sshfs prin fuse ... interesant

Deja aproape toata lumea este familiarizata cu scp sau cu fish din konqueror. Prin cele doua metode mentionate mai sus se pot copia fisiere intre computere prin ssh.

Marele dezavantaj a celor doua aplicatii este insa faptul ca nu permit rularea directa a aplicatiilor, acestea trebuind intai copiate pe computerul local si dupa aceea rulate (ex. nu poti asculta un mp3 sau viziona un film direct, trebuie intai sa-l downloadezi).

Iata ca exista o solutie alternativa: sshfs si fuse.

Instalare in Mandriva: urpmi sshfs-fuse (va instala automat si dependinta fuse)

(Read more)

Ce face?
Da posibilitatea montarii unui folder specificat prin ssh direct intr-un folder local. In continuare totul este ca si cum ai avea o partitie locala montata. Totul se intampla transparent din punctul de vedere al sistemului si al utilizatorului. Cu alte cuvinte, dai pe un .mp3 si incepe sa-l cante direct ca si cum ar fi un fisier local, sau editezi un fisier text, dai save si-l salveaza direct in folderul respectiv ca si cum ar fi un folder / fisier local.
Iar in final, sa nu uitam marele avantaj (de ex. fata de NFS): este criptat si sigur.

Intrucat montarea se poate face si de catre user, sshfs poate fi pus si in fstab, ssh permite comunicare cheii de criptare (eliminare interogare parola de fiecare data), acest programel are un mare potential pentru cei care trebuie sa lucreze cu diferite fisiere pe mai multe computere aflate la distanta.

Mentiune: pentru ca userul sa poata monta, trebuie adaugat in grupul "fuse". Cea mai simpla metoda este atasare numele userului la linia aferenta fuse in fisierul /etc/group.

Have fun.

Informatii suplimentare:
http://www.nabble.com/-Bug-36166--drakxtools,-NEW:-drakboot-(booting)-crashes-wanting-to-crate-a-mounting-point-already-created-for-sshfs-td14351504.html
http://www.tjansson.dk/?p=84
http://www.cyberciti.biz/faq/understanding-etcgroup-file/