare vor aparea in partea stinga serverele din retea care au foldere/fisiere partajate. Daca serverul dorit nu apare in partea stinga apasati "Search new server". La prima accesare a unui server va aparea mesajul de mai sus, care de fapt acceseaza/genereaza fisierul de autentificare, aflat in /etc/samba . Apasati pe sageata din stinga serverului si se vor deschide folderele care sint partajate pe serverul respectiv. Alegeti un folder si cu click pe el puteti alege apoi punctul de montare (Mount point). Scrieti calea completa catre locul in care doriti sa montati folderul de retea si apasati OK. Nu apasati "Mount" pentru ca le va monta ca apartinind root/root.
Dupa ce ati facut procedura de mai sus pentru tote folderele dorite apasati "Done" pentru ca sistemul sa faca modificarile necesare in /etc/fstab .
Deschideti o consola si mergeti in directorul /etc pentru modificarea fisierului fstab.
in fstab vor aparea comenzile necesare pentru montarea folderelor de retea, de forma:
//win1/folder1 /home/userlin/cale/catre/director/de/retea cifs credentials=/etc/samba/auth.win1.userwin1 0 0
aceasta comanda va monta folderele ca apartinind root/root. Pentru a avea acces deplin la fisiere, linia trebuie modificata astfel:
//win1/folder1 /home/userlin/cale/catre/director/de/retea cifs credentials=/etc/samba/auth.win1.userwin1,uid=userlin 0 0
In acest fel sistemul va monta folderele ca apartinind userlin/root (user=userlin, grup=root).
Exista posibilitatea ca sistemul sa nu gaseasca serverul la deschiderea MCC/Network Sharing. In acest caz creati in fstab o linie de comanda de tipul celei de mai sus in care trebuie sa cunoasteti: numele serverului, numele folderului partajat.
Atentie: daca numele serverului poate fi scris si cu litere mici, numele folderului trebuie sa fie exact ca cel de pe server.
La urmatoarea deschidere a Net_Share va gasi serverul si veti putea monta toate folderele de pe el.
Probleme care pot sa apara:
- la pornirea sistemului nu se monteaza unul sau mai multe foldere (chir de pe acelasi server): nu stiu cum se poate rezolva altfel decit cu mount -a (ca root)
- folderele montate vin doar cu permisiuni de citire: verificati /etc/fstab sa existe uid=userlin in comanda

Daca imi mai aduc aminte de ceva.... mai revin.

symbianflo
symbianflo's picture
Ms fain de ghid , dar eu tot

Ms fain de ghid , dar eu tot nu am reusit , win7-home 64 nici macar nu recunoaste mountul in samba... gata renunt, am formatat win7 si am pus un bsd putin putin, cit despre introdus in ghid o sa-i las pe restul care vor si au timp sa mai experimenteze ...
Ms inca o data.


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are