Configurarea unui ruter

4 posts / 0 new
Last post
ono
Configurarea unui ruter

Stiu sa pun internetul in functiune, ceea ce este si normal la cate instalari am facut eu! Acuma insa mi-am luat un ruter, pentru ca mai am o masina in casa. Din instructiunile de instalare a ruterului se poate invata cum se face, dar numai in Windows, setarea ruterului. Nu vreau sa supar pe nimeni, am citit si Ghidul Mandriva. ba am mai cautat si pe la megiesi, dar nu m-am lamurit cum pot sa fac acea setare in linux, avand in vedere ca NU FOLOSESC DEFEL Windows? Rog pe CINEVA sa-mi arate calea cea dreapta, mai ales ca ma ard palmele tare de tot sa-l instalez. Multumesc.

N3o
N3o's picture
Re: Configurarea unui ruter

Din scurta mea experienta pe lumea asta stiu ca toata configurarea se face prin browser (cel putin la astea "casnice"). Accesarea routerului se face prin IPul lui, de regula http://192.168.1.1 . Introduci numele utilizatorului "cu muschi" (admin sau root) si parola pt. el.

Apropo, ce marca si model ai?

ing. Patkos Csaba
ing. Patkos Csaba's picture
Re: Configurarea unui ruter

Da, orice router poate fi configurat prin interfata lui web cu orice browser de sub orice sistem de operare.

In functie de model si producator, routerul are un IP implicit cu un utilizator si parola implicite. Toate astea scrie in manualul lui. Configurarea prin interfata web este de asemenea explicata in manual. Desigur ei folosesc in screenshot Windows si IE, dar fa abstractie de ele si foloseste ce browser vrei tu.

In ceea ce priveste setarile de retea, de fapt nu prea ai mare lucru de stiut. In general (99% din cazuri) routerul este presetat din fabricatie sa isi ia un IP din clasa privata (192, 10 sau 172) si sa porneasca DHCP, astfel incat infingi doar firul intre el si computer, setezi reteaua pe automatic si gata, il poti accesa pe IP-ul lui.

Cam atat asa pe nevazute, daca nicicum nu te descurci, da-ne modelul exact a routerului, preferabil cu un link la manualul lui in Engleza (eventual Romana, dar prefer Engleza), asta ca sa nu caut eu pentru tine juma' de ora manualul.

Csabi's BLOG

Linux registered user # 457717

ono
Re: Configurarea unui ruter

Este un ipTIME, nu ceva iesit din comun! Multumesc foarte mult, deja pot lucra! Am pus http://192.168.0.1, mi-a aparut un dialog wizard si restul a fost o joaca!

ono