Tot mai mult se aude despre distributia numita Ubuntu. Chiar si aici s-a discutat despre el in momentul in care a preluat suprematia pe http://www.distrowatch.com, detinuta de multi ani de zile de Mandrake. Stim cu totii ca o distributie buna nu se naste peste noapte, asa ca secretul succesului lor ar putea ridica semne de intrebare. Avem de a face cu o distributie derivata din Debian, mai precis din Sarge. Spre deosebire de acesta insa, Ubuntu are incluse in distributie ultimele noutati in privinta pachetelor. Producatorii sunt extrem de incantati de mersul lucrurilor, dar dezvoltatorii Debian trag deja un semnal de alarma. Acest hei-ruup in care se dezvolta distributia l-a indepartat atat de mult de Debian incat pachetele preparate pentru Ubuntu nu mai sunt compatibile cu Sarge. Acest aspect este interpretat drept unul negativ pentru Debian chiar daca se recunosc meritele si inovatiile aduse de echipa Ubuntu. Ian Murdock, parintele Debian, sugereaza ca tot acest efort ar fi putut sa fie directionat spre lansarea versiunii finale de Sarge. Se pune o intrebare, oare ce se va intampla cu Ubuntu cand se va lansa Sarge ? Succesul lui va disparea subit ? Cititi un articol pe acesta tema aici.
Ecouri ale textului de mai sus si interpretari ale problemei aparute puteti citi pe acest blog care apartine lui Ian Murdock. Oare va fi Ubuntu sau Debian pana la urma ?
Re: Ubuntu, un foc de artificii ?
13. April 2005 - 11:49
#1
Re: Ubuntu, un foc de artificii ?
Well, running Ubuntu de o saptamana :-D
Prea multe schimbari si asteptari de la Mandrake (parca 10.2 trebuia sa apara de 2 saptamani????).
Am ramas placut impresionat !!!
Dupa instalare si rularea unui script m-am trezit cu driverul n-vidia instalat (si mai si mergea).
Nu cred ca este un foc de paie iar acest distro va avea succes.
100% orientat spre desktop (GNOME), varianta live CD si install fiecare in 3 arome: i386, amd64, ppc.
Utilizatorii sunt instiintati ca nu va exista niciodata o versiune "Enterprise".
Ubuntu este un distro care isi respecta utilizatorii. Iti trimit acasa gratuit CD-urile!!! Cine nu ar fi incantat de asa ceva.
Ubuntu is bringing in users who would never previously have used a Debian-based distribution and that gain seems to offset at least some of the concerns about forking.
Adica si eu, nu am folosit debian niciodata.
Asta ar fi interesant:
Provide a Debian compatibility runtime and development environment for Ubuntu, and make the development environment the default environment. That way, when developers build packages on Ubuntu, they can be installed as-is on Debian as well. Provide a Ubuntu-specific development environment too, so developers can take advantage of Ubuntu-specific features that aren't in Debian yet, but only use those features when you absolutely must. Everyone wins.
Folosesc si eu de ceva timp Ubuntu :D
Am ramas si eu incantat de faza cu NVidia, dar sunt momente in Gnome cand mi se pare ca merge greu ( pe barton la 3000+, 512 ram) si mi se pare inaceptabil. KDE-ul din Mdk mi se pare mai "snappier" (cum spun americanii).
Oricum a aparut si mdk 10.2 acum - de fapt Mandriva Limited Edition 2005 :)
Tare mi-e sa nu fie foc de paie.
Ciudata chestia cu su in loc de root. Culmea a fost ca nu mi-a acceptat parola de su din consola X dar mergea in consola text.
Tre sa mai asteptam sa mai creasca. Sau sa se mai albeasca ca prea e maro tot.
Majoritatea il incearca pe desktop, dar ia incercati pe un laptop high end cu de toate in el, sa vedeti ce varza iese.
Deocamdata nici nu se inscrie in competitie cu Mandriva, Suse, Fedora. Nici macar cu Knoppix, desi si asta a luat-o usor razna de la 3.8 incoace.