Problema (post)-instalare

13 posts / 0 new
Last post
radustefan
Problema (post)-instalare

Buna ziua,

Este posibil ca problema mea sa mai fi fost dezbatuta pe forum, caz in care imi cer scuze ca deschid un nou topic pe tema aceasta.

Problema mea este urmatoarea: am instalat Mandriva Free 2010, downloadata de pe site-ul oficial, nu am primit nici o eroare in timpul instalarii. Dupa ce am boot-at prima data in Mandriva, si dupa ce am introdus parola pentru user, mi s-a cerut ca sa fie instalat pachetul **glxinfo** . Daca dau cancel, reintra in Linux si o iau de la capat, daca dau ok imi spune ca asteapta 'main media' de pe care sa il ia.. degeaba bag eu CD-ul ca nu merge. Nu stiu ce sa ii fac. Cum instalez glxinfo? Problema mea este aceeasi cu cea de pe http://www.linuxbsdos.com/2010/08/10/mandriva-2010-spring-review/ , unde sunt si print-screen-uri.

Multumesc frumos.

Patkos Csaba
Baga-i discul, mergi intr-o

Baga-i discul, mergi intr-o consola, te loghezi ca root, urpmi glxinfo, ar trebui sa se instaleze, reboot.

Daca nu vrea si nu vrea cu CD-ul ... desi din descrierea ta ar trebui sa ai DVD si **nu CD** downloadezi scriptul din semnatura lui N3o, pui mediile online cu el (doar sa fii conectat la net) dupa care sa dai un update, evident toate din consola daca in mod grafic nu te lasa.

Acum, ar fi prea mult sa-ti explic fiecare pas in parte, downloadeaza Ghidul (vezi meniul de sus) si incearca sa intelegi ce am scris. Daca mai ramane ceva neclar, revino si-ti explicam in detaliu.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

radustefan
Pai cum sa intru intr-o

Pai cum sa intru intr-o consola virtuala, ca eu nu pot sa fac nimic. Problema apare imediat cum "intra" in linux, introduc parola de user si imi apare treaba asta cu glxinfo. Singurele optiuni sunt sa instalez (nu merge ca nu citeste CD-ul) sau sa "reintre" in linux si de la capat. Altceva nu pot sa mai fac. Am incercat din safe mod cu urpmi glxinfo , dar e la fel, asteapta main media... Sunt si print screen uri cu problema mea deasupra, in linkul respectiv.

Ma gandeam sa reinstalez din nou, poate nu mai intampin treaba asta..

Multumesc.

Patkos Csaba
Na, am citit si ce scria

Na, am citit si ce scria individul ala acolo ... si reiau ...

* Intra intr-o consola, cand ai login-ul grafic in fata, apasa CTRL+ALT+F1 sau F2,3,4,5,6 si vei primi o consola text de toata frumusetea, cu sau fara eroarea aia
* Logheaza-te ca root
* Configureaza reteaua, daca ai ce configura la ea
* Ruleaza scriptul lui N3o pentru configurare medii
* urpmi glxinfo - daca nu il poti instala la pasul asta, fa intai update-ul (urmatoarele 2 linii) si dupa aia asta.
* urpmi.update -a
* urpmi --auto-select

Si totusi, nu ne-ai zis ce CD ai ... ai zis ca ti-ai pus Mandriva Free, care este pe DVD, dar in continuare te referi la discul respectiv ca CD ... pana la urma, care o ai? Free => DVD, ONE => CD.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

radustefan
Scuze pentru eventualele

Scuze pentru eventualele incoerente, nu sunt un user prea experimentat.

Mai incercasem sa intru in consolele virtuale si inainte si am crezut ca nu se poate. De fiecare data cand incerc cu CTL ALT F1-6, imi pare ecran negru cu linii verticale, dar acum cred ca asta e alta problema "non-related". Care o fi cauza pentru asta?

In legatura la Mandriva, am folosit Mandriva Free (CD) (Free 2010 Spring dual arch scrie acolo).

Patkos Csaba
Varianta ce ai ales tu

Varianta ce ai ales tu nefericit, acel dual-arch de Free pe CD este orientat in special pentru userii experimentati sau pentru cei care vor un server fara interfata grafica. Fiind un ISO atat de mic, contine doar strictul necesar pentru a rula sistemul si in rest totul trebuie pus ulterior de pe net ... e foarte posibil ca interfata grafica sa nici nu-ti mearga si nici pachetele cerute sa nu fie pe disc.

Iti recomand sa downloadezi Free DVD 32 sau 64 biti (in functie de sistemul tau) si sa-l instalezi pe ala. Nu ar trebui sa ai probleme. Oricum din cate mi-am dat seama, problema asta este foarte rara, pana acum nu m-am intalnit cu nimeni sa o aiba. Cat despre dungile tale in consola ... momentan nu am nici o idee, dar cum am zis nici nu merita investigat.

Ia ghidul nostru, care este un pic mai vechi - acum lucram la cel nou, si downloadeaza cum zice acolo, inlocuind versiunea 2009.1 (pentru care a fost scris ghidul) cu 2010.1, cel actual.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

radustefan
Multumesc pentru ajutor. Asa

Multumesc pentru ajutor. Asa o sa fac si sper sa reusesc de data asta.

radustefan
Revin cu problema mea. Am

Revin cu problema mea.

Am reinstalat azi Linuxul folosind (de data asta) varianta Free DVD si s-a instalat fara nici o eroare, toate bune si frumoase. Cand ma bucuram ca in sfarsit n-am nici o problema, dau sa intru intr-o consola virtuala si observ aceeasi problema: primesc ecran cu linii verticale de fiecare cand incerc vreo consola virtuala (CTRL+ALT+F1-6). Care sa fie cauza acestei probleme? Imi aduc aminte ca si cu Live cand am incercat, acum cateva saptamani, tot asa facea.

edit: pana una alta o sa ma joc de pe GNOME terminal xterm , cred ca este acelasi lucru ca de pe CTL ALT F1, nu?

symbianflo
symbianflo's picture
nu nu e acelasi lucru , daca

nu nu e acelasi lucru , daca tu prin consola virtuala intelegi tty-terminal, nu e acelasi lucru
gnome-terminal e emulator shell in X pe cind **^+ALT+Fx** sunt emulatori shell in tty .
Utilizatorul tau are atribuit shell de login=/bin/bash?
eventual in tty lanseaza `script ` sa salvezi logul sesiuni tty si posteaza-l aici
(eu sincer nu am idee de ce fel de linii vorbesti)


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

radustefan
Nu am prea inteles exact ce

Nu am prea inteles exact ce sa fac, dar script cred ca salveaza ceea ce scriu intr-o sesiune intr-un fisier... Nu stiu daca ajuta cu ceva..

Ma gandesc daca nu cumva e posibil ca problema asta cu ecranul colorat in linii sa fie de la monitor.. Am dat luminozitatea la minim si am reusit sa intru intr-o consola cu Ctrl Alt Fx (nu stiu daca a avut vreo legatura sau a fost coincidenta), dar apoi cand am mai exersat sa vad daca merge, nu mai reuseam deloc.. Aceeasi problema: ecran in linii, si tot ce pot sa fac e sa dau Ctl Alt F7 sa intru in grafic.. Ba mai mult, am observat uneori cand intru inapoi in mediu grafic, 'tremura' imaginea ecranului..

symbianflo
symbianflo's picture
aici cred ca e partea de

aici cred ca e partea de video , adica cardul sau driverul sau monitorul dar avind in vedere ca toti sunteti asa de secretosi cu informatiile
eu renunt sa mai cer detalii , in toate posturile de ajutor nimeni nu scrie detalii nici daca eu le cer, ... :bigsmile:
domnilor eu nu am nevoie nici de ajutor nici nu sunt curios de masinile voastre. :p
Asteapta sefii care se stiu sigur mult mai bine decit mine.
hai pa


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

radustefan
Pai am un laptop de peste 3

laptop Dell Inspiron 1501.

Procesor AMD Turion 64 x2 TL-50 1600 MHz
Video: ATI Radeo Xpress 1150 256MB
Memoria: 1 GB RAM

cgherman
cgherman's picture
Daca ai instalat linux pune

Daca ai instalat linux pune mediile oficiale din semnatura lui N3o si din MCC instaleaza driverul pentru placa video.