Facem casă comună cu comunitatea românească Mageia?

piratu's picture

Iată-ne ajunși la un punct în care ne-ar sta bine să cugetăm un pic (mai ales înainte de a vota!) ce să facem cu comunitatea românească Mageia?

Ei și-au văzut de treaba lor. Azi au deja o distribuție concretă pe care o putem descărca, instala și încerca s-o utilizăm ca alternativă pentru Mandriva.

În linii mari Mageia este o continuare a formulei Mandriva Free (cu suport pentru toate mediile grafice cunoscute: KDE, GNOME, XFCE, LXDE, etc.), au sit web, au blog (ambele traduse de subsemnatul), un wiki, liste de difuziune, un sistem de traducere online bazat pe Transifex, iar de săptămîna asta și un forum oficial: https://forums.mageia.org/en/index.php

În prezent sînt cîțiva utilizatori români, care mai și contribuie, iar printre altele eu coordonez și echipa de traducători români, care este ceva mai numeroasă ca la Mandriva (unde am rămas singur :) ).

Așa că iată întrebarea mea: facem casă comună cu comunitatea românească Mageia, găzduind aici forumul localizat prin crearea unei categorii Mageia, așa cum au procedat comunitățile Germană, Franceză și Spaniolă (https://forums.mageia.org/en/viewforum.php?f=20), sau îi lăsăm în plata Domnului? Eu zic că la cît de puțini sîntem nu s-ar justifica o „rupere” și aici, iar indiferent de afinități și de experiențele trecute, azi putem trece peste diferendele trecute și trăi ca doi frați sub același acoperiș (al fratelui mai mare).

Nu răspundeți imediat, cugetați întîi la propunere.

DA!
50% (13 votes)
NU!
50% (13 votes)
Total votes: 26

Comments

cgherman's picture

Comunitatea noastra si-a spus punctul de vedere referitor la Mageia. Deocamdata vom sustine in continuare Mandriva in speranta ca vor continua sa scoata un produs de caliatea pe care noi o cunoastem. Nu vrem sa contestam munca echipei Mageia dar o parte din noi avem reticente privind echipa coordonatoare datorita modului in care a comunicat cu comunitatea in perioada cand au fost in cadrul companiei Mandriva.

Deci personal consider acest vot inutil.

piratu's picture

Știu că unii din voi au avut altercații în trecut cu actuala președintă a asociației Mageia, însă ideea este să nu risipim energia de pomană. La Mandriva i-se reproșa că se ocupa prea mult de comunitate în detrimentul contractelor, azi unii membrii ai comunității Mandriva îi reproșează proasta comunicare pe „Assembly”. Nu o să poți mulțumi niciodată pe toată lumea.

Însă azi lucrurile sînt clare, Mandriva se concentrează în exclusivitate pe KDE și se va orienta pe o formulă mult mai comercială. Mageia, continuă linia Mandriva Free, deci amatorii de GNOME, XFCE și altele vor fi satisfăcuți. Iar Mageia a captat mult mai bine spiritul Free pentru că toate pachetele ei sînt curățate de orice referință proprietară.

La început Mandriva a propus Mageiei suport, dar aceștia din urmă au refuzat. Pe undeva este de înțeles, însă de ce să sufere utilizatorii.

Peste un an de zile (cînd le va expira multora din membrii fondatori șomajul, deja mulți dintre ei și-au găsit de lucru) cred că vor lua în considerare propunerea făcută de Mandriva. Iar cum și voi ați spus, dacă Mandriva vrea să reușească trebuie să se doteze de un fel de Fedora cum a făcut-o Red Hat. Ei bine, Mageia poate fi Fedora Mandrivei.

Poate pe moment vă este greu de imaginat și de răspuns. Din cauza asta vă invit să cugetați bine și să vă proiectați în viitor. Faptul că majoritatea comunităților vor rămîne unite va facilita pe viitor apropierea și colaborarea între Mandriva și Mageia.

Deci, este un vot pentru viitor, nu pentru sancționarea trecutului!


Coordonator Mageia Linux România
cgherman's picture

"de ce sa sufere utilizatorii?'

Scuze dar care utilizatori? Din cauza noastra? Cred ca iti scapa un amanunt: noi aici suntem o comunitate independenta si nesustinuta de Mandriva/Mageia. Ca atare consideram ca am luat o decizie onesta in privinta Mageia.

Poti promova blogul/forumul Mageia in modul in care doresti si unde doresti dar aici exista cateva limite impuse moderatori. Daca esti nemultumit poti deschide un site dedicat.

PS: Sincer prima reactie a mea a fost de a muta acest vot la rubrica de Distributii diverse - unde cred ca trebuie sa stea.

N3o's picture

shogun1's picture

Salut.
Daca-mi permiteti sa-mi dau cu parerea (DOAR ca membru fara pretentii sau importanta :( ), cred ca cererea facuta de Piratu e destul de rezonabila: o sectiune a forumului dedicata Mageia (eventual derivatele din Mandriva la gramada: Mageia, PCLinuxOS, SAM Linux/ la mana a doua ca se trage din Pclos, etc).

Dar, categoric, asta e o decizie de luat de catre admini/ moderatori, deci sondajul mi se pare inutil, atat timp cat cei in masura nu considera oportuna cererea! Deci: nu votez deocamdata.

P.S- Chiar suntem prea putini, ar fi placut sa strangem putin randurile (cu membrii comunitatilor, nu cu AN!), si sunt sigur ca multi membri vor testa Mageia sau Pclos si vor solicita informatii/ ajutor aici oricum... :D

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

astept intai sa scoata ceva concret si finalizat cei de la mageia, inante de a le acorda timpul meu(timp pierdut cu instal, butonat, etc), deocamdata concret au scos ceva nefinalizat aproape la fel ca mandriva si au multi oameni care nu sunt de incredere, a le acorda timpul meu inseamna sa ma duc sa il votez din nou pe base maine....ma injur singur

maaxx's picture

Am votat NU, dar nu am nimic impotriva unei sectiuni de forum pt fork-uri ale Mandriva.
Nu vad de ce Mageia totusi sa merite mai multa atentie decat alte fork-uri (PCLOS).

Imi rezerv dreptul de a ma suci in viitor, poate ma indragostesc de Mageia, mai stii :)

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

piratu's picture

Cum „orice comunicare este un eșec” văd că trebuie să iau pe fiecare în parte și s-i explic care-i treaba.

Deci, Mageia nu are forum românesc și eu zic că este inutil să ne spargem capul să creăm unul separat. Așa că cererea mea era strictă pe acest subiect: găzduirea forumului Mageia aici, într-o secțiune dedicată, alături de celelalte secțiuni. Deci nu le pot propune celor de la Mageia o redirecționare aici fără acordul vostru (un vot „DA” peste 50%).

Eu am votat DA, și găsesc justă și rezervarea numele mageiausers.ro și redirecționa către MandrivaUsers.ro. Două comunități împreună sînt mai puternice ca una. Apoi faptul că se întîlnesc într-un punct comun nu poate fi decît benefic. Oricum distribuțiile se completează între ele, iar unde una nu convine unui utilizator, cealaltă îi poate oferi cîștig de cauză, iar toate acestea pe o bază comună: Mandriva.

Restul sînt deja găzduite pe situl Mageia oficial (localizarea sa și blogul), exact ca la Mandriva.

Dacă ar fi fost deplasată propunerea mea nu mi-aș fi permis să vă propun acest scrutin.
Oricum votul nu are o perioadă limitată în timp (pentru moment), iar fiecare își poate schimba opinia (democrație extinsă).

Eu sînt convins că odată cu lansarea versiunilor finale (Mandriva 2011 și Mageia 1) se vor schimba multe păreri, iar după un an ceea ce azi pare a fi imposibil atunci va fi o necesitate.
Credeți-mă, nici un proiect nu rezistă fără finanțare :)


Coordonator Mageia Linux România
symbianflo's picture

Nu avem resurse umane ptr a putea oferi asistenta si la mageia , eventual incearca un sondaj sa vezi cita lume are instalat mageia , si din astia citi au cunostintele si timpul necesar de a oferi asistenta la 2 distributii .
AFIC ´M¨-ul din MRB ramine mandriva , daca se gasesc altii care vor sa impacheteze pe mga ii pot ajuta cu placere dar nu aici .
Deci quotez pe Cristi.


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

oricum, remarc ce multi au votat, aka ce multi suntem activi

clucian's picture

Am votat nu.

Am intrat acum pe forum pe la mageia org si am vazut doar 3 subforumuri, pentru Fr, De, Spanish. De ce nu au facut si unul in Engleza ?

Sunt deacord, cu o subsectiune forum pentru derivate din mandriva, asta daca admini. Intru destul de des pe aici dar comentaz foarte rar. In sfarsitul de saptamna nu prea stau pe net.

Cum am zis parerea mea.

Comming Soon !

maaxx's picture

Salut,

Nu stiu unde te-ai uitat tu, dar forum.mageia.org e cam tot in limba engleza; eu unu nu le gasesc pe alelalte (es, fr etc).

' Zombie: "Thou canst not kill that which doth not live. But you can blast it into chunky kibbles." ' (Quake1 manual, chapter VI, section D, line 676)

clucian's picture

Uite aici m-am uitat https://forums.mageia.org/en/viewforum.php?f=20

Pagina zice ca este en, dar in lista mai nou vad ca a aparut si in chineza :D

Comming Soon !

cgherman's picture

Pai alea sunt redirectari catre forumurile comunitatiilor locale.

piratu's picture

Păi și eu doresc același lucru dacă se poate: redirecționarea forumului românesc Mageia pe o secțiune separată de forum aici.

Nu cred că necesită prea multe resurse din partea noastră, iar dacă nu se găsesc răspunsuri la întrebări aici, se poate face apel la forumul internațional în engleză sau eventual pe listele de discuții.

Ideea este să rămînem grupați și să favorizăm schimbul de experiență.


Coordonator Mageia Linux România
shogun1's picture

Interesantă evoluția votului.

@piratu: te-ai gândit la posibilitatea ca unii utilizatori de Mageia (sau PCLinuxOS dacă e o secțiune comună derivatelor) să fie ”atrași” de Mandriva (sau mă rog, mandriviști)? :D Că eu sincer, d-aia am votat ”DA”...

==Those who feel the breath of sadness Sit down next to me Those who find they’re touched by madness Sit down next to me Those who find themselves ridiculous Sit down next to me == http://stressat.blogspot.com/

piratu's picture

Viața schimbă omul... Am început experiența mea linux cu Slackware (pe vremea cînd eram tînăr și neliniștit), apoi am trecut pe Red Hat. Nici prin cap nu-mi trecea să mă las de el, apoi am încercat Mandriva, pe urmă SuSE. Într-un final m-am întors la Mandriva. Azi Mandriva s-a rupt în două, lucru la care nu mă așteptam. Deși sînt fan KDE, decizia Mandrivei m-a întristat oarecum pentru că forța o parte din comunitate să se uite în altă parte. Mageia și-a propus ceva foarte ambițios, să continue linia diversității. Și de ce să lăsăm să plece oamenii la alte distribuții cînd pot face trecerea la Mageia rămînînd în cadrul aceleiași comunități?

Ce este rău în a se decopierii unii pe alții și a se cunoaște mai bine?

Acum cît de consumatoare de timp credeți că va fi sarcina de moderare? No, dau și eu o mînă de ajutor ca să echilibrez balanța.

Iar cine se crede asuprit? Sau cum va asupri o comunitate pe alta? Aici îi doar un forum de discuții. Știu, situl este mai mult de atît, dar nu este exploatat la maximum. Probabil din lipsă de timp și de resurse.

Mie mi-ar plăcea mai mult dinamism și să se creeze secțiuni și pentru derivatele Madrivei. V-ați imaginat o revistă electronică lunară/bi-lunară/trimestrială dedicată „Galaxiei Mandriva”? Eu zic că ar aduce mai mulți membri activi pe sit. Peste tot unirea face puterea și numai cu toleranță putem avansa.


Coordonator Mageia Linux România

Nu e vorba de toleranta sau unire aici si nici despre numarul de utilizatori al site-ului. Dar daca tu ai fi utilizator de ... sa zicem MEPIS Linux, care e bazat pe Debian, si ar fi un subforum la Debian pentru el, ti-ar conveni? Probabil da, la inceput, cat sunteti 5-10 utilizatori si va stiti intre voi. Dupa aceea cand ati fi mai multi nu v-ati mai simti acasa in ograda lui Debian, mai ales ca debianistii nu v-ar baga mult in seama. Si ca o a cincia roata la caruta ati incerca sa va cautati drumul vostru propriu si ati face site-ul vostru propriu.
Acum nu stiu cati impartasesc aceasta idee, dar daca Mandriva ar fi doar "o felie" dintr-o alta distributie / forum si ar mai fi 10 utilizator eu cu siguranta pentru aia 10 as pune un site in picioare intr-o saptamana si dupa aceea am fi doar noi si pentru noi fara sa se amestece treburile.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

Eu am fost absent zilele astea ... mini-concediu ... si dupa 1500km condusi pe drumurile noastre romanesti ... pot sa va zic doar ca am votat "NU", desi ideea ca ar putea atrage/suci alti utilizatori nu este chiar lipsita de sens. Totusi ma intreb, vreau eu sa citesc si sa moderez si forumuri de Mageia, PCLOS, etc? Raspuns NU. Vreau eu sa conving mai mult sau mai putin fortat lumea sa foloseasca Mandriva in loc de ce are? Pai nu.
Si mai e o intrebare, daca le dam un sub-forum si dupa aia vin mai multi useri si se simt "asupriti" sau inegali si-si baga un site intreg numai pentru ei? Atunci am pierdut timpul degeaba.
Oricum, daca decideti sa fie, nu am nimic deosebit impotriva, dar eu nu prea o sa ma perind pe acele meleaguri ale forumului.
Seara faina.

Csabi′s BLOG

Linux registered user # 457717

symbianflo's picture

Lasind afara motivele personale ale fiecaruia, Csaba o pus punctul pe 'I', din cite stiu eu partea de admin/mod a forumului cuprinde :
Alfa dog (aka patronul nostru), Csaba,Cristi si N3o, in plus pe MRB ,eu, deci scopul nostru ar fi promovarea distributiei mandriva, si chiar daca majoritatea vor decide o ruptura si aici la noi, nu prea inteleg cine va modera/administra mageia?
In plus forkuri au fost si vor mai fi...ce facem? Creem noi forumuri ptr fiecare?

PS: eu am mga instalat dar consider ca scopul nostru e sa atragem utilizatori...asa cum Csaba a punctualizat deja.


http://www.mandrivausers.ro/ MRB aint no shit , :p Linux user number 507107 Nu dați banii pe prostii, puneți Linux pe PISI ![ARLUG]

Unix is user-friendly. It’s just very selective about who its friends are

ocsi's picture

M-am hotarit sa votez si sper sa nu supar pe cineva ,am votat cu nu fiindca sunt pe ideea ca si alte distributii linux siau facut forumul lor chiar daca sunt la inceput de drum (cum ar fi linuxmint.ro) marea majoritate provin din ubuntu si incet dar sigur si-au facut un forum o mica comunitate sper sa faca asa si cei de la mageia

Nu e uşor, lucrez cu mandriva de vreo trei ani, am mai încercat altele, dar tot aici am rămas. Cauza este de natură subiectivă, dar decisivă. Aici am găsit întotdeauna ajutor, mereu a fost cineva răbdător cu nepriceperea mea. M-am lipit de gnome, iar ce va urma, pe mandriva, pare să fie kde de bază. Cu toate acestea merg cu toată încrederea pe atitudinea C.C.N. ( Csaba, Cristi, N3o ) şi votez ca ei. Vreau mandriva!

ono