The wind of change blows straight from ... CERN - again!

N3o's picture

In curand este foarte posibil ca internetul sa fie depasit. Oamenii de stiinta care l-au inventat au creat acum un inlocuitor capabil de performante uimitoare.

Oamenii de stiinta de la CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), aceeasi care au pus bazele internetului de azi au creat acum o noua retea mult mai puternica. CERN cu sediul langa Geneva, a demarat proiectul acestei noi retele acum 7 ani cand cercetatorii au realizat ca LHC (Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule construit vreodata creat pentru studierea originii universului) va genera anual date ce ar incape, pe 56 de milioane de CDuri (aproximativ 40.000 TB). Astfel in aceasta vara, reteaua va fi activata odata cu pornirea LHC.

Reteaua va fi alcatuita din 200.000 de servere aflate in intreaga lume. In prezent sunt deja instalate 55.000, restul urmand a fi instalate in decursul urmatorilor 2 ani. Profesorul Tony Doyl, director tehnic al acetui proiect afirma: ”Avem nevoie de atata putere de procesare, incat alimentarea cu energie a acestor servere ar fi o mare problema daca toate s-ar afla la CERN. Astfel, singurul raspuns a fost crearea unei noi retele suficient de puternica sa transmita datele instant la centrele de cercetare din celelalte tari.” Aceasta noua retea este construita acum utilizandu-se fibra optica care leaga CERN de alte 11 centre localizate in USA, Canada, Europa si in celelalte parti ale lumii. 

Ian Bird, membru al acestui proiect afirma ca aceasta tehnologie va face „internetul” atat de rapid incat utilizatorii isi vor stoca toate informatiile direct pe internet, nemaiavand nevoie de un PC. Reteaua ”va conduce catre ceea ce se numeste „cloud computing„ utilizatorii pastrandu-si toate informatiile online, putand sa le acceseze oriunde s-ar afla” a mai adaugat el.

La viteze de peste 10 mii de ori mai mari decat o conexiune broadband tipica „reteaua” (the grid) va fi capabila de transferuri de date uriase intr-un timp foarte scurt de ordinul secundelor. David Britton profesor de fizica la Universitatea din Glasgow, figura importanta a acestui proiect afirma ca aceasta noua tehnologie va revolutiona intreaga societate. „Cu aceasta putere de calcul, generatiile viitoare vor avea capacitatea de a colabora si de a comunica in feluri in care oameni mai in varsta ca mine nici macar nu isi pot imagina” a spus el. Conferintele video holografice sunt mai aproape de realitate ca oricand. Jocurile online vor putea evolua foarte mult fiind capabile de a include mii de utilizatori simultan!

Reteaua este deja utilizata in domeniul cercetarii stiintifice. Spre exemplu a fost utilizata recent pentru a ajuta crearea de medicamente impotriva malariei. Utilizand reteua s-au efectuat analize complexe care daca erau efectuate cu ajutorul tehnologiei actuale ar fi durat 240 de ani! Peste cativa ani probabil aceasta tehnologie va fi accesibila si utilizatorilor obisnuiti! Ramane de vazut impactul pe care il va avea aceasta noua tehnologie asupra intregii lumi. Speram la ce e mai bine!

P.S.: Intre timp sa vedem ce se intampla cand LHC va fi activat. Unii afirma ca s-ar putea crea o gaura neagra... Nici fizicienii de la CERN nu stiu sigur la ce sa se astepte. Vom vedea! 

Articolul intreg il puteti citi aici.

Comments

I know that you did arduous research, writing your master’s tought just about this topic. Therefore, this kind of work people perform doing the thesis and just dissertation references researching.