KDE4

9 posts / 0 new
Last post
hirohitosan
KDE4

Salut!
Tocmai am instalat Md2009 cu KDE4 si sunt un pic pierdut. Nu-mi dau seama unde-i desktop-ul unde este Home directory si cum le pot accesa. Cum pot adauga un program in meniul de jos si cum pot creea link-uri pe desktop?

Multumesc

cgherman
cgherman's picture
Re: KDE4

vezi in meniul de start

aplicatii in bara de meniu poti pune prin adaugarea de widget-uri (click dreapta)

hirohitosan
Re: KDE4

cristian gherman wrote:
vezi in meniul de start

aplicatii in bara de meniu poti pune prin adaugarea de widget-uri (click dreapta)

ufff am incercat cu adaugare de widget-uri dar imi face in sg sus un mic patratel transparent si atat. Am incercat sa adaug widget-uri de ceas, consola etc dat la fel. Nu facea nimi doar creea niste mici patratele transparente

Cat despre vizualizarea fisierelor la fel .... am deschis konqueror desi am inteles ca este o alta aplicatie pt fisiere.

any help please

mirel28
mirel28's picture
Re: KDE4

Eu am adaugat widget-ul LANCELOT,a aparut pe desktop si cu el intru unde vreau.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: KDE4

Deci...
1) pentru a adauga un widget in Pannel (bara de jos) dai click dreapta PE pannel, si alegi add widget. Altfel, daca dai click dreapta pe desktop si add widget ti le pune pe desktop ... logic nu?

2) daca vrei sa-ti pui icoane in bara pentru anumite programe (ex. firefox). Mergi in meniul de start, cauti firefox si-l tragi pe pannel intr-un loc gol.

3) daca vrei sa pui un shortcut pe desktop, pentru un program, procedezi ca la pasul 2)

4) daca vrei sa pui de desktop un shortcut pentru un fisier sau folder, deshizi Home/Dolphin/Konqueror (oricare), alegi folderul sau fisierul si-l tragi pe desktop.

5) pentru meniu de start, iti recomand varianta clasica daca esti mai conservator, sau Lancelot (ce folosesc si eu) daca vrei ceva mai sofisticat (amandoua sunt widgeturi si se pot pune/scoate cum s-a explicat la punctul 1)

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

hirohitosan
Re: KDE4

Multumesc. A mers tot. ;)

Am inca ceva intrebari:
1. Am adaugat pe ecran (ca nu-i pe desktop) un widget Lancelot dar este lipit in coltul din stanga sus si nu-l pot muta nici cum. Alte widget-uri le mut usor insa ala nu se misca de acolo oricat as trage de el.

2. In system monitor imi apar 2 procese zombie unul este sh si ksmserver. Daca dau click dreapta pe sh imi apare "jump to parent process (python 2.5)" iar la ksmserver click dr. => "jump to parent process (ksmserver)" Ce ar trebui sa fac cu procesele astea? Sa le ucid?

3. Tot in system monitor apare un proces dc_server - user name nobody nu consuma nimic deci nu stiu daca sa-l las sau nu. Cum pot afla ce fac fiecare din procesele astea

Multumesc

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: KDE4

1) cand mergi cu mouse-ul peste un widget, apare o bara in lateral, una neagra cu ceva icoane pe el, in stanga sau in dreapta icoanei. Dai click pe bara undeva unde nu este icoana pe el, si tragi de el ... adica tragi de bara si trage dupa el si icoana.
Edit: nu uita sa verifici sa nu ai cumva "lock widgets" activat. Asta blocheaza toate widgeturile la locul lor si nu le mai poti trage pana cand nu alegi "unlock widgets". Valabil inclusiv pentru widgeturile si icoanele de pe pannel.

2) nu, acele procese lasa-le in pace. In sistem ai mai multe procese care sunt idle sau zombie si se trezesc ele cand e nevoie sa faca ceva. Cu alte cuvinte, nu-ti bate capul cu procesele astea stau ele bine acolo unde sunt.

3) la fel ca la punctul 2)

Nu uita, in Linux sunt multe procese care ruleaza simultan din partea sistemului si a diferitelor aplicatii, servere, daemon-uri ce ai pe sistem. Atata timp cat nu iti papa la procesor, stai linistit.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

hirohitosan
Re: KDE4

OK a mers ... multumesc inca odata ... as marca raspunsul tau very useful ... nu stiu daca se poate ;)

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: KDE4

Nu se poate marca ... dar cu placere. Putini suntem deocamdata cu KDE4, dar Cristi si cu mine am facut trecerea, asa ca ajutam cat putem ...

Dupa ce m-am obisnuit cu KDE4, acum mi se pare mult mai simplu decat KDE3.5.x. Recunosc, mai are multe lipsuri, dar de la versiunea 4.1.1 cu care a pornit Mandriva 2009 si pana la 4.1.3 care este acum se pot vedea multe imbunatatiri. Sper ca versiunea urmatoare 4.2 care o sa iasa prin Ianuarie (daca bine tin minte) sa fie mai aproape de nivelul lui 3.5.x la capitol de utilizabilitate si complexitate.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717