S-a terminat și salonul Solutions Linux de anul acesta.
A fost lume multă și lume bună (Mandriva, Fedora, ununtu, Sabayon, FreeBSD, Arkeia, Mageia...), cît și mai puțin obișnuită la astfel de evenimente precum Microsoft, Oracle...
Standul Mandriva a fost situat chiar la intrarea salonului și am avut ocazia să schimb cîteva cuvinte cu Stéphane Laurière, directorul tehnic despre noua strategie de piață a Mandrivei.
Astfel am aflat că se împarte în 3 mari linii directive:
- Mandriva Entreprise Server, serverul Linux pentru întreprinderi
- Pulse 2, soluția Mandriva pentru gestiunea parcului informatic
- Mandriva 2011, versiunea de Linux destinată stațiilor de lucru și publicului larg.
Mandriva Entreprise Server
Echipa franceză, cu sediul la Paris, își va concentra eforturile pentru dezvoltarea unei versiuni de Linux dedicată serverelor și destinată în general întreprinderilor. Ideea de bază este implementarea unui proces robust de fabricare a distribuției, plecînd de la împachetare, trecînd prin testare și validare pînă la publicarea pe serverele de producție. Astfel se dorește crearea unui „soclu de fabricare de distribuții server” ce poate fi vîndută tuturor întreprinderilor care doresc să-și facă și să-și întrețină propria lor distribuție. Aceasta va include și furnizarea tuturor uneltelor actuale de administrare care gravitează în jurul distribuției.
Comunitatea este extrem de importantă în această sarcină. De aceea le-am sugerat să ofere tuturor comunităților locale o licență MES pentru fiecare versiune și să colaboreze cu acestea în procesul de actualizare majoră/migrare. Astfel experiența acumulată în cursul acestui proces vor alimenta dosarul cu cazuri practice care va însoți fiecare lansare oficială a versiunii MED. Rămîne de văzut cum și dacă se va realiza.
Mandriva Pulse 2
Se pare că după o vreme în care se credea că a fost abandonat, Pulse 2 revine în forță cu o echipă de dezvoltatori dedicată și cu ambiția de a-l instala la cît mai mulți clienți.
Mandriva Linux 2011
Dezvoltarea versiunii de Linux dedicată stațiilor de lucru și publicului larg în general a fost preluată în întregime de echipele din Rusia (ROSA Labs) și Brazilia (Conectiva). Încă nu s-a specificat dacă va rămîne gratuită sau nu, însă judecînd după Mandriva 2011 beta2 putem vedea că dezvoltarea se dirijează pentru construirea unei distribuții ușor de utilizat și dedicată sistemului de învățămînt, după contractul cu statul brazilian și cel cu statul rus care este în curs de negociere.