lucrul cu mencoder

4 posts / 0 new
Last post
ono
lucrul cu mencoder

Ştiu că nu este o problemă legată de Mandriva, dar cu siguranţă este cineva printre noi care a experimentat lucrul cu mplayer şi mencoder. Datele problemei: Am un card TV şi am reuşit să capturez un serial tv, pe care nu-l pot urmări când este emis, ci abia mai târziu. Pentru asta m-am documentat serios, pot face captura, ba chiar şi în două treceri, ca să-i crească calitatea... Lucrul pe care nu îl ştiu face este să tai ţiuitul care apare când personajele vorbesc. E un ţiuit supărător, de care aş scăpa cu mare bucurie! Ce aş putea încerca? Cardul tv primeşte semnal, printr-un fir, din cardul de sunet. Oare aici apar niscai armonici înalte (aproape ultrasunete!) ?  Or fi pierderi de semnal? Sonorul înregistrării sparge pereţii, nu alta, cu volumul! Rog, pe cei care ştiu, să mă ajute: un sfat, o sugestie, o indicaţie. Mulţumesc anticipat.

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: lucrul cu mencoder

hmm ... nu am lucrat cu mencoder, dar eu as incerca urmatoarele:
- verificare daca tiuiuitul este si la vizionare TV sau numai in inregistrare???
- incearca codare sunet cu diferite codecuri (mp3, acc, etc)
- incearca codarea sunetului la diferite calitati (bitrate)
- evident, verifica si partea hardware ... sa nu fie de la firul ala
- in setarile de la KMix joaca-te cu volumul de la Line-in si cu volumul de la supraamplificare (Boost sau Digital). Acesta din urma poate baga niste zgomote neplacute in sunetul rezultat. Eu cand vorbesc la microfon, cu a mea placa on-board Intel HD, cel mai bine pot inregistra daca am volumul microfonului pe la 60-80% si Digital-ul undeva intre 30-40%. Interesant este, la mine cel putin, ca un Digital=0 anuleaza total microfonul, iar un Digital=100% baga atata supraamplificare/zgomot incat rezulta doar un barait/bazait si nimic altceva.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

ono
Re: lucrul cu mencoder

Din ce am încercat până acuma, ţiuie la orice bitrate audio (şi video). Am încercat cu cbr:br=128, 48, 64, 256, 448. Nu mi-am putut da seama, dacă se îmbunătăţeşte ceva (sunt puţin hipoacuzic, dar mă atenţionează cei din jur - oricum ţiuitul îl aud şi eu). O altă încercare pe care am făcut-o, a fost să iau sunetul cu -oac copy, dar nu scap de ţiuit. Însă sunetul de la televizor (prin mplayer) este captat curat, fără ţiuit, poate de aceea m-am gândit să nu fie vreo pierdere pe traseul firului. De la KMix, (nu prea m-am jucat cu el până acuma), dar cu ce mi-aţi scris, capăt curaj, şi am să încerc line, capture şi IEC958 Playback AC97-SPSA. La mine la KMix / Input: microfonul nu a fost activat, nici CD şi nici AUX. Mai mă gândesc la ceva: să renunţ să trec semnalul prin soundcard (cu firul), dar nu ştiu dacă în KMix, cea de-a doua opţiune (pentru că am două: ICH5 şi Brooktree Bt878) este în legătură cu partea de sound de la cardul TV. Dar mai ştiu, că mplayer captează tv-ul cu opţiunea pentru sunet, ”language 1”, şi nu ştiu ce se mai întâmplă când redau înregistrarea. Dacă o face cu mono sau mai cu seamă stereo, m-am ars! - cred eu. Pentru astea, cred că trebuie să umblu în fişierul de configurare, .mplayer. Aici aş putea strica ceva. Oricum, dacă nu stric cine ştie ce altceva important, trec la treabă şi le încerc pe toate, Doamne-ajută! Ies pe forum imediat cum am ceva.

ono

ono
Re: lucrul cu mencoder

Din incercari multiple, am reusit sa stabilesc niste valori ale parametrilor KMix, care, desi nu taie complet tiuitul, il reduc la o valoare cumva mai suportabila (ba chiar, la anume volum (~50%), devine ca si inexistent. Daca intereseaza, voi posta valorile respective. Nu merge defel sa renunt la placa de sunet, si sa trec difuzoarele prin cardul tv direct.

ono