Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

7 posts / 0 new
Last post
beranger
beranger's picture
Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

Cred ca am lipsit de la lectia asta la scoala. Io stiam ca X.org este asa: 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2..., dar acum vad ca Distrowatch a inceput sa contorizeze versiunea de X.org Server, aflata actualmente la 1.3.0.0.

Stie careva sa-mi spuna ce e c*****l asta, ca de la http://xorg.freedesktop.org/wiki/Home n-am aflat nimic negru pe alb?

De ce nu se mai numara 7.2, 7.3, etc?

Cat de proasta este comunicarea in lumea FLOSS!

yo5bdm
yo5bdm's picture
Raspuns: Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

Quote:
Cat de proasta este comunicarea in lumea FLOSS!

Nu esti obligat sa suporti aceasta lume...  ;D

The Future is OpenSource.... Fully editable....
Linux registered user #439407
[url=http://erdeirudolf.blogspot.com/]Erdei Rudolf Photography[/url]

oblio
Raspuns: Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

X.org - tot setul de programe realizate de consorţiul X.org este la versiunea 7.2 (de fapt X11, release 7.2). Adică serverul X, protocolul X + extensiile sale (din ce ţin minte protocolul defineşte versiunea, măcar cea majoră), tot setul de programe, luate împreună, formează pachetul 7.2.
Serverul X în sine este în schimb la versiunea 1.3.
Dacă te vei uita peste versiunile programelor ce fac parte din X.org, vei vedea că fiecare program are propria versiune:

Quote:
1056:ii  xterm                                  223-1                                  X terminal emulator

Tu erai veteran Unix? :P

Late edit:
Apropo, ai aflat că de la X.org 7.0, X.org e modular? :)

Linux Soft. O comunitate Linux deschisă.

beranger
beranger's picture
Raspuns: Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

1. Fireste ca ceea ce conteaza cel mai mult este versiunea release-ului "pachetului", nu versiunile separate ale server-ului, driverelor, etc. Tocmai de-aia ma intrebam (dar se pare ca esti ocupat cu ironiile) care sa fie motivul pentru care Distrowatch a decis sa monitorizeze versiunea server-ului (1.3). Se asteapta schimbari majore, accelerate, in server-ul in sine, sau ce pana mea?

2. Din cate cred ca stiu, xterm nu face parte din X.org. Parca facea parte din XFree86, si a ramas cumva independent de cand cu fork-ul.

3. Nu sunt dezvoltator X.orr, si sincer ma doare exact in organul cavernos. Detest toate cacaturile de fork-uri pe motive "religioase" -- sau de "nazism" legat de licenta --, asa ca de cand s-a separat X.org din XFree86 nu m-a mai interesat sa urmaresc nimic. Din punctul meu de vedere, XFree86 4.3.0 mergea perfect, si nu aveam nevoie de nimic nou (nici macar de placi video noi, eu nu sunt gamer si nu ma intereseaza, ceva mai complex decat sahul nu joc pe calculator).

Va sa zica a ramas ca nimeni nu stie de ce brusc se acorda importanta versiunii xorg-server. Oricum cred sincer ca Ladislav s-a tampit (poate si pentru ca m-a cenzurat).

beranger
beranger's picture
Raspuns: Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

Am gasit un raspuns provizoriu de la Ladislav Bodnar:

Quote:
> I see you switched from xorg releases to xorg-server releases.

Yes, I should have explained the reasons, but I forgot about it - I'll do it next Monday.

The problem with X.Org is that since it switched to a modular design starting with 7.0, it's no longer a single package, but a collection of separate packages - not unlike KDE or GNOME. Also like GNOME (but unlike KDE), X.Org increments version numbers of some of the packages without incrementing the main version number of X.Org. If you look around the package lists of the various distributions you might come across some that ship with xorg-server 1.2.0 and some that ship with xorg-server 1.3.0, yet both of these belong to the same X.Org - version 7.2.

So in the same manner that the distribution tables list libgnome (but not GNOME) and kdebase (but not KDE), they now also list xorg-server (but not X.Org).

The only problem is that some distributions (e.g. openSUSE) renumber all xorg package version numbers to correspond to the main X.Org release; if you look through the current openSUSE package list, you'll find a package "xorg-server-7.2". As such, there is no way of knowing whether this really is 1.2.0 or 1.3.0. I hope they'll stop this practice, but who knows.

Pe mine nu m-a convins DELOC.

oblio
Raspuns: Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

Quote:
Din punctul meu de vedere, XFree86 4.3.0 mergea perfect, si nu aveam nevoie de nimic nou (nici macar de placi video noi, eu nu sunt gamer si nu ma intereseaza, ceva mai complex decat sahul nu joc pe calculator).

Poate că dacă jucai şah 3D sau go 3D, îţi păsa :P

X.org e într-o cu totul altă treaptă de viteză faţă de Xfree. Vezi faza cu modularizarea, schimbarea sistemului de build, Xrandr şi autoconfigurarea (aşa numitul "no more xorg.conf" ;) ).

Linux Soft. O comunitate Linux deschisă.

beranger
beranger's picture
Raspuns: Care e faza cu xorg-server-1.3.0.0?

Autoconfigurarea suge!

Pe placi video mai vechi este un esec, mi le baga in 800x600, pentru ca ii este cuiva lene sa configureze xorg.conf!

Am o lista de distros (e.g. Fedora 7) la care trebuie sa configurez cu mana xorg.conf (lipseste sectiunea "Monitor", nu este nici o ModeLine, etc.), pentru ca-mi baga placa S3 Savage/IX-MV (8 MB RAM) in 800x600 aberatia aia de autodetectie!

Alte distros, ca si release-uri mai vechi de Fedora, nu au problema asta, pentru ca se ostenesc sa scrie dracului ceva personalizat in xorg.conf!

BTW, daca se intreaba careva ce poa'sa faca un jeg de S3 Savage/IX-MV cu numai 8 MB RAM pe un laptop cu Celeron/850, ei bine, poate sa scoata 404 FPS la 1024x768 in 16 biti de culoare, ceea ce mie mi-e absolut suficient.