Sistemul Linux al viitorului, vulnerabil?
Submitted by cgherman on 18. May 2009 - 21:55
Pana acum, un atu important al sistemului Linux in fata sistemului cu "ferestre" (aka M$) a fost imunitatea in fata virusilor sau a atacurilor, lucru in care personal cred inca.
Dar mai fregvent apar articole ce dezvaluie vulnerabilitati ale diverselor aplicatii care utilizate de un user obisnuit, pot trasforma sistemul lui intr-o unealta de atac impotriva unor servere de net, surse de spam sau pot dezvalui atacatorului diverse informatii sensibile stocate.
Intrebarea e: sistemele linux devin mai nesigure? (din cauza complexitatii)
Un moment de gandire aici
Comments
Da, articolul indicat de
Da, articolul indicat de tine este interesant dar nu mi se pare ca zice ceva nou... Adica, ce zice este nou intr-un anumit sens, dar aceste probleme au existat si inainte. Ingrijorarea a fost si este legitima, dar nu trebuie sa ne panicam. Ultimele 3 aliniate din articolul respectiv spun concret totul:
1) Administratorii de servere trebuie sa fie atenti. Asta era asa si pana acum, numai ca unii pseudo- sau semi-administratori nu sunt atenti si nu inteleg ca un server e un server nu o statie de lucru. Acum cine ruleaza Transmission pe servere sau X sau alte chestii inutile... sa invete din expreienta.
2) Ca exemplu, este dat un virus/malware care poate stergere intregul folder al unui utilizator. Asta nu este nici pe departe catastrofal intr-un sistem unde backup-urile sunt puse la punct. Comparati asta cu un virus care distruge un intreg sistem de "ferestre"... (Windows) si trebuie reinstalat tot.
3) Este clar, cea mai mare parte a virusilor se bazeaza pe prostia sau neatentia utilizatorului. Nu calculatorul este sau nu vulnerabil la virus, ci omul care-l foloseste (desigur, nu omul se va imbolnavi ci calculatorul). Cu cat va fi GNU/Linux mai raspandit, cu atat acest risk va creste. Sistemele de securitate (firewall, antivirus) nu fac altceva decat incearca sa mai limiteze nivelul de prostii ce poate face utilizatorul...
Cam atat am de adaugat si eu nu vad lucrurile asa sumbru in acest domeniu ca si recentele articole ce circula pe Internet.
Csabi's BLOG
Linux registered user # 457717
Csabi′s BLOG
Linux registered user # 457717
"imunitatea in fata
"imunitatea in fata virusilor sau a atacurilor, lucru in care personal cred inca." - Trebuie sa intelegem ca "imunitatea" asta nu vine din vreo latura tehnologica exceptionala a distributiilor linux ci din faptul ca nu a existat interes pur si simplu in a scrie virusi si troieni acest OS (well, troieni au fost cativa, rootkit-uri etc).
Odata ce baza de utilizatori Ubuntu va deveni indeajuns de mare (si o data cu ea si probabilitatea statistica , ca unii/multi dintre ei sa fie retardati) vom incepe sa vedem si virusi pe linux (ma rog, primele sisteme care vor fi infectate vor rula ubuntu zic eu).
' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)
' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)
imunitatea in fata
Eu cred tot asa, ca si dl Ing. P.C., ca nu exista situatii disperate, ci doar unii oameni disperati in anumite situatii.
ono