Swappiness pentru 512 SDRAM so mandriva2010.2

5 posts / 0 new
Last post
celmaibatran
celmaibatran's picture
Swappiness pentru 512 SDRAM so mandriva2010.2

buna ziua.
sunt cum s-ar zice incepator si am si eu o mica rugaminte la cine ma poate ajuta... am un sistem cu 512SDRAM si vreau sa modific fisierul urmator /etc/sysctl.conf(sa-i mai adaug linia cum se specifica in manualul mandriva2010 vm.swappiness=35). problema este urmatoarea... dupa ce adaug linia imi zice urmatoarea:

Nu am putut salva documentul deoarece nu am putut să scriu în /etc/sysctl.conf.

Verificați că aveți permisiuni de scriere pentru acest fișier sau că aveți suficient spațiu de disc.

stiu ca este o problema cu permisiunile deoarece spatiu am suficient pe hard... stie cineva vreo comanda sau vreo metoda/metodologie pentru ca sa reusesc sa adaug aceasta linie: vm.swappiness=35 in fisierul: /etc/sysctl.conf chiar si din konsola... dar va rog cat mai pe intelesul meu.
va multumesc!

cgherman
cgherman's picture
fisierul se editeaza ca root.

fisierul se editeaza ca root. la fel si toate fisierele din folderul /etc

Patkos Csaba
Consola:

Consola:

su
Password: <- aici dai parola de root
mcedit /etc/sysctl.conf
// adaugi linia dorita
F2 <- pentru Save
ctrl + D <- pentru a iesi din consola de root in care ai intrat cu "su"

Daca mai e ceva neclar sa ne zici.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

celmaibatran
celmaibatran's picture
am reusit. va multumesc!

va multumesc mult ca ati avut bunavointa explicandu-mi comenzile. am folosit metoda de consola, insa trebuie sa fac niste precizari: tastele F2 si ctrl+d nu au avut efectele scontate. in schimb am folosit butoanele deschise in partea de jos a ferestrei: save si quit.
imi pare bine ca v-am cunoscut!

shogun1
shogun1's picture
Salut. Bănuiesc că te-ai

Salut. Bănuiesc că te-ai încurcat puțin... În mc/ Midnight Commander unele taste funcționale își schimbă rolul în funcție de locație, de exemplu F2 deschide meniul când navighezi (ești în fereastra principală sau într-un director) sau salvează modificările dintr-un fișier editat. Dar în partea de jos a ferestrei se specifică ce face fiecare tastă funcțională.
După ce salvai cu F2 trebuia să închizi mai întâi mc cu F10 și abia apoi părăseai consola cu Ctrl+D... :D

O alternativă în mediul grafic este krunner (apeși Alt+F2) în care tastezi kdesu dolphin și apoi pui parola de root la cerere, astfel se deschide managerul de fișiere Dolphin ca root, și poți face tot ce vrei. Asta dacă folosești Kde, dacă ești cu Gnome după Alt+F2 scrii gksu nautilus.

P.S.- Apropo, felicitări că te-ai descurcat, asta e important, nu modalitatea! :D

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/